Před deseti lety zemřel Václav Havel, bývalý prezident a tvář sametové revoluce

18. prosinec 2021

Před deseti lety zemřel na Hrádečku u Trutnova Václav Havel, poslední československý a první český prezident. Bylo mu 75 let. Disidenta, dramatika a tvář sametové revoluce si lidé v Česku dnes připomínají na řadě míst, a my se k nim přidáváme s naší reportáží.

„Přátelé! Pravda a svoboda musí zvítězit!“

Typická slova a k tomu ještě notoricky známé gesto se dvěma zdviženými prsty do písmene V. Václav Havel byl neformální lídr československého disentu. Režimu se ho nepodařilo vystrnadit z republiky, za to dostat do vězení ano. Z ještě nedávného politického vězně se na konci roku 1989 stala hlava státu.

Václava Havla poprvé zvolili prezidentem ještě komunističtí poslanci. Pár dní na to už měl svůj, teď už legendární, novoroční projev. Předpokládám, že jste mně nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal. Naše země nevzkvétá,“ říkal v něm.

Václav Havel během svého pobytu ve Washingtonu

Po jeho inauguraci se mluvilo i o malém detailu - krátkých kalhotách, které měl při hradní přehlídce. Tedy - podle Václava Havla krátké nebyly, jak řekl v minulosti pro pořad České televize Na Plovárně. „Já jsem žádné krátké kalhoty neměl. Měl jsem normálně dlouhé kalhoty, které jsem si povytáhl,“ vysvětloval.

Prezidentem zůstal Václav Havel dvě funkční období, potom se věnoval hlavně lidským právům. Dlouhodobě ho ale trápilo zdraví. Václav Havel zemřel ve spánku dopoledne 18. prosince 2011.

Bývalý prezidentův mluvčí a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský si myslí, že osobnost jako Václav Havel chybí. „Nehrál si na politika, ani na státníka. Nemusel se přestrojovat do nových rolí, ale byl vždy tím skromným, pokorným, o sobě pochybujícím, ale zároveň nesmírně odvážným, vtipným člověkem své doby," tvrdí Žantovský.

Václav Havel je v zahraničí nejspíš nejznámějším českým politikem polistopadového období.

autor: mav
Spustit audio