Překvapilo mě, když poslankyně přirovnala gaye k zoofilům a pedofilům, říká režisérka Chalupová

21. červenec 2021

Jak vypadá česká debata o LGBTQ+ právech? Na tuto otázku hledá odpověď nový dokument Zákon lásky, který jde 5. srpna do kin. „Překvapila mě ta agresivně homofobní debata. Naší ambicí je, aby se o tom tématu mluvilo,” říká v rozhovoru jeho režisérka Barbora Chalupová.

„Myslela jsem si, že si na některé otázky česká společnost v 21. století už odpověděla,” říká Chalupová ke stavu debaty o právech sexuálních menšin v Česku. Časosběrným snímkem Zákon lásky chce ukázat, co se za tři roky stalo ve věci stejnopohlavních svazků.

A při natáčení se tím pádem často setkávala s homofobií. „Překvapilo mě, když jedna poslankyně ve sněmovně přirovnala homosexuály k praktikujícím pedofilům a zoofilům,” vzpomíná. Zároveň chtěla Chalupová dát prostor oběma stranám, a ukázat tak stav tuzemské debaty v celé její kráse.

„Měla jsem pocit, že když do té debaty nebudu vstupovat a budu stínem, přinese to něco možná i hodnotnějšího, než kdybych někoho přesvědčovala o mojí pravdě. Myslím si, že ten film pracuje poměrně s nadhledem,” říká Chalupová.

Cítila se Chalupová s ohledem na mediální pokrytí filmu V síti jako rovnocenný partner Víta Klusáka? Kam až může zajít režisér nebo režisérka dokumentárního snímku? A jsou v Česku studenti a studentky uměleckých škol obětmi sexismu? Poslechněte si celý rozhovor s Barborou Chalupovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.