Pomalu se blížíme k velice pozvolnému poklesu. Využijme Velikonoce k tvrdé uzávěře, radí Levínský

10. březen 2021

Více než týden panují v Česku přísná epidemiologická opatření. Aktuální čísla nově nakažených napovídají, že situace se začíná pomalu zlepšovat. Je ale ještě brzy ptát se, co konkrétně způsobilo zpomalení šíření pandemie. I když podle matematika a ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů Reného Levínského určitě zafungovalo třeba povinné nošení respirátorů. A podle dat, s nimiž pracuje, došlo obecně ke změnám v chování lidí. 

„Vidíme pokles přítomnosti v zaměstnání o 30 procent. Ještě nedávno to přitom bylo jen o 20 procent,“ tvrdí Levínský. Dodává ale, že v Portugalsku nebo Velké Británii se podařilo snížit přítomnost zaměstnanců v kancelářích bezmála o polovinu.

Čtěte také

Zodpovědnější přístup lidí vidí za ciframi z posledních dnů i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Ke zpomalování totiž došlo už minulý týden, a to byl jednoznačně efekt z konce února, kdy ještě nová opatření neplatila, tvrdí.

Přestože za bod zlomu by aktuální stav raději neoznačoval, potvrzuje, že počty nově nakažených nyní stagnují až klesají. „Čísla jsou ale stále velmi vysoká – až děsivě,“ upozorňuje.

Je potřeba čísla stlačit na tisícovku nově nakažených denně, abychom epidemii mohli kontrolovat testováním a trasováním.
René Levínský

Také Levínský čeká, že kulminace počtu pacientů v nemocnicích teprve přijde. „Předpokládáme ji mezi devíti a deseti tisíci hospitalizovaných. Tam to ještě chvilku bude trvat. V principu se ale pomalu blížíme k nějakému velice pozvolnému poklesu.“

Čtěte také

Zhodnotit nyní, která z nařízených opatření zafungovala, je ještě brzy, myslí si matematik. Stejně tak varuje, že snížení reprodukčního čísla pod jedničku neznamená, že čísla v následujících dnech nebudou dál extrémní.

„Není to řešení, znamená to jen, že jsme narazili na bariéru. Nějakým způsobem jsme ji asi i překročili – některé nemocnice se dostaly za hranu svých kapacit,“ říká Levínský.

A má za to, že bude potřeba se podívat víc dopředu. „Pořád řešíme co za týden, co zítra, co pozítří... Je potřeba čísla stlačit na tisícovku nově nakažených denně, abychom epidemii mohli kontrolovat levnými metodami, jako je testování a trasování.“

Hosty byli:
Andrea Kubová, domácí redakce
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky
René Levínský, ředitel Centra modelování biologických procesů
Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory
Petr Bezouška, Právnická fakulta Univerzity Palackého
Matěj Skalický, redaktor
Ján Durda, zástupce ředitele pro zdravotní služby Oblastní nemocnice Mladá Boleslav
Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester
Daniel Castrillo, dobrovolník Červeného kříže
Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku

Velikonoce v izolaci

Levínský vidí jako zajímavou příležitost nadcházející velikonoční svátky. „Bylo by strašně výhodné Velikonoce využít k ještě tvrdším opatřením, třeba na nějakých deset dnů.“

Jde o systém „firebreak“, vysvětluje Levínský a připodobňuje pandemii k požáru, který se zastaví vykácením pásu lesa tak, aby se oheň nemohl dál šířit. Hrubá a krátká uzávěra by navíc byla nejlevnější variantou, tvrdí.

„Jdeme cestou polovičatých řešení jen proto, že vláda nemá odvahu. Chová se, jako by chtěla jít cestou promoření, což stojí životy lidí a spoustu peněz,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související