Praha chce převzít správu Opencard. Je to zásah do našich práv, tvrdí firma EMS

13. červen 2014

Pražský magistrát prý zajistí fungování karty Opencard i po neděli, kdy vyprší smlouva mezi Prahou a vlastníkem autorských práv – společností eMoneyServices (EMS). Primátor Tomáš Hudeček dnes prohlásil, že město se bude o systém Opencard starat samo. EMS to však zpochybňuje, Praha by tím prý zasáhla do jejích autorských práv.

„Město Praha přebírá k 15. červnu letošního roku podporu Opencard od firmy EMS, dříve se jednalo o firmu Haguess. Pro Pražany se tímto nic nemění, karta funguje dál, mohou na ni nahrávat kupony, mohou si je validovat a jsou zachovány všechny její funkce,“ oznámil primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Převzetí podpory systému je podle právníka firmy Squire Sanders Rostislava Pekaře možné. A podle Hudečka jsou na to připraveni i odborníci magistrátu. „Máme nyní zajištěn tým IT specialistů z magistrátu, kteří se budou o podporu starat. Lidé se nemusí obávat žádných změn,“ slibuje primátor.

Firma EMS to ale tak jednoduše nevidí. Podle generálního ředitele Petra Stránského s nimi nikdo z magistrátu převzetí podpory neprojednal.

K servisní činnosti má prý oprávnění pouze firma a magistrát může manipulací se softwarem porušit jejich autorská práva. EMS zpochybňuje i kompetence magistrátních IT odborníků, kteří by měli podporu systému převzít.

„Z našeho pohledu se velmi pravděpodobně bude jednat o zasahování do našich práv, to znamená o nelegální činnost. A zároveň si nejsme jisti, zdali hlavní město Praha má kompetenci a odborníky, kteří by byli schopni tyto činnosti správně zajišťovat,“ říká šéf EMS.

O tom, jestli firma podnikne nějaké právní kroky vůči magistrátu, zatím ale ještě není rozhodnuto. „Budeme se samozřejmě bránit proti zasahování do našich práv, kdy uvidíme, jakým způsobem hodlá Praha tyto činnosti vykonávat, a na základě toho zvolíme správný postup,“ vysvětluje Petr Stránský.

Jednání o právech bude pokračovat

Aby Praha mohla s Opencard bez omezení nakládat, musí od EMS získat zmíněná autorská práva. Nabídka na jejich odkup ve výši 85 milionů se ale městu zdá příliš vysoká. Obě strany chtějí dál jednat příští týden. Téma by se mohlo objevit i na zasedání pražského zastupitelstva, které se bude konat příští týden.

Praha se tento týden rozhodla nakoupit další licence pro fungování nových karet i těch, kterým končí platnost v druhé polovině letošního roku.

Opencard

Město navíc zaplatí dluhy za nákup minulých licencí ve výši 22 milionů korun. EMS to sice označilo za dobrý a vstřícný krok, ale podstatu problému to prý neřeší.

Projekt Opencard stál Prahu už zhruba 1,35 miliardy korun. Dosud si kartu vyzvedlo asi 1,2 milionu lidí, skutečných uživatelů je kolem milionu.

Výhradním vlastníkem práv byla firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). V kauze zatím bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Nové vedení města už řadu měsíců řeší, jak s projektem naložit dál. Vázáno je údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti. Praha se proto snaží od EMS odkoupit práva a problematický projekt provozovat sama.

Kauza opencard
autoři: ank , Mirko Kašpar
Spustit audio