Pravidelných dárců krve v Česku je asi 250 tisíc. A je to málo

1. únor 2024

Za lidskou krev dosud nemáme plnohodnotnou náhradu, úloha dárců krve je tedy nezastupitelná. V České republice by jich bylo potřeba o několik desítek tisíc víc, než je stávající stav.

„Ideální by bylo, kdyby se k už registrovaným pravidelným dárcům přidalo dalších 80 až 100 tisíc. My na Transfúzním oddělení Fakultní nemocnice Plzeň si nemůžeme úplně stěžovat, protože máme řadu věrných dárců a náš registr se pomalu rozrůstá. S 12 a půl tisícem pravidelných dárců jsme schopni zabezpečit nemocnice v Plzni a pomáháme i nemocnicím v celém Plzeňském kraji,“ říká primářka oddělení MUDr. Petra Šlechtová, MBA. Přesto i tady by uvítali, kdyby jim ročně přibylo alespoň 1 tisíc nových dárců.

Transfuzní oddělní FN Plzeň

Kdo se může stát dárcem krve? Co naopak darování krve dočasně nebo trvale znemožňuje? Lidé se kterou krevní skupinou jsou univerzálními dárci? Poslechněte si záznam pořadu Co vás zajímá s MUDr. Petrou Šlechtovou, MBA, primářkou Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.