„Pozor, je to cigán, víš, jací jsou.“ Vychovatel upozorňuje na nevhodné zacházení s dětmi v ústavech

11. srpen 2023

Do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (například Klokánků) se dostanou děti často v situaci, kdy se o ně rodiče nemůžou starat, nedělají to nebo je nějak ohrožují či jim ubližují. Ale není to žádný tábor. Děti jsou prostě přestěhované na místo, které si nevybraly, ve stavu, kdy jim není dobře a mají začít žít s lidmi, které vůbec neznají.

Péče o tyto děti je vzhledem k jejich časté traumatizaci velmi náročná a je dobře, že pro ně existují zařízení, kam mohou přijít třeba o půlnoci a být tam v bezpečí. Tomáš Morávek, autor knihy Nebuď pi*a, se však původně jako dobrovolník a později už jako vychovatel potkal také s řadou nešvarů systému, které dětem nejen nepomáhají, ale mohou jim i škodit.

Kniha Tomáše Morávka Nebuď pi*a

Rodičovská práva podle něj v praxi převažují nad právem dítěte, třeba i proto, že soudy vůli dětí berou v potaz až od jejich 13 let. „Setkáváme se s tím, že utečou z domova, nechtějí tam být, ale stejně jsou domů vráceny, protože rodič má právo na kontakt s dítětem, může si zkusit nové rodičovské dovednosti a dítě prostě patří do rodiny, i když ta rodina selhává a nefunguje,“ říká Morávek.

Limitem systému jsou někdy i lidé, kteří tvoří naprostý základ péče o děti. „Vychovatelka mi přivedla chlapečka a říká: ‚Pozor, je to cigán a víš, jací cigáni jsou.‘. Bum a máme tady první nálepku, navíc vypálenou přímo před tím dítětem. Často se stává, že dostanou nějakou nálepku na základě etnika nebo kvůli minulosti, pro kterou se k nám dostaly, nálepku dítěte ‚zlodějskýho, prolhanýho nebo zlýho‘ a dost často tu nálepku přijmou, protože ‚proč já bych měl dodržovat pravidla, stejně už za toho sígra cigánskýho dávno jsem‘.“

Co je v systému dobře a co by si zasloužilo změnit? Jak reálná je změna? A kdo je v tom celém za pi*u? Poslechněte si rozhovor s vychovatelem Tomášem Morávkem a autorem knihy Nebuď pi*a.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.