Policisté opět připomínají, že „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Akce je zaměřená na bezpečné přecházení školáků přes silnici

5. duben 2024 14:05

Policisté dohlíží tento týden ve zvýšené míře na bezpečnost školáků na přechodech pro chodce v blízkosti základních a mateřských škol. Koná se tradiční preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“.

V Přerově si policisté vytipovali několik rizikových míst, například přechod pro chodce před Základní a mateřskou školou Jana Amose Komenského, která je jedna z největších ve městě. Denně ji navštěvuje na sedm stovek dětí.

Svoji dcerku prvňačku do školy doprovází například pan Honza. Přestože v Předmostí bydlí a do školy to má jen kousek. „Musí si na to zvyknout, ale Hranická ulice je hodně rušná. Po ránu je tady provoz velký,“ říká.

Děti dostávají drobné dárky

Kromě tohoto místa se policisté zaměřili i na další místa, kde chodcům potenciálně hrozí nebezpečí. Třeba v ulici Za mlýnem, Želátovská nebo v místní částí Kozlovice.

„V rámci preventivní akce si společně s našimi nejmenšími chodci při jejich cestě do školy nebo ze školy opakujeme základní pravidla, která je nezbytné dodržovat, aby přecházení přes silnici bylo co možná nejbezpečnější. Osloveným dětem přidáváme drobné dárky v podobě preventivních i propagačních,“ uvádí policejní mluvčí Lenka Vanková.

Ohrožení chodce patří mezi nejtěžší přestupky

Ohrožení chodců na přechodech je nově zařazeno mezi nejtěžší přestupky. Policie za něj může udělit až šest trestných bodů. „Přestupky jsou nově trestány pokutou 2500 až 3500 korun příkazem na místě. V případě správního řízení se však pokuta může vyšplhat až na 10 tisíc korun,“ dodává Vanková.

V roce 2022 policie v Olomouckém kraji zaevidovala celkem 342 dopravních nehod, které se staly na přechodu pro chodce nebo v jeho blízkosti. Loni se počet těchto případů snížil na 194.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio