Pracovat jako dosud, ale teď už se všemi soubory. Novou ředitelkou Jihočeského divadla je Martina Schlegelová

12. leden 2024

Podruhé v historii vede Jihočeské divadlo žena. Po Monice Jeřábkové, která českobudějovickou scénu řídila ve 30. letech minulého století, zasedla do ředitelského křesla divadelní a rozhlasová režisérka, dramaturgyně a donedávna umělecká vedoucí činoherního souboru Martina Schlegelová. Od ledna 2024 vystřídala Lukáše Průdka, který nově vede renomované Dejvické divadlo.

Vizí nové ředitelky Jihočeského divadla je pokračovat v trendech, které nastavila už jako umělecká šéfka činohry. „Akorát se teď budu věnovat souborům všem. Byla bych ráda, kdyby se nám povedlo dál otevírat divadlo jako instituci, udržovat vztah s nezávislou kulturou v místě, v kraji i obecně v Česku. Chci, aby se dál divadlo profilovalo jako jihočeské, to znamená, že reflektuje jihočeská témata a jihočeské tvůrce,“ vyjmenovává Martina Schlegelová.

Zároveň chce spolu s kolegy přicházet s akcemi, které budou mít nadregionální charakter. „Jde o to přitáhnout sem pozornost publika z celé České republiky i z okolních zemí. V tom je tradičně silné otáčivé hlediště v Českém Krumlově,“ říká žena, do jejíž ředitelské éry spadne i přesun scény na jiné místo českokrumlovské zámecké zahrady a nastartování její nové budoucnosti.

„Rádi bychom začali i nový festival,“ pokračuje Martina Schlegelová, „mělo by to být bienále divadla věnované site specific formám, imerzivnímu a open air divadlu, to znamená divadlu, které vychází z kamenných sálů do jiných prostor, hraje také venku, i když ne výlučně, a věnuje se aktivnímu zapojení diváka. Ten mimo jiné rozhoduje, kam se půjde podívat, co uvidí a tak dál.“

Celý rozhovor s divadelní a rozhlasovou režisérkou, novou ředitelkou Jihočeského divadla Martinou Schlegelovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.