Předvánoční nákupy znamenají větší útraty z rodinného rozpočtu. U každé půjčky buďte velmi obezřetní

19. prosinec 2023 08:06

Ve snaze potěšit své blízké dárkem si možná někdo na vánoční nákupy i půjčí peníze. Jenže ne každá půjčka bývá poctivá a některé mohou skončit i exekucí. Několik důležitých upozornění má pro vás redaktor David Macháček.

Čtěte také

Půjčil si 50 tisíc a nebankovní společnosti za to měl za tři roky splatit přes 150 tisíc. Už to je tak vysoký úrok, že odporuje dobrým mravům, ale je to teprve začátek celého případu. Muž přišel o práci, nemohl hradit sjednané splátky, jeho dluh převzal exekutor a ten začal vymáhat 988 tisíc korun - ovšem nezákonně.

Upozornila na to organizace Člověk v tísni, která před podobnými případy varuje i další občany. Podrobnosti případu zná redaktor David Macháček. Jak se může stát, že se spustí exekuce odporující platným zákonům?
Počátek všeho je ve smluvních podmínkách, které ten muž při půjčení peněz podepsal. Ty odporovaly dobrým mravům, což pro zneplatnění smlouvy teoreticky stačí, jenže takový verdikt by musel vynést soud.

Čtěte také

Smlouva však obsahovala takzvanou rozhodčí doložku, takže když se muž ohradil proti nepřiměřené tvrdosti, posoudil jeho výhradu místo soudu rozhodce. Ten žádné pochybení neshledal, dluh převzal exekutor a pak se už vše vyšplhalo až téměř k milionu korun.

Jak se tento proces, který skutečně vypadá bezvýchodně a likvidačně, podařilo zastavit?
Nezvykle vysokých splátek si všimla mzdová účetní ve firmě, kde ten muž pracoval a doporučila mu, aby se obrátil na dluhovou poradnu Člověka v tísni. To muž udělal a naštěstí se držel pokynů advokáta z poradny.

Nejprve požádal o zastavení exekuce a tím svůj případ dostal před soud a ne před rozhodce. Soud jeho žádosti vyhověl - právě proto, že jednoznačně rozpoznal, že ta půjčka odporuje dobrým mravům.

Čtěte také

Takže přišel dobrý konec?
Zatím jsme pouze v polovině příběhu. Exekuci se podařilo zastavit, to je pravda, jenže než se tak stalo, muž přišel na stržených splátkách už o téměř 400 tisíc korun. A aby je získal zpátky, musel se pustit do dalšího soudu. A to je okamžik, kdy řada lidí v podobné situaci všechno vzdá, protože je přemůže strach ze silnějšího protivníka a raději své peníze oželí.

Ale právě tady právníci Člověka v tísni doporučují tyto obavy potlačit a nebát se brát za své právo. Tady dobrý konec nakonec nastal. Muž nezákonně stržené peníze dostal zpátky a k tomu také náhradu soudních výloh.

Jak dlouho náprava nezákonné exekuce trvala?
Tři a čtvrt roku. Vyplatilo se to, ale mnohem důležitější je to závěrečné varování. U každé půjčky být obezřetný, nepospíchat a před podpisem nabídnutou smlouvu konzultovat, třeba právě v dluhové poradně.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související