Politolog: ČR a Slovensko mají stejný přístup k nejpalčivějším otázkám současného světa. Čaputová s Pavlem si navíc sednou hodnotově

13. březen 2023

Petr Pavel se v pondělí vydal na svoji první zahraniční návštěvu, a to tradičně do Bratislavy. „V letošním roce si připomínáme 30 let od rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států, je tedy naprosto logické, že naše první zahraniční cesty téměř vždy vedou na Slovensko. A stejně je to v případě našich slovenských protějšků, kteří po uvedení do funkce zase cestují do Prahy,“ okomentoval Pavlovu cestu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Čtěte také

Slovensko letos čekají předčasné volby, napětí na tamní politické scéně přitom neustupuje. Česko-slovenské vztahy jsou přesto dlouhodobě velmi dobré. Podle Grigorije Mesežnikova z Institutu pro veřejné otázky jsou vztahy dobře nastavené proto, že v Česku i na Slovensku převažují na politické scéně síly, kterým záleží na dobrých vztazích.

„V posledním období ČR a Slovensko demonstrují absolutně stejný přístup k těm nejpalčivějším problémům současného světa. Například společně podporujeme Ukrajinu,“ vysvětluje Mesežnikov.

Zuzana Čaputová si podle něj bude více rozumět s Petrem Pavlem než s Milošem Zemanem, a to zejména v hodnotových otázkách. Důkazem je i její návštěva Petra Pavla v době jeho prezidentské kampaně.

Kandidatura Zuzany Čaputové

Podle Grigorije Mesežnikova je Čaputová zatím opatrná, co se týče možnosti kandidovat i v dalších prezidentských volbách.

Velká část obyvatel spontánně uvedla Zuzanu Čaputovou jako vhodnou kandidátku na další volební období.
Grigorij Mesežnikov

„Část veřejnosti očekává, že bude kandidovat. Nedávno byl uskutečněn průzkum veřejného mínění, ve kterém velká část obyvatel spontánně uvedla Zuzanu Čaputovou jako vhodnou kandidátku na další volební období,“ říká Mesežnikov.

Čtěte také

V těchto dnech Čaputová dokončuje čtvrtý rok svého funkčního období.

„Můj subjektivní pocit je, že kandidovat bude. Samozřejmě úspěšná kampaň Petra Pavla a tým, který se o ni staral, ukázaly své kvality. Takže myslím, že tato expertiza bude nějak využitá, protože je to celkem přirozené,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související