Prazdroj i některé další pivovary zdraží

Ceny některých piv zdraží od října plzeňský Prazdroj, a to v průměru o 3,7 procenta. Zdražení se dotkne některých balených i čepovaných ležáků, ceny výčepních piv se nezmění.

Podle ČTK plánuje zdražování také humpolecký Bernard, pivovar v Náchodě a výhledově i Budvar. Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované ležáky zdraží Prazdroj zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 Kč za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nezmění a u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Cena nejpopulárnějších desítek Gambrinus a Radegast zůstane na současné úrovni.

„Cílem plzeňského pivovaru je také cenově odlišit desítistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva,“ řekla mluvčí Prazdroje Jitka Němečková a dodala, že zdražení piva je reakcí na zvyšující se náklady. Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily.

Budvar zdraží výhledově, Staropramen zatím ne

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, který je největším výrobcem piva na Vysočině, počítá se zvýšením cen v nejbližších týdnech a měsících. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška to bude kvůli rostoucím nákladům způsobeným situací na trhu. Zdražení svých produktů v řádu desítek halířů zvažuje náchodský pivovar Primátor, který je největší v Královéhradeckém kraji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý řekl, že by se tak mělo stát ještě letos. „Klíčové suroviny letí nahoru, nevíme ale ještě, jaké budou ceny sladu, chmele, takže vyčkáváme," vysvětlil.

Budějovický Budvar plánuje zdražení nejspíše příští rok. Několikaprocentní růst cen by se měl týkat zboží nabízeného v obchodech při slevových akcích. „Obecně jsem přesvědčený o tom, že promoční ceny jsou příliš nízké," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Další z velkých českých pivovarů, pražský Staropramen, zatím nezdražuje, ale zásadní pro něj bude letošní úroda chmele a ječmene.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio