Poškozené lavičky, výmoly, nefunkční semafory. Krumlov využívá aplikaci Dej tip

4. únor 2018

Téměř 1300 oznámení o závadách a nedostatcích už přijali českokrumlovští úředníci od občanů přes webovou aplikaci Dej tip. Nejvíc se jich týkalo děr na silnicích a chodnících nebo poškozených laviček.

Aplikaci Dej tip může využít každý. Pokud narazí na nějaký problém, třeba černou skládku, pořídí prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu fotografii, zařadí ji do příslušné kategorie, připojí textový komentář a odešle.

Hlášení obsahuje přesné určení místa závady díky souřadnicím GPS a lokalizuje se i na přiložené mapě. To vše se podle mluvčí českokrumlovské radnice Petry Nestávalové zobrazí zodpovědným úředníkům.

Lidé pak mohou ve veřejně přístupné databázi sledovat, zda už se pracuje na odstranění problému.

Město pamatuje také na obyvatele, kteří nevlastní chytré telefony. Na závadu mohou upozornit prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na webových stránkách města.

Aplikaci Dej tip využívají také České Budějovice nebo Tábor. Podle tajemníka táborské radnice Lubomíra Šrámka na úřad tento měsíc dorazilo 30 hlášení. Většinou se jednalo o černé skládky, výmoly v chodnících a silnicích, poškození laviček nebo dopravních značek.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio