Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 17. října 2022

17. říjen 2022

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc, začíná pořad Jak to vidí. Dnes je hostem politolog Jan Kubáček, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý den a dobrý start všem.

Vladimír KROC, moderátor
Zaměříme se tentokrát na novou podobu Senátu. Budeme se zajímat o to, jak vznikají nové městské vlády. Podíváme se na návrh státního rozpočtu na příští rok a také vyjednávání o podobě nové rady hlavního města Prahy. Nedávno to byl rok od voleb, kdy vznikla pěti koaliční vláda pod vedením předsedy ODS Petra Fialy. Průzkum agentury Median ze září 2022 ukázal, že vládě nedůvěřuje 55 % dotázaných. Je to fér, je to zasloužené?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, je to spíš jako nepříjemná zpráva kuriózně pro obě strany, protože na jednu stranu zažíváme velmi těžké období, jak pro ty centrální elity, tak zejména pro české domácnosti a teď dokonce si myslím, že je ještě mnohem náročnější pro český průmysl a vedle toho ale vláda zase můžu říct, že čelí bezprecedentním výzvám, které tady opravdu prostě nebyly v souběhu a buďme za to rádi. Jedním dechem říkám v soběhu několika desetiletí, startovali s covidem. Potom přecházeli velmi volně a byl okamžitě vlastně nečekaně od těch plánů programový, které byly velmi ambiciózní, okamžitě do situace ruského vpádu na Ukrajinu a řešení, jak nevyzpytatelné migrace a bezpečnostních rizik, tak samozřejmě otázky energetiky a v podstatě energetiku řešíme svého druhu každý. Nejenže jsme teďka stali každý energetickým expertem, ale přinejmenším v každý domácnosti, protože ty výměry viděl, je to velmi neradostné čtení. Čtení, které se jen tak nezmění. My fakticky se nebavíme jenom o této zimě, ale mnohem náročnější bude ten příští rok, ale co já zazlívám, abych v podstatě řekl, kde to vidím jako velmi neradostné a smutné, zazlívám vládě, že mnohem od začátku trefněji nezvolila úplně jiný styl komunikace. Mnohem pokornější, průběžný, lapidární, opravu tak, aby řeknu hloupě od první pošty po poslední státní úřad, kdy já jsem natrefil na jednoduchou A4, kde dostanu informace, jak postupovat, co si mám hlídat, na co si mám dát pozor. Prostě myslím si, že vedle toho, že premiér na tohle měl udělat speciální tým, který je částečně teďka nucen, okolnostmi tvoří pod úřadem vlády stínové ministerstvo de facto průmyslu a energetiky a vedle toho si myslím, že měl vytvořit super tým pak vybraných ministrů a v podstatě průběžně den co den připravovat pozice, přesunovat je i do situace toho českého předsednictví Evropské unie, což je další výzva, další unikátní příležitost. Tak jsem očekával, že v podstatě něco podobného vytvoří de facto napříč rezorty a z těch tiskových mluvčích, odborníků na komunikaci a hlavně odborníků na spotřebitelské právo vytvoří v podstatě průběžný tým, který bude vytvářet jednoduché manuály, jednoduché rady, dostupné informace. Využívat to, co stát už dneska má a je schopen poskytovat ideálně zdarma typu /incomprehensible/. To znamená de facto zdarma ze státních peněz napříč kraji, energetická poradna, jak si pomoci. A do toho obrovská pokora, do toho obrovské děkování, do toho dát maximum pochopení. Místo toho jsme dostali hraběcí rady, někdy na hraně až jako provokativního chování a teďka dostáváme údiv vlády, že překvapivě lidé šetří. No, ono se ukazuje, že racionálnější jsou mnohem české domácnosti a české firmy, než nakonec česká vláda. Takže, když to vezmete kolem a kolem, tak je to vlastně umouněný, řekl bych zasloužený a ještě ne tak špatný výsledek na to, co Česká republika prožívá.

Vladimír KROC, moderátor
Tak jste se pustil do hodnocení dosavadního působení současné vlády. Měli bychom asi připomenout, že to ještě není rok vládnutí, protože /souzvuk zvuků/. Začali v prosinci, ale co lze podle vás vládě přičíst k dobru?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Bezesporu od začátku, proto se de facto o tom roce bavíme, protože ta situace byla unikátní, že de facto od sobotní, horečky sobotní volební noci, kdy byly oznámeny volební výsledky, tak opravdu začalo vznikat, začal vznikat základní půdorys, základní schéma vlády. De facto ten vládní tým se okamžitě dohodl, na jakém formátu bude. Začal dávat dohromady personálie a ať tam bylo několik zaškobrtnutí, tak de facto ta vláda byla předpřipravena velmi rychle personálně. Potom se samozřejmě vyčkávalo na, na formát prezidentských. Já mám spíš dýchánků než nějakého jako reálného auditu, ty kvality těch jednotlivých ministrů. Bylo vidět, že tady prostě ta dominance té Poslanecké sněmovny a těch 108 hlasů je velmi výrazná, ale mě trochu překvapilo to, že vlastně vznikající pětikoalice byla velmi ambiciózní. Říkala, že ten plán má. Pravda je, že vývoj otočil. Řekněme si to takhle otevřeně, že programové, reálné programové prohlášení psal Vladimir Putin. Tím jako vtrhl na Ukrajinu a de facto překreslil mapu náhlé energetických zájmů, geopolitických zájmů, bezpečnostních zájmů, investic, dalších strategií. Ale přesto nebo možná právě proto pětikoalice její čelné tváře byly dlouhodobě v politice. Dlouhodobě se pohyboval v Poslanecké sněmovně a dlouhodobě říkali, máme konkrétní recepty. A mě trochu překvapilo, že de facto během tohoto roku sestavování vlády, připravování vládních týmů, seznamování se s tou agendou, postupného přebírání té práce, ty programy de facto vysublimovali. A teď mám dojem, že vlastně vláda tak trochu jako tápe, co přijde na poli energetickém z půdy Evropské unie. Mám pocit, že ji přesně chybí takové to operativní řízení typu prostě vytvoříme speciální tým na speciální výzvy, na speciální situace, ale musí se ji nechat a to musím tedy vychválit, je soudržná a speciálně ty první týdny ruského vpádu na Ukrajinu Petr Fiala prostě zvládl bravurně nejen osobnostně ale i komunikačně. Proto mě to právě překvapilo, protože tam opravdu vystupoval průběžně a vysvětloval tu situaci, snažil se zklidňovat, a proto jsem čekal, že vlastně pojme tu energetickou vízu podobně, že si řekne, je to svého druhu živelná pohroma a nastoupím obdobně s jasným postojem, ale pokorou a průběžným vysvětlováním a takovým tím někdo to nemá rád. Já myslím, že je v tom obrovsky opravdy selským rozumem. To znamená tam, kde se lidé sdružují, pohybují, kde to prostředí znají a je státní, viz vzpomínaná pošta a všechny možné úřady, tak tam v podstatě vyvěšujeme a něco jako vyvěšování billboardů a nějaké velké mediální kampaně nechme až na /incomprehensible/. Protože příliš nefungují a vždycky to můžete zkritizovat, že je to drahé a v době nepohody a latentní chudoby to zbytečně dráždí.

Vladimír KROC, moderátor
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nedávno kritizoval vládu za její fiskální politiku, co si o tom myslíte vy?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, Miroslav Kalousek má pravdu. Trochu teda zapomíná na svou situaci a na to, jak mu lítaly nuly a neodhadl budování státního rozpočtu. Ale rozumím těm jeho základní argumentům. Vláda prostě mohla být v mnoha věcech připravenější, hlavně říkám autentičtější neboli lidé by kvitovali, kdyby se řeklo dobře, všichni jsme nucený utahovat opasky, chápeme to. Najali jsme na jiný osobnější a energetičtí tišší úspornější režim. Ale asi by mnozí očekávali a kvitovali, kdyby vláda nespustila ze zřetele takovéto prořezávání toho byrokratického tuku. Jednak z titulu toho, že by ubylo nákladů a této vládě by slušelo, kdyby zjednodušovali řízení, zjednodušili rozhodování. Já myslím, že ti co vyplňovali například žádost o dětský příspěvek ve své době. Potom otázku třeba podpory bydlení, subvenci státní, tak ví své. Prostě ta byrokracie je neskutečná a bohužel on ten stát vlastně tím, jak vláda v tomhle, v té oblasti příliš nekoná, tak se nebojí. Takže vlastně, když vidíte, tak stát buď přijde s řešením typu dáme to všem i nezaslouženě i nepotřebně, kdy velká část veřejnosti se i vytahuje, že je to prej zbytečný, že to dostali opravdu pro prázdný dům a jen pro formu anebo přijde s takzvanou adresností, kdy vymyslí perpetuum mobile, které je jediné charakteristické tím, že počet formulářů narůstá a úředník byl spokojen a pak stejně přejdou do obecného univerzálního řešení, kdy zase de facto nikoho neuspokojí. Takže bylo by krásné, kdyby jako do dalšího roku si to vláda řekla, opravdu vytvoříme tým řezačů a začneme průběžně ty největší bolesti a hříchy byrokracie rušit, omezovat. Velmi by to kvitovali podnikatelé. Velmi by to kvitovaly české domácnosti, protože by si řekly, hele ono se řeže na obou stranách nejen na daňovém poplatníkovi a málem živnostníkovi, ale on začíná teda i ten tící byrokratický kolos najednou také hubnout.

Vladimír KROC, moderátor
Posloucháte Jak to vidí, dnes s politologem Janem Kubáčkem. Když jste mluvilo o soudržnosti současné vlády, jakou zkouškou té soudržnosti koalice spolu byly nedávné komunální volby? Premiér Fiala sice deklaroval, že on sám by upřednostnil, aby tam kde to jde, vznikala vedení města na půdorysu vládní koalice, ale výsledkem tím faktickým je, že asi na polovině radnic zatím to vypadá, budou vládnout společně ODS s ANO. O čem to svědčí?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, ukazuje se, že ta lokální politika tu centrální příliš nevnímá často i z pragmatických důvodů, že zjistila, že ta osobnostní politika je pevnější, stabilnější. Zároveň ono se dobře ukazuje na té lokální politice, že se částečně poučila, že v podstatě vznikají široké koalice, řeklo by se i matematicky zbytečně luxusní, že to není o převaze jednoho, dvou zastupitelů, ale opravdu ta převaha je na úrovni třeba 80 % zastupitelů z jednoho prostého důvodu. Ty lokální vlády jsou stabilnější, neútočí na sebe tolik, ta řeklo by se místní pozice, ta místní vláda a místní opozice. Neprochází to rozhodnutí tak úplně na sílu. Navíc v hubených časech, které lokál a zemi čekají, tak samozřejmě výhodnější mít širší podporu pro ta řešení, protože budete vybírat pouze z některých projektů. Budete potřebovat širokou veřejnou schodů, ideálně prostě, že žádné zemětřesení na radnici. A ukazuje se, že tam, kde vznikly koalice v minulosti na sílu. Opravdu o tom, o té převaze toho jednoho zastupitele ještě kolikrát nějakého přeběhlého. Tak často nevydržel, jak se říká, do švestek. Takže myslím si, že se nám tady ukazuje obecně trend, který vidíme už na krajích. Viděli jsme v minulém období na středně velkých městech, to znamená široké koalice a teď akorát se vlastně posune o patro výš, že hodně vidíme na těch krajských městech, na těch větších městech. A myslím, že to bude doména, která vlastně bude buď doťuknutá Prahou anebo Praha bude tak dlouho ještě jakoby tančit v rohu, že tam teda vznikne nakonec trochu jiný formát vlády, který ale zase ve výsledku příliš nezmění, protože ono je to ve výsledku o lidské chemii. O tom, jestli platí a drží se dohody a o tom teda taky mimochodem, jaký je přísun z daní do obecních rozpočtů a ten bude hubený.

Vladimír KROC, moderátor
V Praze jako hlavnímu městu se vrátíme, protože to je, když jste naznačil samostatná kapitola. Ale ještě se chci zeptat na to, do jaké míry funguje nebo jestli to není příliš pragmatické, to spojenectví konkrétně ODS a ANO. Už zmizely nějaké ideové rozdíly, už na to se nehraje?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Víte, já nechci přejít do takového oblíbeného klišé, zvláště politiků, kteří říkají, místní politika je o chodnících, ale ona v podstatě je. Tam opravdu řešíte, kolik peněz dáte na místní mateřskou školu, jak zajistíte intenzitu veřejné dopravy, jaké ulice budete moct opravit a v uvozovkách, jak budete přistupovat k těm penězům, které budou opravdu malé, hubené.

Vladimír KROC, moderátor
Já tomu rozumím, ale zajímá mě podle vašeho názoru, do jaké míry to řeší sami voliči třeba ODS, že se.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Rozumím.

Vladimír KROC, moderátor
V tom konkrétním případě spojí s ANO a obráceně.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Já mám pocit asi příliš ani mocné, že, že to vidím i ve svém širokém okolí napříč republikou, že v podstatě všichni berou, že ta místní politika je hodně pragmatická. Lidé oceňují, když je klidná a když jakoby sedí na osobách. A ono vždycky se objeví takové.

Vladimír KROC, moderátor
Takže v jakém dresu jsou, to není důležité?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ono se jedná ukazuje, že ANO se vlastně posunulo do středu a že se stal takový jako univerzálním koaličním komplicem, že prostě dokáže dobře spolupracovat jak s Prahou a středními subjekty, tak s levo středními a dokonce i s těmi občansko aktivistickými. To si myslím, že je první zpráva taková těchto voleb plus druhá, že ono jaksi všichni uvědomují, že fakt bude jako hluboko do kapsy, tak v podstatě je v zájmu, když těch podpisů tam bude co nejvíce, aby potom nikdo nepřišel. Já jsem to chtěl dát do téhle školy a vy jste to místo toho nasypali tady do toho v uvozovkách asfaltu a tohle ho chodníku před hřištěm. Takže teď se spíš jako hraje na to, kdo to všechno podepsal, aby té kritiky posléze bylo co nejméně a hlavně aby se nepřekvapovali.

Vladimír KROC, moderátor
A teď k té Praze, vyjednavač za vítěznou koalici Spolu Zdeněk Zajíček mi v pátek potvrdil, že jednoznačně preferují dohodu s Piráty. Ta ale pokud vím, se zatím nerýsuje. Nakolik to může být i osobně, už jste mluvil o té lidské chemii.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, ono kuriózně vy jste to nádherně předznamenal, protože ona ta komunální politika je často spíše o té lidské chemii. A všichni vědí, že z titulu sekretariátu centrálních stran a toho období vždycky měsíce té horké kampaně musí přijít a někdo přichází se vzdušnými zámky. Někdo s tím typu, že prostě nejlepší taktika je vypálit, postavit zcela znovu. Někdo úplně kritizuju úplně podstatu samotnou, někdo do toho jde aktivisticky, někdo do toho drobnou prací, že říká, prostě tohle chci vylepšit, na tohle se chci zaměřit. Občan je spíš takovým spotřebitelem, takže často řeší veřejné služby. A pak se ukazuje, že sedne prach a že je to stejně o tom, že často je to o koalici kluků, kteří spolu mluví a holek těch přibývá a je to dobře. Že je to často o upečení té koaliční dohody tu první sobotní noc. A tady se mimochodem ukazuje jedna zajímavá věc, že to, co se nedomluví rychle, tak se pak neskutečně táhne. A to je přesně problém Prahy, protože když si to porovnáte s tou českou vládou, kterou jsme vzpomínali na začátku, kdy de facto ta dohoda vznikla tu sobotní noc a v neděli se řeklo, mluvíme spolu, jdeme do toho spolu a už budeme řešit jenom průběžné kontury a ministerstva. Což je samozřejmě velké politikum. Tak tady namísto toho vlastně se to táhne, všichni mají různé varianty svých vlád, ideálního personální osazení, no a na tom se to seká, protože každý se vidí jako radní. Každý by chtěl mít spíše ty bohaté rezorty, no a najednou, když už máte za každý subjekt pomalu 2 radní, tak to je průšvih. Takže tam si myslím, že to opravdu bude o personálním přístupu a o tom, jak k tomu přistoupí nakonec okolí premiéra Petra Fialy, jestli z toho udělá jako kruciální téma a řekne, prostě vy se dohodnete anebo se tak přimlčí a vznikne tak něco postupně jako adventní vláda a to bude jenom možná mnohem širší půdorys, než jsme teď očekávali.

Vladimír KROC, moderátor
Je na místě požadavek Pirátské strany, aby s nimi neusedl v radě města trestně stíhaný politik v tomto případě jde o Jana Wolfa, lídra lidovců v Praze, který ale vinu v kauze přidělování sportovních dotací odmítá.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, je to ošemetné, protože jak se na to podíváte, když se na to podíváte optikou typu, kritizoval jste to na Andreji Babišovi a na dalších poslancích. Tak ano, pirátský argument má logiku. Na druhou stranu tady může přijít pro ten den na primátora doc. Svoboda, který může přinést tlustou složku kauzy Opencard, kde se to roky táhlo, kde vlastně proseděl drahna času u soudního, přímo i u soudního vyšetřování, prošetřování celého případu. Několikrát se to vrátilo na začátek. Teprve de facto, jestli říkám správně, necelé 2 měsíce má do osvobozující verdikt úplně plnohodnotný kompletní, jak se říká s poslední tečkou doma, když bude počítat, kolik let tam strávil, tak samozřejmě, když tenhle to argument přinese a řekne, přátelé prostě v té české politice, zvláště komunální, pak nemůžete rozhodnout naprosto nic, protože jste v pozici lékařů, učitelů, hasičů, že jste policistů jednou nohou v kriminále každý den.

Vladimír KROC, moderátor
Je relevantní argument, že rozhodli voliči, kteří o tom, že teď v případě Jana Wolfa, že je obžalovaný věděli, a přesto mu dali hlas?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
I tenhle argument můžete vzít a můžete vzít i argument, že, kdybyste vážil ty hlasy, tak v podstatě můžete říct, že bylo řečeno, že koalice spolu má vládnout s hnutím ANO, protože jedno je zlato a druhé je stříbro. Ono je to právě přesně o tom, z jakého konce to vezmete a čím déle vlastně se to rozdrbává to jednání, tak pak už je to opravdu, že je to o vytrvalosti anebo, kdo mrkne první. Takže tady se přesně ukazuje, že nakonec jak někdo říká, víte, ty vlády spíchnuté přes víkend hnedka ten první povolební, to není ideální. Ono by se to všechno mělo lékárenskými váhami, proměřit, promyslet. Ono se ukazuje, že je to nakonec lépe, protože jednak se to vede částečně strategickou emocí a hlavně v podstatě většinou to jde hnedka se jmény, čímž pádem to jde se strategií, čímž pádem i víte kdo bude tažný kůň a kdo bude černý pasažér. Tady už je to takové jednání pojišťováků.

Vladimír KROC, moderátor
Pirátům také vadí, že si chce adept na primátora Bohuslav Svoboda z ODS ponechat poslanecký mandát. Dají se obě funkce zvládnout zároveň?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Není to optimální, ale bohužel z pohledu reál, české reálpolitiky vám každý hejtman, každý primátor myšleno pražský, kdo tu zkušenost měl, potvrdí, že býti v Poslanecké sněmovně, která je klíčovým hybatelem, je prostě dobře a je výhodné, protože vy můžete podmiňovat jednak svůj hlas. Plus nezapomínejme na to, že každý poslanec má právo navrhovat zákon, či měnit zákon a jste taky takovým svědomím. Prostě tam stále jste a můžete si na ty centrální instituce a ministry mnohem lépe dupnout. Když jste před tím barákem, tak vám ten ministr proklouzne a vysoký úředník nemá strašně dlouho čas a jakoby vás nepotřebují. Takže z pohledu nějakého morálně etického bych řekl, no ideál to není, ale z pohledu pragmatiky toho, jestli Praha chce něčeho dosáhnout, tak vám řeknu, že by bylo ideální, ať to bude kdokoliv z těch primátorů, ale aby byl i poslancem, protože tím může tu vládu za něco aspoň chytit. Lidově řečeno vydírat pragmaticky a zároveň být jako viditelným mementem typu dlužíte nám, pánové.

Vladimír KROC, moderátor
Svobodu díky křížkování přeskočili celkem 3 politici. Je správné, že ODS trvá na jeho jménu coby příští primátorovi?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, to je právě to, jak se ukazuje, že ODS vlastně nemá připraveného toho reálného primátor, toho reálného hybatele. My si, řekněme, rovnou, že pokud primátorem bude doc. Svoboda, tak to bude spíše ceremoniář. A bude to něco, já nechci říct jakoby zimní král, protože rozhodně tam bude na mnoho let více. Ale myslím si, že to bude spíš garant kompromisů, garant určitého stylu vládnutí, ale že fakticky mnohem důležitější budou jeho náměstci, zejména náměstí z řad ODS, protože to budou v podstatě ti, kteří už jakoby to město budou posouvat dál a budou si připravovat pozici. Protože ODS vlastně najela na model, že často ty svoje kandidáty ráda profiluje jako předchozí prací, aby, aby ideálně se nabídla nová tvář, která má, ale zároveň výsledky, což jako by mnozí by mohli říct. No, ale to je neuchopitelný konstrukt, jak když si chci něco koupit první, ale zároveň chci mít osvědčené, ozkoušené recenze a ideálně vědět, že už v domácnost to funguje. Tohle je podobné. Takže teď se vlastně hledá tvář pro příští volby i za cenu toho, že se tam dá člověk, který už je spíše jakoby rutinéra, který spíše bude nabízet dekorum a bude to, bude to usměrňovat, bude to mediátor, který neudělá ostudu a už to nebude ranař, který by to město posouval a který by tam dnes a denně opravdu seděl na strategickými investicemi, hlídal termínya hlídal průběh a hlavně honil radní. To už budou jiní.

Vladimír KROC, moderátor
Politolog Jan Kubáček je hostem pořadu Jak to vidí. Co naznačuje výsledek voleb do Senátu, rovnou se zeptám, jak je důležité, že přibyl do horní komory parlamentu rekordní počet žen?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Na jednu stranu jsem nesmírně rád, protože se ukáže, že ženy v politice jsou často Amazonky. A řeknu vám to takto, pokud překvapí a dokáží se dohodnout napříč, tak mohou být velmi výrazná síla a mohou se v Senátu objevovat rázem mnohem zajímavější třeba sociálně zdravotní návrhy. Já mám zkušenost spíš opačnou, že ženy se okamžitě rozdělí často v sobě navzájem jsou neústupnými sokyněmi, které si nic neodpustí a oslabují kuriózně ten ženský hlas nebo ta ženská témata. Tady to bude hodně zajímavý, zajímavé od dvou tváří, které taky byly skloňované, a to je senátorka za vlastně část Plzeňska paní Kovářová, exministryně vlády a právnička komunální politika, politička, za Kroměřížsko o paní /incomprehensible/ Hamplová. Obě dvě jsou velmi ambiciózní a buď budou pracovitým dělenými senátorka, které tam budou přinášet spoustu věcí jakoby z terénu anebo, což vůbec není vyloučené, se brzo pohádají a budou, bude každá takovou osamělou bojovnicí, která samozřejmě už na tom budeme tu sílu. Protože v Senátu mnoho věcí projde právě tím, když jste ve výrazném klubu a máte podporu klubu. Každopádně obecně se dá říct, to si myslím, že už teď můžeme na to dvouletí odhadnout, že to bude výrazná pravostředová komora, že v tom se nic nezmění, že předsedou bude dál Miloš Vystrčil nakonec i s velmi silným mandátem, protože na tom bude moct stavět, má de facto nejsilnější mandát ze všech svých kolegů, protože kdo měl takovou volební účast a kdo měl takový přesah v druhém kole. A myslím si, že, jak se ukazuje ten politický vývoj, a to co nás čeká, že to bude velká dílna, velká opravna v zákonu. Ono se to příliš neví, ale Senát upraví víc než každý druhý zákon. Myslím, že to vychází nějakých 58, 59 % zákonů se dodělává, opravuje v Senátu, protože Poslanecká sněmovna se na tom není schopná dohodnout. A když vidíme ty průběžné blokace, obstrukce, neshody, opakované volby místopředsedů Poslanecké sněmovny, kdy se to potáhne, tak se obávám, že zase Senát bude napravovat spoustu zákonů. Takže na to, že mnozí Senát nemají rádi na to, že Senát se velmi regionalizuje, což já třeba považuju za dobře, protože tam vnáší okamžitě jiná témata a často z té každodennosti a potřebnosti. Tak počítám, že to bude kuriózně taková opravna, taková, taková trochu záchranná linka kvality a funkčnosti českých zákonů, protože tam nám to velmi často drhne.

Vladimír KROC, moderátor
Výstupní kontrola se tomu kdysi říkalo.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ano, ano, vidíte, vrací se nám zase do hry.

Vladimír KROC, moderátor
Jak si vysvětlujete, že každý čtvrtý zvolený senátor je lékař? Protože to funguje?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Protože to funguje, protože vám řeknu, kdybyste to někdy zvažoval, tak vás hned přesvědčím proto, abyste se na něco vrhl, anebo, kdybyste aspoň doma našel bílý plášť. A když byste našel bílý plášť, tak aspoň hasičskou uniformu nebo policejní uniformu. Ne je to, je to pro ten typ publika, to znamená velmi disciplinovaného voličstva, které tam chodí, tak je to taková určitá záruka kvality a pocit, že typu neznám přesně jeho práci, ale lidem už pomáhá, dokáže zvládat stres, dokáže zvládat náročná rozhodování, a tak ho podpořím.

Vladimír KROC, moderátor
Tato část zákonodárného sboru nám po volbách zestárla, průměrný věk senátorů je něco přes 57 let, hraje to nějakou roli?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Hraje to roli, hraje to roli v tématech. Ta komora se vám stane mnohem konzervativnější. Zvlášť v takových těch jakoby tématech toho životního stylu a kuriózně pomáhá to právě, jak vy jste říkal pěkně té výstupní kontrole, že jsou často pečlivější v té podobě zákonů, jsou mnohem konzervativnější. Jsou tak zbrklý v tom, aby se dělaly jakoby megalomanské zákonné změny a pak to na detailu padlo. Jsou mnohem ráznější vůči vládě. Ten Senát ač vlastně ponese stejný dres jako vláda Petra Fialy, což je poměrně hodně unikátní, to zase tyhle období nemáme, kdyby byl souběh vlastně dominance v Poslanecké sněmovně a dominance v Senátu, tak přesto počítejme s tím, že to bude hodně odbojná komora, protože oni tam de facto všichni lidi tam chodí sami za sebe. A že si museli provést takovou malou prezidentskou kampaň ve svém obvodu a museli si to vydupat sami. Že volič k němu má poměrně blízko, protože mnozí začali fungovat, protože vědí, že se to zúročí něco jako místní ombudsmani. Takže zkrátka počítejme, že to bude komora chodů tvrdohlavých hlav.

Vladimír KROC, moderátor
To byl pořadu Jak to vidí politolog Jan Kubáček. Moc děkuju, mějte se hezky, na shledanou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Já děkuju za pozvání a všem pevné nervy, teď to bude potřeba.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.