Poplatky, inflace, životní úroveň. Jaký bude z ekonomického pohledu rok 2024?

3. leden 2024

Začal nový rok a ten přináší nejednu změnu. Jak jej vidí ekonomové, jaká bude životní úroveň nás obyvatel České republiky? Změny v poplatcích například budou za odpady, ceně tepla či vodného a stočného.

Za vodu si letos připlatí lidé v podstatě ve všech regionech Olomouckého kraje. Na Olomoucku a Prostějovsku cena vodného a stočného vzroste zhruba o 11 procent. Pro Olomoucko tak nově platí cena 121 korun za kubík včetně DPH, na Prostějovsku je to 130 korun.

V Jeseníku pak Vodné a stočné za jeden metr krychlový od ledna vyjde na 114 korun, jde o zvýšení o šest a půl procenta.

Na Šumpersku se cena zvedla zhruba o deset korun na 137 korun za metr krychlový vody. Důvodem jsou podle šéfa firmy Vodohospodářská zařízení Šumperk Martina Budiše investice do vodárenské sítě, ale taky vnější faktory. Je to například i kvůli tomu, že cena pitné vody přehází do nové hladiny DPH z 10 na 12,“ sdělil Budiš jeden z faktorů.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Zdraží také teplo? Ne všude

O zdražení se mluví taky v případě tepla, ale někde se lidé dočkají i zlevnění. Je to ale v těch městech, kde je cena za teplo výrazně vyšší ve srovnání s ostatními v kraji, konkrétně Šumperk, Jeseník a Prostějov. V Šumperku bude i po snížení ceny zhruba o desetinu nově gigajoule za 1 246 korun, v Jeseníku za 1 306 korun.

V Prostějově lidé za jeden gigajoul zaplatí 1294 korun, tedy zhruba o 270 korun méně než letos. Snížení ceny podle Aleny Vrtalové z prostějovského magistrátu umožní nižší ceny energií a taky investice do moderních technologií, které vyrábí teplo efektivnějším způsobem.

Naopak zdražení čeká obyvatele Olomouce a Přerova. V Olomouci si lidé za teplo oproti loňsku připlatí o deset procent, jeden GJ tepla je bude stát 1029 korun. V Přerově pak bude u tepla z výměníkových stanic meziroční nárůst ceny 22 procent. Za GJ tepla Přerované zaplatí bezmála 749 korun.

Co odpady a jízdné?

Mnohá města přistoupila taky ke zdražení poplatků za odpady. Ty letos zdražují třeba v Jeseníku. Zastupitelé města schválili zvýšení poplatku ze současných 696 na 840 korun, v Prostějově pak příští rok vzroste poplatek o 72 korun z letošních 792 na 864 korun za osobu a rok. Ještě o něco víc lidé zaplatí v Přerově. Tam poplatek vzroste o 100 korun na 900 korun. Nezvyšovat poplatek za odpady se pak rozhodlo například vedení Olomouce nebo Šumperka.

Jisté změny cen se týkají také jízdného. Od ledna podražily papírové jízdenky v krajské dopravě, a to o 15 procent. Pokud si ale cestující koupí jízdenku elektronicky nebo přes aplikaci MobilOK, cena zůstane stejná.

Krajský koordinátor dopravy tak chce cestující motivovat právě k nákupu elektronických jízdenek. Na železnici ke zdražení došlo už v prosinci, například České dráhy zvedly cenu tarifů průměrně o zhruba 10 procent.

Co se týče městské hromadné dopravy, tak konkrétně v Olomouci zůstávají ceny stejné, naposledy je totiž dopravní podnik zvyšoval loni v září.

  • Co čekat od roku 2024?
  • Jsou nějaké pozitivní zprávy pro domácnosti? Mohly by na něčem oproti roku 2023 ušetřit?
  • Jaká by měla být v tomto roce inflace? 
  • Jak porostou lidem mzdy v roce tomto?

Nejen na to v druhé části rubriky O čem se mluví odpovídal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Poslechněte si.

Lukáš Kovanda

Ve středu 10. ledna se budeme bavit na téma sloučení Moravské filharmonie a Moravského divadla do jedné instituce. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio