Praha schválila dohodu s rodinou Muchových. Ukončí tak soudní spor ohledně vlastnictví Slovanské epopeje

5. září 2023 09:09

Vedení Prahy schválilo smlouvy, na základě nichž má skončit část soudního sporu o vlastnictví Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Vnuk autora John Mucha se s Prahou dohodl na spolupráci, ze které má vyplynout i vybudování nové expozice slavného malíře. S Prahou se ale chce soudit také další dědička Alfonse Muchy.

Politici hlasovali o dvou částech, první se týkala dohody s Johnem Muchou o ukončení soudního sporu jako takového, druhá potom budoucí spolupráce. Podpis smluv má vyústit ve stažení žaloby Johnem Muchou.

Čtěte také

„Ukončení soudního sporu vytvoří prostor pro spolupráci. Do budoucna bychom chtěli vytvořit velké centrum Alfonse Muchy, kde bude vystavena Slovanská epopej a velké množství zvláště obrazů, které patří nadaci Alfonse Muchy,“ říká náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil z TOP 09.

Součástí dohody je zároveň to, že John Mucha do budoucna nebude skutečnost o vlastnictví Slovanské epopeje soudně napadat. Nové velké výstavní centrum má podle Pospíšila pomoct cestovnímu ruchu a přilákat do Prahy návštěvníky ze zahraniční.

Hledání vhodného místa

O tom, v jakých prostorách bude, radní zatím nerozhodli, od loňska město jedná s firmou Crestyl o umístění v připravovaném projektu Savarin u Václavského náměstí. Nyní jsou plátna k vidění na zámku v Moravském Krumlově, zápůjčku do roku 2026 předloni odsouhlasili pražští zastupitelé.

Čtěte také

Umístění pláten v Savarinu ale dlouhodobě kritizuje další malířova dědička Jarmila Mucha Plocková. Několikrát i řekla, že by takové rozhodnutí napadla u soudu. Podle Pospíšila s ní chce město o dalším postupu jednat, a taky ji k tomu vyzvalo.

Sama Plocková ale v dopise vedení města napsala, že by chtěla nejdřív znát záměry města a ne, že ji radní vyzvou k jednání ve chvíli, kdy už schvalují hotovou dohodu.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související