„Pravý diamant poznám.“ František Kotler, zapomenutý gemolog světového významu

Alexander František Kotler se narodil v roce 1872 v Petrohradě, kde jeho příbuzní obchodovali s českými granáty a kde on sám se tomuto oboru věnoval. Pořad připomínající život i odbornou pouť Alexandra Františka Kotlera připravila Jana Davidová-Kracíková. Hovoří Michal Košelja, autor publikace o Alexandru Františku Kotlerovi, David Marek, historik Turnovského muzea, a tamní mineralog Jan Bubal.

V porevolučním Rusku byl ale zatčen a odsouzen k pětiletému pobytu v sibiřském gulagu. Po vypršení trestu se vrátil do Československa a usadil se v Turnově. Stal se ústřední osobností tamního odborného zkoumání drahých kamenů. Od roku 1935 vedl Výzkumnou stanici pro rozbor a určení veškerých drahokamů a polodrahokamů, čímž se Turnov zařadil mezi první kamenářská centra světa, kde byla vybudována gemologická laboratoř.

V gemologii patří Turnov dodnes mezi světové elity

„Uměl pět jazyků − česky, rusky, německy, francouzsky a anglicky,“ říká Michal Košelja z turnovského muzea. „I proto využívala jeho znalosti vyhlášená firma Fabergé, pro niž jezdil do Londýna a Antverp nakupovat diamanty a další drahé kameny a jako cizinec dostal v Rusku povolení vyrábět, cejchovat a prodávat klenotnické váhy a další věci. To bylo skutečně výjimečné.“

autoři: Jana Davidová-Kracíková , Milena M. Marešová
Spustit audio