Před šmejdy varuje seniory nové divadelní představení podle skutečných případů

30. březen 2019 14:17

Jihočeské seniory před podvodníky varuje nové divadelní představení, které společně připravili policisté a herci z divadelního spolku Pnutí z Prachatic. Viděli ho například už senioři v Jindřichově Hradci.

Sedm krátkých příběhů, které herci z divadelního spolku Pnutí během představení zahrají, vychází ze skutečných případů.

„Mně přijde neuvěřitelný ten příběh, kde nabízí výměnu okapů, a to ještě v různých variantách. Zrovna nedávno se objevila v médiích zpráva, že se to opravdu stalo. Senioři potom vyprávěli na kameru, jak na ně podvodníci zapůsobili, jak je dokázali oblbnout,“ říká herečka Hana Patrasová.

Při přípravě divadelního představení se s kolegy shodla na tom, že podvést by se možná nechala i sama. „Podobné představení by možná bylo vhodné nejenom pro seniory, protože sami jsme si říkali příběhy, jak je třeba těžké odmítnout, když nám někdo telefonuje,“ dodává.

Přeplatek za vodu, výměna platební karty. Podvodníci vymýšlí stále nové legendy, aby okradli seniory

Platební karta, senior

Nejen o pár tisícovek, ale mnohdy i o poslední životní úspory, rodinné šperky a další cennosti okrádají seniory nejrůznější podvodníci. Případů neubývá a zloději si vymýšlí stále nové a nové triky.

Podvodníci se ale převážně zaměřují na seniory. „Oni jsou míň ostražití, míň opatrní a ti šmejdi to bohužel vědí, takže se na ně zaměřují a dopadá to takhle,“ potvrzuje svoje zkušenosti strážník jindřichohradecké městské policie Zdeněk Roh.

V řadě měst a obcí zakazuje podomní prodej produktů i služeb tržní řád. Přesto s ním má mnoho seniorů zkušenosti. „Já jsem zrovna chtěla děvčatům vyprávět, jak jsem v Budějovicích na Hobby odpádlovala takového prodejce francouzské kosmetiky, který tvrdil, že je všechno zadarmo, ale když jsem s tím chtěla odejít, běžel za mnou,“ popisuje paní Věra.

Senioři si během preventivního představení také mohou v praxi ověřit vše, co se dozvěděli. Divadelní soubor Pnutí ho společně s policisty přiveze i do Dačic a dalších jihočeských měst.

Spustit audio

Související