Pozdější sadba může opozdit sklizeň některých plodin. Letošní počasí není pro zemědělce ideální

26. květen 2021 08:43

Jaký má vliv letošní počasí na zemědělství? Opozdí se sklizeň některých plodin? Například jeden z hradeckých zemědělců začínal letos kvůli počasí s jarními pracemi na polích zhruba o měsíc později než v minulém roce. 

Čtěte také

„My jsme dosazovali například brambory až 12. května," říká zemědělec Miroslav Hak.

A dodává, že za normálních okolností je běžné sázet brambory během dubna.
„Pohybuji se v zemědělství od svých 18 let a nepamatuji, že bychom někdy tak pozdě sázeli brambory."

Kvůli počasí bude možná ovlivněna i sklizeň těchto plodin.
„Máme tady teď deset centimetrů natě. Na to, že máme koncem června sklízet, tak nám zbývají jen čtyři týdny, což je hrozně málo. Myslím si, že do konce června to určitě ta brambora nedotáhne. Nebo budou slabé výnosy, že se do toho nebude moci vjet z hlediska ekonomiky."

I v Mžanech se letos prý sklizeň z důvodu počasí pravděpodobně opozdí a to zhruba o 10 dní.

Čtěte také

„Muselo by teď přijít teplejší počasí, ale ty rostliny to prostě mají tak nafázované, že potřebují nějakou porci teplot a slunečního svitu. Tak uvidíme, příroda si poradí se vším, ale počítáme se tím, že to bude opravdu o těch deset dní opožděné," říká agronom Lukáš Hašek.

A doplňuje, že některá místa jsou přemokřená a tím pádem například ječmen jarní a nebo cukrovky začínají žloutnout.
„Nemají u kořenů vzduch, nepřijímají živiny, ty plodiny jsou utopené. Protože nadměrné množství vody také pro ně není dobře. Teď budeme čekat, jestli se počasí umoudří, protože nic jiného se s tím dělat nedá. Do pole se zajet nedá, je to mokré. Komplikuje to také aplikaci fungicidů, které bychom potřebovali aplikovat na plodiny."

Zároveň také Lukáš Hašek dodává, že až se začne oteplovat, tak bude nejspíš problém s chorobami u plodin, jelikož teplo společně s vlhkem je ideální na růst plísní.

Spustit audio

Související