Pracovna: V ateliéru muzikanta, písničkáře, textaře, výtvarníka a blogera Jakuba Königa

23. duben 2024

Jakub König (1978) se narodil v České Lípě. Studoval scenáristiku na FAMU a později zakončil obor text a scénář na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Od roku 1994 je frontmanem kapely Obří broskev, se kterou vydal tři alba. Od roku 2011 se vydal na sólovou dráhu a vystupoval pod pseudonymem Kittchen v černě zbarvené masce kuchaře.

Desky pod touto značkou našli velmi dobré ohlasy nejen u fanoušku, ale i kritiků. O pět let později dal tento písničkář, textař a autor komiksů dohromady také velké hudební uskupení Zvíře jménem podzim, které mělo být zpočátku pouze jednorázovým projektem. Nakonec se z něj ale urodily dvě alba. Kapela má okolo dvaceti členů a působí v ní například Terezie Kovalová, Tomáš Neuwerth nebo Marie Kieslowski. Loni na podzim vydal Jakub König pod svým jménem album Hvězdy, které sklidilo velké úspěchy i nominace na prestižní české hudební ceny. Spolupracoval na něm s kytaristou a klavíristou Petrem Ostrouchovem, bubeníkem Romanem Víchou, baskytaristou Jakubem Vejnarem a kontrabasistou Tomášem Liškou. Po odchodu z velké soukromé firmy, kde pracoval jako copywriter, se dnes živí hudbou a výtvarným uměním. Žije v Praze a má dvě dcery.

V ateliéru Jakuba Königa a Marie König Dudziakové

Do jeho ateliéru na pražské Letné, které sdílí se svou manželkou Marií König Dudziakovou se vydala i naše reportérka Zuzana Filípkovou. Rozhovor z této návštěvy si můžete pustit zde.

Další díl série Pracovna bude s ilustrátorkou, reklamní textařkou a spisovatelkou Marií König Dudziakovou.

autor: zuf
Spustit audio

Související