Přepis a registrace vozidla: Žádost lze nově podat online

12. únor 2024 18:28

Portál dopravy od 12. února umožňuje podat žádosti o přepis a registraci vozidla. Nově lze žádat i o vyřazení vozu, o třetí RZ, nebo oznámit ztrátu, zničení či zcizení RZ.

Čtěte také

Kvůli přepisu nebo přihlášení vozidla už nemusíte chodit s žádostí na úřad. Můžete ji podat online na webu Portál dopravy. To mohli doteď jen majitelé datových schránek. Od 12. února můžou žádosti podávat všichni, kteří mají identitu občana, například mobilní klíč eGovernmentu, Bankovní identitu nebo mojeID.

Zjednodušení přepisu nebo přihlášení

Majitel vozidla už nemusí na úřad. Výhodou taky je, že při podání žádosti online na Portálu dopravy se údaje o vozidle a jeho majiteli vyplňují automaticky.

"Vlastník vyplňuje pouze údaje pro notifikaci. Je umožněná notifikace prostřednictvím e-mailu a SMS, to znamená mobilního telefonu, pokud je nemá nastaveny v registru obyvatel. Pokud má, tak vyplňuje pouze místo, kde si vyzvedne ty doklady, případně registrační značku," vysvětluje Ladislav Němec, digitální zmocněnec Ministerstva dopravy.

Elektronicky nově i další služby

Od úterý 12. února 2024 je možné kromě přepisu auta také požádat o třetí registrační značku na vozidlo, třeba na držák na kolo. Další možnosti dodává ministr dopravy Martin Kupka (ODS): "Vyřazení vozidla z provozu, nebo zápis zániku takového vozidla. Oznámení o ztrátě, zničení nebo odcizení SPZ. Také vydání tabulky s registrační značkou na vývoz. Ta škála se bude postupně rozšiřovat."

Nižší poplatky

Při elektronickém podaní žádosti jsou příslušné správní poplatky o pětinu levnější než na úřadě.

Čtěte také

Pro podnikatele příští rok, zcela online časem

Pro podnikatele a firmy plánuje rezort dopravy spustit zmíněné služby příští rok.

Provést všechny kroky online zatím Portál dopravy nedovoluje. Vyžaduje to prý delší čas. Možné to bude nejdřív za dva roky, vysvětluje Kupka: "Protože úprava toho systému jako celku bude náročnější i z hlediska těch jednotlivých postupů. Dotažení do fáze zasílání těch dokumentů podle vaší volby může být spíše rok 2026."

Doposud lidé na Portálu dopravy mohli žádat například o výměnu řidičského průkazu, ověřit jeho platnost, získat informace o vlastněných nebo provozovaných vozidlech, nebo zkontrolovat stav svého bodového konta.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio