Požár Slovenské strely v roce 1964 pomáhal likvidovat hasič Andělín Kvapil

16. říjen 2021

Letos slavil devadesát let, takže cenných životních vzpomínek má na rozdávání. Zvlášť ceněná dnes může být ta, která patří legendárnímu expresu Slovenské strely. Andělín Kvapil ze Studénky byl totiž prvním, kdo jeden ze dvou prototypů v šedesátých letech zachraňoval z plamenů.

Slovenská strela. Světový unikát, který byl ve své době nejrychlejším vlakovým spojem Československých drah. Dvojice prototypových motorových vozů jezdila mezi Prahou a Bratislavou rychlostí přes 130 kilometrů v hodině.

Jeden z nich se dočkal renovace a dělá parádu v kopřivnickém muzeu. Druhý bohužel doplatil na devastující požár na odstavné koleji ve Studénce. Máme jedinečné svědectví k celé události letitého dobrovolného hasiče Andělína Kvapila.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.