Poslední Mohykán from outer space. Nový Predátor je westernový survival překračující béčkovou škatulku

12. srpen 2022

„Vzala jsem tě do intimní restaurace, pak na sugestivní film, není o čem mluvit, pokud to není vodorovné,“ skládá Tonda poklonu herečce a zpěvačce Olivii Newton-John čtením překladu její písně Physical, která ve své době budila pobouření a několik rádií ji odmítlo hrát. Čelisti se ale jednohlasně shodují, že kdyby bývala britsko-australská umělkyně známá především jako Sandy z muzikálu Pomáda před pár dny neskonala, určitě by s ní na dadaistické rande bez váhání vyrazily.

Považují Aleš Stuchlý, Antonín Tesař a Šárka Gmiterková za sugestivní snímek i nového Predátora? „Užil jsem si ho, mně se to líbilo!“ chválí Tonda. Ono říkat, že je to nejlepší Predátor od prvního dílu, je taková napůl pochvala, vzhledem k těm pokračováním. Ale myslím, že se ho povedlo posunout od ironický hypermacho záležitosti, která působí jako akční film a horor, k něčemu, co je trochu western a survival z divočiny. Poslední Mohykán from outer space,“ hodnotí.

„Ukazuje se, že režisér Dan Trachtenberg je vlastně dost šikovnej, je to hrozně pěkně nasnímaný. Minimálně kameru má na o dost vyšší úrovni, než na co jsme na streamovacích platformách a u těchhle žánrů zvyklí,“ přitakává Aleš. „Napínavý scény fungujou, je to dobře vystavěný, i vztahy mezi postavama. Už to není béčko, ale dobře natočenej sci-fi thriller, kterej bere to nejlepší z prvního dílu a posouvá to někam trochu jinam. Což je, myslím, dost potřeba,“ uzavírá Tonda.

Jak blízko má Predátor k etnografickému dokumentu a kdo je kvůli bagetě z vánočních trhů doživotní prdátor? Poslouchá se hudba japonského zpěváka jménem Yoshifumi Ushima ušima? Jak se povedlo jedné rozzlobené matce zničit krále revenge porna? Je sportovní snímek Tygři žánrovým osvěžením? Natočil režisér Alex Garland hodně vyšinutou Hru o jablko? Jaké věci křičí Aleš ze spaní? Čte Tonda pouze knihy, které mu objedná hmyz? Brečí Šárka kvůli konci kariéry Brada Pitta? A budete bulet u novinky Bullet Train, kde si (možná naposledy) zahrál? Dozvíte se v Čelistech!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.