Pozor na krádeže během dušiček, radí policisté

1. listopad 2018 13:53

Dušičky jsou především tichou vzpomínkou na zesnulé. Ale je to zároveň příležitost pro zloděje. Právě na to dnes upozorňují na jednom z plzeňských hřbitovů policisté.

Zloději mají žně i na začátku listopadu. Během dušiček je totiž na hřbitovech a jejich okolí velké množství lidí i zaparkovaných aut. Především na to má upozornit preventivní akce policie, která se dnes vydala na Ústřední hřbitov v Plzni na Doubravce, kde dnes proudí doslova davy lidí. Policisté lidem radili, jak se během úpravy hrobů chovat. Rozhodně není rozumné nechávat tašku s doklady a penězi ležet vedle hrobu, když odnášíme věci do kontejneru nebo jsme zabraní do úklidu. Ideální je chodit na hřbitov ve dvou. To samé platí i o zaparkovaných autech. Taška na sedadle je doslova pozvánkou pro zloděje.

Policisté ale na hřbitov nechodí jen během dušiček, preventivně procházejí hřbitov asi čtyřikrát denně a údajně od té doby výrazně ubylo krádeží měděných uren. Na hřbitově je také umístěno několik bezpečnostních kamer, i když těm ve výhledu brání vzrostlé stromy. Podle návštěvníků hřbitova ale z hrobů stejně čas od času něco zmizí, ať už jde o vázy, věnce nebo fotorámečky. Pozor by si lidé měli dávat už po cestě na hřbitov, protože v den Památky zesnulých často sedají za volant takzvaní sváteční řidiči.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio