Porozumění jako klíč k silné hudbě, whyohwhy debutují na povznášející i dojemnou notu

7. únor 2024

„Naše zkoušky jsou konverzací,“ říká Paša, kytarista brněnské kapely whyohwhy, jejíž debut sice zrál dlouhé roky, ale sestava se ustálila teprve nedávno. Bruises jsou ponorem do dávných zranění, ale taky odrazem mimořádného tvůrčího napojení, k němuž v aktuální inkarnaci kapely došlo. Debutová deska je většinou rozjímavá, místy ale i euforická. Introvertní naladění se tu potkává se schopností dát dramatickým místům patřičný důraz.

„Hledání identity, vyčítání si věcí, umění si odpustit,“ shrnuje Barbora Hora témata svých textů, na nichž ale pracují v synergii se Soňou Amran, tedy druhou ze zpěvaček. Právě jejich vokální souhra – a vůbec organická sehranost všech pěti lidí v kapele – představuje jednu z nejsilnějších stránek whyohwhy. A nejen s ohledem na to, že má za sebou jen něco kolem patnácti koncertů, je mimořádná i koncertní síla kapely.

Kapela whyohwhy svůj debut pokřtí na třech večerech: 22. února v brněnském Kabinetu múz (kde mimochodem odehráli svůj vůbec první koncert), 23. února v pražském Punctu a 24. února v prostoru Mōōvement v Plzni. „Albem Bruises to nemůže skončit,“ říká pak Paša k budoucnosti kapely, která svým debutem nakročila více než slibně.

Pavel Sikora jako léčitel mrzáků mezi písničkami, Moving Sand jako song, který se brzy dočká klipu, a reggae, které by nemělo během křtu zaznít v DJ setu Orient. Dva Modeláři versus pět členů whyohwhy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka