Předělávka hororového survivalu Resident Evil 3 není ani zdaleka tak děsivá jako realita tam venku

3. duben 2020

Remaky starších děl do moderní podoby nejsou jen záležitostí filmového průmyslu. Ve skutečnosti začaly předělávky nejrůznějších klasik a zakladatelů žánru představovat poměrně podstatný segment herního trhu. Loňský Resident Evil 2 sklidil u fanoušků hororových her nadšené ovace, protože zvládl přiměřeně inovovat a přitom zachovat pocit nostalgie. Jak je na tom letošní Resident Evil 3?

Jarda Möwald se s Šárkou Tmějovou v Questu noří do hororového subžánru, kterým jsou mnozí nadšenci už přejedení natolik, že ho přestali považovat za součást hororu. Zombíci neodmyslitelně patří do popkultury od konce 20. let minulého století a ve hrách jde o nadužívaný koncept, s nímž si ovšem zakladatel herního hororu Resident Evil může dovolit přijít i o mnoho dílů a restartů později. Bohužel ale se střídavým úspěchem v budování atmosféry a napětí. Invaze nemrtvých v Raccoon City je jedna věc, jak je na tom ale titulní záporák Nemesis, který v předělávce nenápadně zmizel z podtitulu ikonického hororového survivalu z roku 1999?

Naše Nemesis se s roky mění, stejně tak se mění i naši hrdinové. V tomto případě konkrétně hrdinka – Jill Valentine, která dorazila do herního světa v době, kdy prakticky všechny virtuální ženy lákaly hráče na svou přesexualizovanost. Na hraně tisíciletí tak po městě pobíhala sice s brokovnicí, ale v topu bez ramínek a minisukni, jako by ji invaze nemrtvých zastihla uprostřed diskotéky. Dnešní Jill je na zombie apokalypsu oblečená o poznání vhodněji a snaží se jít podobnou cestou jako třeba moderní iterace Lary Croft. Jestli se jí to daří, se dozvíte v celé epizodě nejnovějšího Questu.

Kdo by vyhrál souboj mezi Nemesis a Mr. X? Proč Jarda dohrává State of Decay 2 pořád dokola? Čím si uklidnit pocuchané nervy, když máte hororů už po krk? Poslechněte si celý díl Questu a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.