Potravinovou pomoc potřebuje stále víc lidí. O zásoby potravinových bank je čím dál větší zájem

10. leden 2024 08:00

Potravinovou pomoc potřebuje v Česku stále víc lidí. Říkají to pracovníci potravinových bank, kterých je v Česku patnáct. Potraviny a další věci získávají například od obchodních řetězců nebo z veřejných sbírek, následně je prostřednictvím různých neziskových organizací nebo obcí darují lidem v nouzi. Tématu se podrobněji věnuje reportér Václav Plecháček.

Mají potravinové banky aktuálně dostatek věcí pro potřebné?

Z části. Potravinové banky mají zásoby základních potravin, jako jsou například těstoviny, rýže nebo oleje. Chybí ale jiní věci. Třeba polévky, přesnídávky, konzervy, omáčky na těstoviny, piškoty nebo dětská výživa. O tyto věci je přitom mezi lidmi v nouzi velký zájem.

Čtěte také

Nedostatek je ve skladech potravinových bank také například plen a dalších hygienických potřeb pro nejmenší děti.

Od poloviny minulého roku pomáhá potřebným také 150 výdejen potravinové pomoci. Jsou v místech, kde byla dříve pomoc těžko dostupná. Kolika lidem už pomohly?

Zástupci České federace potravinových bank uvádějí, že pomoc ze zmiňovaných, nedávno otevřených, výdejních míst, obdrželo už přes 12 tisíc lidí v nouzi. Často jde o ty, kteří pomoc potřebují, a nedokázali ji dosud čerpat. Jedná se o rodiny v krizi, samoživitele nebo seniory.

Čtěte také

Aktuálně se do výdejen rozváží až 2,5 tisíce potravinových balíčků týdně. Funguje to také v Královéhradeckém kraji, kde se balíčky potravinové pomoci rozváží do různých měst. Nedávno jich bylo celkem 12.

O tom, kdo má nárok čerpat potravinovou pomoc, rozhodují sociální pracovníci v daných obcích. Potřebné lidi vytipují, dají jim písemné potvrzení o tom, že mají na balíček nárok a pak jim samozřejmě sdělí, kdy a kde si mohou potraviny vyzvednout.

V některých obcích si lidé odebírají balíčky přímo z auta, jinde potraviny rozdávají dobrovolníci. A fungují i kamenné výdejny.

Spustit audio

Související