Před 55 roky mladí lidé v Budějovicích stavěli stany, aby se dostali na koncert Swinging Blue Jeans v Sokolovně

16. duben 2023

Se začátkem letošního jara se psalo o tom, že před šedesáti roky bylo vydáno první album kapely, která nejvíce ovlivnila rockovou i populární hudbu, tedy Beatles. Tehdy v roce 1963 byli však John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr součástí velké horečky zvané mersey beat, která měla hlavní zázemí Liverpoolu.

Beatles byli jednou z nejúspěšnějších kapel tohoto stylu, který vládnul vkusu mládeže těch časů i v dalších městech Velké Británie a po celém světě, včetně Československa. A je přirozené, že první píseň pořadu Světla ramp bude právě od Beatles – titulní song onoho prvního alba Please, Please Me.

Beatles byli jistě z dnešního pohledu nejznámějšími reprezentanty stylu, který dostal jméno podle časopisu Mersey Beat vydávaného studentem Billlem Harrym, spolužákem Johna Lennona, jenž do něj přispíval.

Největší devíza Beatles spočívala v tom, že prokazovali autorské schopnosti, na rozdíl od liverpoolských konkurentů, kteří v některých případech měli velikánský úspěch s písničkami Lennona a McCartneyho, například zpěvák Billy J. Kramer s kapelou Dakotas nebo Fourmost. Většina liverpoolských kapel šla cestou svěžích coververzí amerických hitů jako hvězdní, výborně zpívající a k folk-rocku inklinující Searchers.

I z jihočeského pohledu lze pohlížet na další legendární liverpoolskou kapelu Swinging Blue Jeans. Swingující modré džínsy vystoupily v roce 1968 například v Třebíči, ale i v Českých Budějovicích, kde si lidé prý postavili stany, aby se dostali k lístkům na jejich koncert v Sokolovně.

Čtěte také

Swinging Blues Jeans byli silní zvlášť na pódiu a jejich koncerty v nejoblíbenějším klubu těch časů, tedy v Cavern, Jeskyni, byly prý zvlášť elektrizující a dokonce prý nejatraktivnější. A tak lze těm, kdo navštívili třeba i budějovické vystoupení Swinging Blue Jeans, jenom závidět, byť kapela měla časy svých úspěchů dávno za sebou.

Jednou z nejslavnějších liverpoolských kapel času mersey beatu, avšak zároveň se hudebně odlišující byli Gerry and the Pacemakers. Hlas vůdčí osobnosti kapely, zpěváka a kytaristy, již nežijícího Gerryho Marsdena měl v sobě zvláštní melancholii. V hudebním výrazu Gerryho a Pacemakers bylo cítit méně rokenrolu, ale více popu.

Hitparádové úspěchy kapely v roce 1963 byly strhující. Tři jedničky za sebou doma ve Velké Británii. A tou poslední byla starší muzikálová skladba You´ll Never Walk Alone, Nikdy nepůjdeš sám, slavných autorů Richarda Rodgerse a Oscara Hammersteina II. Díky Gerry and the Pacemakers se stala liverpoolskou fotbalovou hymnou, kterou dodnes jako chorál zpívají před zápasem fanoušci FC Liverpool na stadionu Anfield Road, a jde přitom mráz po zádech

Mersey beat (sound) byl jen několikaletou epizodou a s výjimkou Beatles, a snad Searchers, ostatní kapely zamířily především do kabaretů. Jenže ty jednoduché, melodické a dobře zazpívané písničky zrozené před šedesáti roky si své kouzlo uchovaly dodnes.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související