Před školou na prohlídku do pekla. Ve Žluticích se dětem otevřely pekelné brány

30. srpen 2023 10:35

Peklo své brány otevírá na Karlovarsku, a to konkrétně ve Žluticích. Tamní Pekelné sklepy budou přístupné už jen několik málo dní do konce prázdnin.

Zatímco ve středověku sloužily až tři patra podzemních prostor pod domy na náměstí k uskladnění potravin a k úkrytu před dobyvateli města, teď patří pekelníkům. Staly se pobočkou Muzea čertů v Úštěku.

Sklepení si je možné prohlédnout denně kromě pondělí každou celou hodinu od 10 do 16:00 hodin. Prohlídka trvá zhruba 40 minut. Provádí čertice Simona Schönfeldová. Ta také uvádí na pravou míru několik pověr spojených s posmrtným životem. I když i ve žlutickém sklepení jsou kotle, ve kterých se vaří hříšníci, v podzemních prostorách rozhodně vedro není. „Je tu přibližně deset stupňů celsia. Energetická krize se dotkla i našich sklepů,“ říká se smíchem.

Stejně tak podle průvodkyně neplatí rčení: Co peklo schvátí, nikdy nenavrátí. „Čerti nejsou až tak zlí. Pokud nebudete až tak moc hříšné duše, tak vás z pekla propustíme,“ poznamenává. Peklo bude otevřeno až do neděle 3. září. Pak otevřou dětem své brány školy

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio