Poukazujeme na to, co dítě umí, na čem stavět. Raná péče pomáhá nejmenším dětem s postižením

5. prosinec 2022

Raná péče znamená včasnou a cílenou terapii pro nejmenší děti, které přišly na svět s postižením nebo se zrakovými problémy. Ty se často vážou například na nedonošenost. Společnost pro ranou péči je proto ve spojení s neonatologickými odděleními nemocnic v České republice a už tam vchází do prvního kontaktu s rodinami dětí s handicapem.

Jak řekla pro Český rozhlas Kateřina Kubečková, poradkyně rané péče v českobudějovické pobočce neziskové organizace, jde o to pomoci děťátku, rodičům, ale také širší rodině. Aby problém chápala, diagnózu miminka přijala, aby našla své zdroje – to znamená, aby se uměla o péči a další rodinné povinnosti podělit, aby nezapomínala na další sourozence a členy rodiny a také aby si uměla říct o pomoc. Zkrátka, aby fungovala.

Kateřina Kubečková, poradkyně českobudějovické pobočky Společnosti pro ranou péči

„Přijedu do rodiny a na konzultaci můžu pozvat všechny její členy, včetně babičky, dědečka a tak dále,“ líčí Kateřina Kubečková ze Společnosti pro ranou péči. „Na tom, jak s dítětem pracujeme, můžeme ukazovat, co mu jde. Často se totiž stává, že u lékařů a podobně se poukazuje hlavně na to, co dítěti nejde, s čím má problémy, jaká má omezení. My jdeme tou cestou, že poukazujeme na to, co dítě umí, na čem stavět a co dál rozvíjet,“ dodává.

Prostřednictvím zrakové stimulace lze podle poradkyně ovlivnit i další psychomotorický vývoj dítěte. „Učíme rodinu, jak s dítětem pracovat, aby se dosahovalo i dalších cílů, které si spolu stanovíme. Pokud se začne včas, nese to výsledky, které by jinak možná nepřišly. Máme metody a techniky, kdy dokážeme stimulovat zrak miminkům už od narození. Zvláště u některých očních diagnóz dokážeme cvičením ovlivnit vadu natolik, že se dítěti do budoucna zvýší kvalita života,“ říká.

Klientkou Společnosti pro ranou péči je například Karolína, která má dvaapůlletou dceru s očními potížemi. Na ty se přišlo během screeningového vyšetření u očního lékaře přibližně v roce věku.

Holčička pod vedením odborníků i rodičů už tedy přes rok denně svůj zrak procvičuje. „Jednou denně zakrýváme oko na půl hodiny až hodinu, oči po dni střídáme. Jednou pravé, druhý den levé. Během toho by měla dcerka pracovat nablízko s nějakou hračkou. Musí se soustředit, má ji poměrně blízko před očima, aby se tím zrak trénoval,“ popisuje Karolína.

Čtěte také

Organizace rodiče nejen naučila, jak cvičení vést, ale také pravidelně půjčuje hračky, aby objekty, které dívenka pozoruje, zůstávaly atraktivní. „Jednou za tři měsíce se u nás hračky protočí, díky tomu je možné udržet její pozornost,“ doplňuje maminka Karolína.

Pracovnice rané péče, která za její dcerou dochází, rodiče naučila i cvičení na rozvoj jemné motoriky. „Dostáváme třeba hračky, které dceru nutí chytat nějakou věc pinzetovým úchopem, dávat ji do malých dírek. Nebo jde o balanční cvičení na ruce, aby udržela hračku s kuličkou a kulička nevypadla. To všechno nesmírně pomáhá k rozvoji svalového tonu, mentálního vývoje, zprocesování vzdáleností. Během cvičení na oči dokážeme cvičit mnohem víc sfér než jenom zrak,“ pochvaluje si klientka.

Společnost pro ranou péči zdůrazňuje, že kromě včasnosti pomoci je důležitá také její dostupnost a kapacita. Jihočeská pobočka obsluhuje celý kraj a zajíždí i na Vysočinu. Pracovnice a pracovníci dojíždějí do rodin a jejich podpora je bezplatná. I proto je důležitá finanční pomoc zvnějšku. K té se můžete připojit i vy díky podpůrné kampani „Nebuď srab! Namoč se pro ranou péči“.

Více se dozvíte na webu nebudsrab.cz a také v rozhovoru, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.