Pracovníci zdravotního ústavu začali sledovat kvalitu ovzduší v některých částech Olomouce

5. prosinec 2023 10:54

V olomouckých městských částech Svatý Kopeček a Slavonín začali pracovníci zdravotního ústavu sledovat kvalitu ovzduší. Zajímají se, jak ji ovlivňuje vytápění jednotlivých domácností.

S pomocí speciální techniky se zaměřují na měření prachu, oxidu uhelnatého a těžkých kovů, které jsou typické pro zplodiny z komínů rodinných domů. Měření inicioval magistrát.

Pracovníci zdravotního ústavu měří hodnoty pomocí přístrojů, které jsou naskládané až po strop dodávky. Zplodiny z komínů domů ukáží na výsledcích měření všechny prohřešky.

Viditelná změna v plynofikovaných obcích

„Pokud se třeba nacházíme v plynofikována obci a měříme tam v zimě a potom v létě, tak se dá krásně na těch hodnotách poznat, že v zimě jsou ty hodnoty vyšší. Znamená to, že lidé tím plynem nejenom, že netopí, ale že používají nějaké další zdroje,“ uvádí Lucie Hellebrandová ze zdravotního ústavu.

Podobné měření ve městě zdravotní ústav dělal už před deseti lety. Tehdy zjišťoval obecně kvalitu ovzduší. Teď se zaměřuje na topení domácností. Proto bude měření pokračovat ještě mimo topnou sezonu, aby úředníci vliv lokálních topenišť s větší jistotou prokázali.

Dodávka vybavená speciální přístroji na měření ovzduší

Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky totiž není tak jednoduché změřit přímo v domácnosti, čím lidé do kamen nebo kotlů přikládají. „Představa, že úředník zazvoní, přijde do domácnosti, všechno zkontroluje a někomu nadiktuje, co má dělat, je naprostý nesmysl. My chceme lidi přesvědčit pozitivní kampaní. Říct jim, že tím, že si znečišťují vlastní prostor, tak tím znečišťují prostředí, ve kterém žijí,“ uvádí Loyka.

Lidé totiž podle něj mají obavy ze zdražování energií. A tak topný mix ve dvou sledovaných čtvrtích Svatém Kopečku a Slavoníně je následující. „Dřevo, uhlí. Ale bohužel nemůžu vyloučit, že se někde do kotlů dostává i odpad,“ dodává Loyka.

Na jaře by tak vedení města mělo mít ucelené informace o kvalitě ovzduší ve zmíněných čtvrtích. V Olomouci nejsou velké firmy, které by ovzduší znečišťovaly. Podle Loyky proto důležitou roli hraje doprava a především vytápění domácností. K modernizaci vytápění domácností by tak měly přispět kotlíkové dotace nebo Nová zelená úsporám.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio