Pořád jsme ubírali, až nebylo co ubírat. Oswaldovi rokují nad svou novou nahrávkou

15. září 2023

Původně duo Oswaldovi, hrající v sestavě Andrea Rottin a Kateřina Malá, se za námi do Špíny poprvé vypravilo před šesti lety. Od té doby se mnohé změnilo, mimo jiné je na basu stačil doplnit Adam Šťasta, Kátin kolega z kapely Tábor. Tentokrát jsme probírali jejich aktuální nahrávku Across the borders we built, která vyšla u nezávislého labelu Korobushka Records.

Je lepší hodit tam míň nápadů a lepších než jich mít až moc. Časem jsme si říkali, že je lepší, když každý dělá co nejmíň a dohromady se nástroje i zpěvy poskládají a doplňují,” osvětluje Andrea, jak probíhala práce na čtvrtém albu, na kterém se už plně podílel nový, třetí člen basák Adam Šťasta (Dimitar, Or, Tábor). Across the borders we built je od předešlé tvorby o poznání riffovější, s jasnými odkazy na psychedelický pouštní rock, ale nepostrádá jejich typické kouzlo, uhrančivé repetice i expresivní vokály, se kterými byl tentokrát údajně trochu kříž.

Nahrávka, kterou si pod svá křídla vzalo vydavatelství Korobushka, vznikalo během covidu. Točení probíhalo svépomocí ve smíchovském klubu Underdogs’, cestou vlastnoručního nahrávání by se ovšem Andrea už znovu nevydával. Proč tomu tak je se dozvíte v celém rozhovoru, který Oswaldovi vyšperkovali playlistem zaměřeným na čerstvé novinky ze zahraniční i lokální scény, včetně jedné dosud nezveřejněné ochutnávky. 

Jak moc je v kapele důležitý takzvaný třetí názor? Proč šly všechny původní verze zpěvů rovnou do koše? V čem se skrývají úskalí nahrávání vlastní kapely? V jakém songu se omylem objeví rozjíždějící se vlak? Jaké hosty na albu najdeme? A proč Andrea nezpívá ve své rodné italštině? Poslechněte si celý rozhovor s kapelou Oswaldovi ve Špíně!

Spustit audio