Pracuje se na tom, aby byla křižovatka u Třebechovic pod Orebem bezpečnější. Počítejte se zdržením

16. srpen 2021 09:21

Se zdržením teď musí počítat řidiči jedoucí z Hradce Králové na Ostravu. V Třebechovicích pod Orebem stavbaři totiž opravují problémovou křižovatku, na které má být podle města po dokončení stavebních prací bezpečněji.

Stavbaři momentálně ve stavební jámě, kde bude budoucí podchod pro chodce a cyklisty, montují tzv. štětovnice.

Čtěte také

„Je to z důvodu odvodnění celkové stavební jámy, kam bude do budoucna umístěn podchod. Tak aby tam neprosakovala voda z řeky Orlice," upřesňuje hlavní stavbyvedoucí firmy Sovis Martin Lazok.

Předpoklad je, že by stavební práce měly být dokončeny do konce října.
„Ale na rovinu říkám, že stavba je opravdu velmi složitá. Tak uvidíme, nedá se v tuto chvíli říct, jestli konec října bude hotovo nebo ne. Je to stavba náročná a jsme na jejím začátku. Spousta věcí to ještě může zkomplikovat."

Čtěte také

Po dokončení stavebních prací bude v místě křižovatky a jejím okolí širší silnice.
„Vzniknou tady i nové odbočovací a připojovací pruhy. Tím se o hodně zvýší bezpečnost. Celá křižovatka se směrem k odbočce na Krňovice zvětšila, přibyly i bezpečnostní ostrůvky."

Zároveň bude pro cyklisty a chodce pod silnicí vybudován podchod.
„Ulice Pardubická už má dnes parametry odbočky na Krňovice, takže zůstane víceméně ve stejném poměru, jako to je dnes. Jen tam bude navíc bezpečnostní ostrůvek."

Opravu křižovatky vítají i v Třebechovicích

Podle starosty Romana Drašnara za Nestraníky se místo stane bezpečnějším.
„Co se týče cyklistů a chodců, tak ti, když využijí budoucí podchod, tak to bude absolutně bezpečné."

Bezpečněji ale prý bude i na silnici.
„Křižovatky ovšem bude bezpečnější i pro motoristy, protože vzniknou odbočovací pruhy od Týniště na Krňovice, respektive na Pardubice. A z druhé strany od Hradce Králové do Třebechovic, do Pardubické ulice."

Teď musí řidiči počítat v místě opravy s kyvadlovým provozem. Přes den ho řídí pracovníci stavby, v noci a před 6. hodinou ranní fungují na místě semafory.

Spustit audio

Související