Před třiceti lety odešel Kurt Cobain. Připomeňte si ho v podcastu Českého rozhlasu Vltava

Nesmrtelný hit kapely Nirvana Smells Like Teen Spirit poslouchají lidé napříč generacemi dodnes. Před 30 lety tragicky odešel legendární zpěvák a kytarista kapely Kurt Cobain. Jeho strastiplnou cestu ke slávě si můžete připomenout v novém podcastovém seriálu, který připravil Pavel Klusák pro Český rozhlas Vltava.

Písničku Smells Like Teen Spirit odmítal Kurt Cobain na koncertech hrát – kvůli tomu, že se z ní stal hit. V uších mají legendární kapelu Nirvana posluchači dodnes, jak popisuje na začátku podcastu autor a hudební publicista Pavel Klusák:

„Blíží se 30. výročí smrti Kurta Cobaina. Já sedím v kavárně a píšu o něm seriál. V tom u vedlejšího stolu řekne nějaká dívka kamarádce: ,Celý ráno jsem poslouchala Nirvanu. Asi bych jinak nevylezla z postele.‘“

„Pocit určité hořkosti a tzv. no satisfaction, který je ale v poměrně energické katarzní hudbě, pořád potřebuje spousta lidí. Ať už se mění kulisy trendů, Nirvana nepochybně pořád rezonuje právě tímto. A potom samotný Cobainův příběh a příběh Nirvany, který svištěl poměrně rychle – během necelých čtyř let globální sláva dospěla k té smrti,“ přibližuje stále trvající úspěch kapely Klusák.

Úzkost a bolesti

Příběh kapely Nirvana začal v polovině 80. let, kdy se potkali zakládající členové na punkové scéně. Už tehdy měl ale Kurt Cobain blízko k drogám.

Čtěte také

Cobain bral drogy už proto, že od dětství cítil úzkost, měl fyzické, dlouhodobé bolesti, bolesti žaludku atd., a byl to pro něj nějaký únik z tohoto světa. Takže tomu se vyhnout nedá. Ano, to je to jaksi osobní. Taky je to to, co ho spojovalo s Courtney Love, kterou nelze v jeho příběhu opominout, popisuje Klusák.

Do svých deníků kurt napsal: Tady to máte stručně. Neznásilňujte. Zbavte se předsudků, nebuďte sexistický hovada a dál... Miluj svoje děti, miluj svého bližního, miluj sám sebe.

Zpěvák a kytarista byl plachý, citlivý a pochyboval o smyslu života, který si nakonec v roce 1994 vzal. Rozpad kapely Nirvana ale neznamená konec vydávání desek nebo záznamům koncertů.

Posmrtný byznys

Ten jeho konec života může nastat v předposledním díle, protože pak je tam ještě to velké téma posmrtného byznysu, něco, co se objevuje v showbyznysu od 60. let. Je to jedno z přesahových popkulturních témat, které nás u Cobaina a Nirvany zajímají,“ vypráví Klusák.

Hudbu Nirvany ale autoři nemohli použít: „Nemůžeme autorskoprávně použít téměř vůbec hudbu Nirvany, protože je to podcast, ale hudbu, kterou pokládám za velmi důstojnou pro celý ten tvar, udělal Václav Havelka z Please The Trees,“ dodává autor podcastu Pavel Klusák.

Do pětidílné série se můžete zaposlouchat na mujrozhlas.cz nebo na stanici Vltava od 22:30.

COBAIN

autoři: Martin Hrnčíř , agf
Spustit audio