Přála bych vám vidět, co všechno rodiče považují za přiměřený trest a základ slušného vychování

18. leden 2024

„Násilí je návykové. Rodiče ho používají v momentě, kdy jsou frustrovaní, bezmocní, nevědí, co mají dělat. A když dítě uhodí, uleví se jim, vyplaví se jim dopamin a cítí se v tu chvíli líp. A mají tendenci tohle chování opakovat častěji a intenzivněji,“ říká Petra Wünschová, psychoterapeutka a ředitelka Centra LOCIKA v prvním díle podcastové série Slušný vychování.

„Rodiče se zaklínají dobrou výchovou. Chtějí to dělat dobře, aby mělo dítě zdravé sebevědomí, ale dělají to přitom naprosto absurdním způsobem. Říkají dítěti, jak je strašné, neschopné, že se nemělo narodit. Osmileté dítě vyhazují po sprchování v mrazu ven, aby se naučilo slušnému chování, a nechají ho dvě tři hodiny na balkoně. Nebo děti straší následky, které jsou naprosto nepřiměřené tomu, čím se dítě provinilo, citově vydírají, že si ublíží. Že se zblázní a tak dále.“

Petra Wünschová z centra LOCIKA

Petra Wünschová upozorňuje na to, že bít děti je stále norma. V Česku podle posledního průzkumu bije běžně svoje děti třetina rodičů. Pro sedm z deseti je v pořádku dát pohlavek nebo plácnout přes zadek. Šestnáct procent rodičů uznává ve výchově svých dětí něco, čemu říkají pořádný výprask. Česko je mezi posledními třemi zeměmi v Evropě, ve kterých nechrání děti před násilí, zákon a je podle práva možné je „přiměřeně“ trestat.

„Když tyto diskuse vedeme s kamarády, říkám ji, že bych jim přála vidět, co všechno rodiče považují za přiměřený trest. Stále je v oblibě klečení v koutě, mlácení přes prsty, rodiče děti bijí různými předměty na různé části těla tak, aby to nebylo vidět,“ vyjmenovává. „A když neexistuje stopka daná společností, budou tohle svoje chování přirozeně rozvíjet. Agrese je něco, co máme všichni v sobě. To, co nám pomáhá agresi kultivovat, je láska,“ dodává.

„Když si rodiče dokážou vzpomenout na svoje dětství a na to, jak se doopravdy cítili, když je rodiče bili, už to nikdy nechtějí udělat svým dětem.“ Poslechněte si Slušný vychování s Petrou Wünschovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.