Pozor na smrtelně jedovatou mambu zelenou, varuje policie. Utekla v pražských Hlubočepích

3. říjen 2018 11:31

Pražští policisté od úterního večera pátrají po smrtelně jedovaté mambě zelené. Had byl naposledy viděn v jednom z pronajatých bytů v Hlubočepích na Praze 5, konkrétně v ulici V Bokách I. Policisté evakuovali obyvatele domu, kde mamba utekla.

S pátráním policii pomáhají specialisté na odchyt hadů. Petr Velenský, kurátor plazů pražské zoo vysvětluje, že had může v domě přežít celé týdny. Podrobnosti najdete zde

„Povolení k chovu jedovatých hadů má v Česku k dnešnímu dni 66 chovatelů, a to celkem na 2 735 zvířat,“ uvádí Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy. Pouze 12 z nich má povolení na chov mamby a to celkem na 48 těchto hadů. V Praze aktuálně žádný povolený chov mamby neevidujeme,“ dodal. Městská veterinární správa proto podá podnět příslušné obci s rozšířenou působností pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Majitelka hada, které bylo podáno antisérum, leží v nemocnici v umělém spánku. Mambu zelenou chovala bez povolení.

Policisté lidem doporučují, aby byli obezřetní vzhledem k tomu, že mamba zelená je smrtelně jedovatý had.

Mamba, která majitelce utekla

 

„V případě zjištění výskytu tohoto hada policisté vyzývají k okamžitému kontaktování tísňové linky Policie ČR 158,“ doplnil Rybanský.

„K celé věci nutno dodat, že podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu,“ podotkl.

Policisté zároveň vyšetřují okolnosti, za jakých had utekl. „Policisté v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada,“ uzavřel mluvčí pražských policistů.

Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové záchranáři u této ženy zasahovali v pondělí 1. října večer. „Ženu resuscitovali, zajistili dýchací cesty a převezli ji do motolské nemocnice. Později byla žena převezena do Všeobecné fakultní nemocnice.

„Dostala u nás hadí antisérum a nyní je v umělém spánku. Čekáme, až antisérum zabere. Nemůžeme říct, jestli je stále v ohrožení života, teprve až příští hodiny ukážou, jak na tom je,“ prozradil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio