Pomůže kdykoli a všechny bere stejně. Cenu Charity získala vedoucí budějovického azylového domu Petra Vohlídalová

20. říjen 2023 12:44

Vedoucí azylového Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích Petra Vohlídalová dostala Cenu Charity. V pátek ji převzala v katedrále svatého Víta v Praze. Tato žena zasvětila celý svůj profesní život práci pro lidi bez domova. Její okolí ji uznává nejen jako kapacitu v oboru, ale i jako obětavého člověka.

Každé ráno vyráží Petra Vohlídalová na malou obchůzku Domu svatého Pavla a zjišťuje, jestli někdo něco nepotřebuje. „Já myslím, že to je ženská na správným místě. Když má člověk problém, je schopná a ochotná ho řešit v kteroukoli denní dobu,“ říká obyvatel azylového domu, pan František.

Chválou nešetří ani klientka Renata. „Paní Vohlídalová je perfektní ženská, přátelská, kamarádská. Je to prostě úžasný člověk,“ popisuje.

Petru Vohlídalovou na její práci baví především to, že každý den přináší něco jiného. „Mám práci s klienty, práci s kolegy a do toho spoustu administrativy, takže někdy je toho dost, to ano,“ přiznává.

Čtěte také

To, že získala Cenu Charity, ji docela zaskočilo. „Mamka bulela celý víkend, byla hodně dojatá, já se v tom úplně necítím, jsem spíš praktik, mě baví ta práce. Nikdy jsem si nemyslela, že zrovna já bych měla dostat nějaké ocenění. Nejsem kariérní typ. Že jsem se dostala až na místo vedoucí, to byl takový životní průběh, rozhodně jsem to nikdy neplánovala. Vážím si toho ale moc,“ komentuje.

Petru Vohlídalou na cenu nominovaly kolegyně. „Když jsem se dozvěděla, že zrovna naše paní vedoucí to vyhrála, tak mě to hodně zasáhlo až u srdíčka. Myslím si, že je to opravdu člověk na pravém místě,“ líčí Alena Antoňová.

Její kolegyně Eliška Zikmundová souhlasně pokyvuje hlavou. „Já na ní nejvíc oceňuji to, že je hrozně klidná a nikdy na nikoho nekouká shora, všechny bere jako rovné bytosti. Je fajn tu s ní být,“ dodává.

Petra Vohlídalová by ve své profesi chtěla ještě něčeho dosáhnout, nechce ale nic pro sebe. Ráda by zařídila bezbariérový vstup do Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích a také noclehárnu pro ženy.

Spustit audio

Související