Přelouč na několik měsíců zavře lávku ke Slavíkovým ostrovům, nutně potřebuje opravu

7. srpen 2023 09:12

Přelouč plánuje ve středu uzavřít lávku přes Labe směrem na Slavíkovy ostrovy. Spodní část přemostění už není v dobrém technickém stavu, poškozené má tři železobetonové pilíře zapuštěné do říčního dna a zub času se podepsal i na části mostovky. Upozornil na to expertní posudek. Práce na obnově lávky zaberou několik měsíců.

Podle informací přeloučské radnice by lávka měla být zavřená od 9. srpna. Na špatný stav lávky upozornil v roce 2021 odborný posudek, který označil technický stav nosných pilířů lávky na stupnici 1-5 číslem 5. To znamená velmi špatný stav. Experti doporučili městu lávkou zbourat a postavit novou. To ale radnice odmítla s tím, že by stavba byla hodně drahá, a tak zvolila druhou možnost, tedy opravu a prodloužení životnosti lávky.

Lávka v Přelouči ke Slavíkovým ostrovům bude několik měsíců zavřená

Přelouč původně chtěla s opravou začít už vloni. Radnici ale chyběly peníze a investici odložila na tento rok. Podle starosty Martina Šmída (Koalice občanů Přelouče) způsobilo průtahy i to, že vysoutěžená stavební firma musela vyřešit problém s příjezdovými cestami k lávce. Za její opravu zaplatí město asi 13 milionů korun.

Lávka by podle radnice měla být zavřená do konce letošního roku. Lidé využívající lávku k procházkám, venčení psů nebo jako cyklotrasu, musí počítat s tím, že přes ni neprojdou ani neprojedou. Slavíkovy ostrovy jsou přitom relativně vyhledávanou rekreační oblastí. Omezení se dotkne i turistů, přes lávku vede značená pěší trasa a zároveň i východočeská větev svatojakubské poutní cesty.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související