Pravěké osídlení na Žluticku: Archeologové našli v blízkosti Vladaře první stopy

14. listopad 2023 08:55

Pracovníci Karlovarského muzea zahájili na Žluticku archeologický výzkum. V blízkosti stolové hory Vladař hledají stopy někdejšího osídlení. K dispozici už mají první nálezy.

Tým archeologů karlovarského muzea prozkoumává terén v blízkosti města Žlutice. Výzkum je neplánovaný, vědečtí pracovníci do terénu vyjeli na základě upozornění jednoho ze svých spolupracovníků. Ten při procházce krajinou narazil na nezvyklé seskupení kamenů.

„Nálezce nám oznámil nález na poli. My jsme teď otevřeli sondu, která ukazuje, že je tu větší skrumáž kamenů, a že se ukazuje jako lokalita, která by mohla něco ukrývat,“ vysvětluje archeolog Jiří Klsák, podle kterého jde o takzvaný záchranný výzkum.

Takové výzkumy jsou nutné v případě, že v lokalitě hrozí z pohledu archeologie devastační činnosti. Záchranný archeologický výzkum je vždy těžká práce, pracovníci musí zařídit řadu povolení a jednat velmi rychle.

Podstatné výsledky pátrání se i na Žluticku objevily až po několika hodinách kopání a probírání mazlavé hlíny. Nalezeny byly střepy a kovové úlomky pocházející z doby pravěku. Archeologové se domnívají, že narazili na stopy někdejšího osídlení.

Kompletní výsledky záchranného průzkumu chtějí představit do konce listopadu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio