Přemýšlím jako hora. O ekologii, identitě a současné literatuře na Tchaj-wanu

7. červen 2023

Současná tchajwanská literatura má mnoho podob. Od 80. let 20. století jsou stále více slyšet hlasy autorů a autorek, kteří obracejí svou pozornost k přírodním krásám ostrova a zároveň upozorňují na jejich ochranu. Přírodu i tamní domorodé kultury je třeba poznat a chránit. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Barbora Hrzánová, Miroslav Táborský a Miroslav Etzler
Připravila: Lucie Němečková
Zvukový mistr: Jitka Špálová
Premiéra: 7. 6. 2023

O tom, co vyprávějí příběhy moře, hor a lesů i potomků původních obyvatel, nám v rozhlasovém pořadu Večer na téma prozradí prozaik a rybář Liao Chung-ti, editorka a autorka Kate Dargaw či horský nosič a spisovatel Salizan Takisvilainan.

Z jejich knih Plující ostrov (překlad Filip Lexa), Písně pralesů, hor a moří (překlad Pavlína Krámská) a Horští nosiči (překlad Jana Heřmanová), které vydalo nakladatelství Mi:Lu Publishing, budou číst Miroslav Táborský, Barbora Hrzánová a Miroslav Etzler. O vztahu obyvatel Tchaj-wanu k moři, lesu a horám i o tom, jak se žije tamním rybářům a horským nosičům, o multikulturní identitě ostrova a rozmanitých podobách tzv. mořské, horské či domorodé tchajwanské literatury promluví sinoložky Olga Lomová, Pavlína Krámská a Táňa Dluhošová či výtvarník a nakladatel Tomáš Řízek, žijící mezi Tchaj-wanem a Českou republikou.

Svou písní Kinakaian (Mateřský jazyk) nás bude provázet populární tchajwanská zpěvačka Abao, stejně jako zpěvy potomků původních obyvatel Tchaj-wanu i autentické zvuky tchajwanské přírody.

Spustit audio

Související