Před více než 120 lety zabloudila na Moravu alka malá. Severský pták teď stojí vycpaný v jihlavském muzeu

4. březen 2024

V depozitáři Muzea Vysočiny v Jihlavě je uložená takzvaná Dalbergova sbírka. Baron Dalberg byl nadšený ornitolog a jeho vzácná kolekce čítá 543 vycpaných ptáků. Mezi nimi je i jeden, který před více než sto lety zabloudil na Moravu.

Alka malá z Dalbergovy sbírky

"Je to dermoplastický preparát alky malé a je to jediný doklad výskytu tohoto druhu na území České republiky," říká Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny Jihlava. Alka malá žije v severním Atlantiku a za teplem odlétá jen v opravdu velkých mrazech. "Do vnitrozemí zaletí jen opravdu výjimečně," dodává.

Jedna taková výjimka se stala v roce 1890, kdy byly u obce Hrušky na jižní Moravě pozorované dokonce čtyři alky. "Vypravili se na ně lovci a alky padly jednou ranou," říká Klára Bezděčková a odkazuje se na dobový text.

Dalbergova sbírka čítá 543 vycpaných ptáků, uložená je v Muzeu Vysočiny v Jihlavě

Dvě z alek na místě zničili psi při aportu. "Jeden exemplář skončil ve sbírce ve Vídni, ale není k dohledání," říká zooložka s tím, že čtvrtá alka skončila ve sbírce barona Dalberga z Dačic. Po jeho smrti celou otcovu sbírku věnoval Dalbergův syn Jihlavskému muzejnímu spolku, který ji předal muzeu. Unikátní je určitě celá Dalbergova sbírka, alka malá jí ale určitě na výjimečnosti ještě přidává.

Spustit audio