Přehlceným nemocnicím by pomohlo, kdyby pacienti více využívali primární péči, tvrdí náměstek nemocnice

30. listopad 2023

Premiér Petr Fiala přijme zástupce ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory, aby se s nimi pokusil dojednat podmínky, které by zabránily protestní stávce. Ta má začít v pátek a v důsledku odmítnutí přesčasů by mohla znamenat omezení neakutní lékařské péče.

„Poslední týdny diskuse troskotala jenom na penězích. Doufám, že se panu premiérovi a lékařům podaří najít kompromis na nějaké částce, na které by se s partnery bylo možné domluvit, aby se protest buď odložil, zmírnil, nebo v ideálním případě odvolal,“ věří náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

Čtěte také

Ministerstvo nabídlo lékařům navýšení rozpočtu o sedm miliard a růst tarifů o pět procent. Dohoda ale nebyla přijata. Lékaři se navíc obávají, že se k nim slíbené finance skrze vedení nemocnic nedostanou.

„Během prosince a v následujících měsících dostanou všichni lékaři v podřízených nemocnicích nové platové výměry tak, aby částky měli napsané ve výplatnici,“ slibuje Pláteník přerozdělení peněz jako záruku k ochotě ministerstva dále hledat společné řešení.

Zároveň ale podotýká, že problémem českého zdravotnictví není nedostatek prostředků. ale nízká efektivita. „Náš systém má velmi hustou nemocniční síť, což je pohodlné pro nás pacienty, protože péče je dostupná. Ale je nesmírně náročné ji personálně zajistit a taky poměrně drahé,“ popisuje Pláteník.

Nejprve k obvodnímu lékaři

S personálními problémy se nyní potýká i Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, kde oznámila protestní stávku třetina lékařů.

„Situace není úplně stejná na všech pracovištích. I v prosinci máme pracoviště, která pojedou v normálním režimu, ale máme řadu pracovišť, která pojedou v režimu bez jakékoliv přesčasové práce,“ popisuje náměstek nemocnice Jindřich Olšovský.

Zajistit nepřerušený provoz na takových odděleních znamená omezit neakutní péči. Pacienti tak musí počítat s delšími čekacími lhůtami v ambulancích nebo s odkládáním některých zákroků. Akutní péče nebo např. onkologická diagnostika a léčba omezeny nebudou.

Čtěte také

„Pokud musíte na přesčasovou práci použít normální fond pracovní doby lékařů, tak pracujete s asi o třetinu menším počtem lidí,“ vysvětluje důvod omezení a dokládá míru přesčasové práce. „V prosinci už je řada lékařů vysloužených. Přesčasovou práci, kterou umožňuje zákoník práce, už odslouženou mají, takže se jim další ani nařizovat nedá.“

Přehlceným nemocnicím by pomohlo, kdyby pacienti více využívali primární péči, která během pandemie oslabila. „Místo, aby šli k praktickému lékaři a podle jeho doporučení k ambulantním specialistům, chodí pacienti přímo do nemocnic a přehlcují urgentní příjmy a touto cestou potom přehlcují i kapacitu nemocnic,“ uzavírá Olšovský.

Více podrobností o stávce lékařů, stavu vyjednávání a omezování lékařské péče si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související