Pozměňovací návrh k liniovému zákonu může přinést žaloby, varuje Sdružení místních samospráv

3. listopad 2023

Poslanci by v pátek mohli rozhodnout o zrychlení staveb například železnic nebo dálnic. To by měl přinést liniový zákon. Část samospráv má ovšem k jeho podobě výhrady. „Proti zákonu výhrady nemáme ani proti liniovým stavbám, jako problematický vnímáme pozměňovací návrh. Ten je navržen tak, že se zcela vymyká systému územního plánování České republiky,“ zdůrazňuje Magda Pejšová, ústecká krajská předsedkyně Sdružení místních samospráv.

Přes Ústecký kraj by měla vést vysokorychlostní železnice do německých Drážďan. Předkladatelé změn u liniových staveb argumentují, že trasa nevede jen přes jeden kraj a je zapotřebí trasu zkoordinovat.

Čtěte také

„Právní nástroj už teď existuje. Existuje územní rozvojový plán, který má řešit velké stavby v globálním měřítku. Bude to vyhodnocovat v kontextu celé České republiky. U toho dílčího je otázka, jestli bude řešit jednu konkrétní celou stavbu, nebo po kouskách. Obáváme se, že to bude řešit po kouskách a že to je nástroj, který je snadno zneužitelný,“ uzavírá Magda Pejšová.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související