Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 3. ledna 2022

3. leden 2022

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a dobrý celý nový rok 2022 přeje Zita Senková. Těším se na další setkávání v Jak to vidí, ve kterém vám letos nabídnu i několik nových hostů. Tento týden se můžete těšit na názory ekonoma, psychiatra, gerontoložku a biskupa. Příští minuty jsou vyhrazeny pro politologa Jana Kubáčka. Pěkný den vám přeji do olomouckého studia Českého rozhlasu.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý den a všem hlavně pevné zdraví, štěstí a pevné nervy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Společně rozebereme novoroční projevy, priority, nové vlády i stav české politické scény. Přeji nerušený poslech. Čeká nás složitý rok, jeden z nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. To oznámil občanům na nový rok nový premiér Petr Fiala v proslovu. Probral hrozby od covidu-19 přes inflaci až po zelenou energetiku. Jak pane Kubáčku, hodnotíte jeho poselství? Třeba na sociálních sítích se objevily spíše pozitivní ohlasy. Někteří v tom dokonce spatřovali jistou takovou volnou parafrázi. Mohli bychom říct, již proslulého novoročního projevu Václava Havla, který svou promluvu začal před více než těmi 30 lety slovy, naše země nevzkvétá. Ale třeba expremiéra Babiše Petr Fiala zklamal. Tak jak to vidíte vy?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak myslím si, že to bylo realistické pojmenování situace a že Petr Fiala cílil dvěma směry. Prvním, že se snažil pojmenovat, zarámovat tu svou vládní misi, která ho čeká v tom roce prvním. Zanedlouho bude předstupovat před Poslaneckou sněmovnu se žádosti o důvěru, kterou v podstatě získá. Ta převaha je jednoznačná v Poslanecké sněmovně a počítám, že tahle témata bude znovu opakovat. A zároveň tam čtu i mezi řádky takový vzkaz vlastním voličům, obecně voličům celé pětikoalice. Protože, když bychom si připomněla, připomněli slova v závěru volební kampaně, tak tuhle chvíli už to vlastně měly klesat ceny, inflace měla být zpomalována, měly se řešit systémová, systémová opatření. Ta komunikace měla být naprosto absolutně včetně ministerstva zdravotnictví, rovnou říkám sehraná. No, ono se to tak zdaleka neděje. Respektive ty změny, pokud se budou dařit, tak budou samozřejmě mnohem povolnější a bude je to stát nějaká nepříjemná rozhodnutí, nepříjemné podpisy a výdrž v takovém tom oznamování méně populárních zpráv. Čili myslím si, že to byl i takový jeden z posledních vzkazů a rozluka s volební kampaní a tématikou. A je to zarámování k realitě ekonomické, jak tuzemské, tak zahraniční i k tomu, že jednak tedy často uslyšíme, že těžko sehnat peníze ze státního, ale zároveň samozřejmě i české předsednictví prostě přinese řešení napříč unií. To znamená, nebude to jenom o tom pověstném českém národním zájmu a o české optice na dění v unii a ve světě. Ale bude to samozřejmě kompromis. A kompromis, ať se dělá z Paříže, Říma či Prahy, tak nikdy není úplně ten nejpopulárnější, není ten nejsympatičtější, nevyvolává ten plný úsměv. Takže prostě je to, je to upozornění, že věci se dít budou, ale budou mnohem pozvolnější a logicky ponesou i náklady.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A nastolil pan Fiala i řešení? Protože řešení těch problémů, především epidemie, inflace a také debata kolem takzvaného zeleného dealu, zeleného údělu. Protože i on sám přiznal, že řešení těch problémů potrvá dlouho a doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. A možná ještě podotázka, pane Kubáčku, říkal jste, že vlastně vzkaz vyslal svým voličům, co ostatní voliči?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak pravda je, že ten projev byl pojat tak, že pokud vysloveně nikdo to nechtěl slyšet jakoby nebo vidět černě, tak nebyl, nebyl z toho projevu vytlačen, vymezen, ostrakizován. Pamatovalo se i na něho. Mě trochu překvapilo, zejména v porovnání s projevem předsedy Senátu a vlastně spolustraníkem Petra Fialy také občanským demokratem panem předsedou Vystrčilem. Tak ten volil tak trochu bych řekl prezidentský styl projevu. V podstatě oceňoval i opravdu věci, kterých nejsme často svědkem. To znamená poměrně velmi kultivované předání moci. Žádné okopávání si kotníků v tom, že by vlastně někdo tu proceduru zbytečně prodlužoval. Dokázal dokonce nalézt i pozitivní na svém dlouhodobém kritikovi a oponentovi politické Miloši Zemanovi. Nebo-li měl jsem pocit, že to bylo opravdu takový sváteční všezahrnující projev. Petr Fiala v tom distancu od té předchozí vlády trochu překvapil. Protože vlastně na té předchozí vládě nenechal doslova nit suchou. To vymezení bylo poměrně dost jednoznačné. Já to trochu čtu tak, že Petr Fiala prostě nechce se dostat do situace, aby mu brzo voliči, ale i občané říkali, tak mluvil jste o Babišově drahotě a teďka to už je ale Fialova drahota a co vy s ní děláte. Plus tam co vnímám teda jako velkou skvrnu na uměleckém výkonu, ač jinak ten projev vnímám jako velmi solidní, profesionální, kultivovaně podaný, rozumný a realistický. Tak nějak nám pan premiér prostě nepojmenoval to, jak se celá politická scéna promlčela a nechala si tiše zvednout platy, aniž by jakkoliv řešila, ač nám všichni zúčastnění pár měsíců zpátky, my jsme to ostatně společně rozebírali. Vzpomínali a slibovali, že se zamrazí platy, že nedojde k nárůstu. I to množství, to hejno politických náměstků, které je opravdu o historicky naprosto unikátní, taky si myslím, že není úplně opodstatněné. A prostě někdo by mohl říct, že jsem teď zvolil populistickou notu. No ale z praxe politiky platí, že teď vám všichni vždycky už budou vzpomínat tyhle kroky, ať přijde s jakýmkoliv opatřením, tak všichni řeknou, dobře ale hlava nezačalo. A teď to chce po svém tělu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Otázka je, co všechno chceme slyšet v novoročním projevu, respektive jaká by měla být jeho, řekněme, dramaturgie. Také je to velmi omezený čas. Teď si nejsem jistá, ale řekla bych, že nejdéle mluvil ze všech státníků pan prezident, který sice nepromluvil na nový rok ale již o Vánocích. Nebyl to příliš optimistický proslov. Pan prezident mimo jiné kritizoval NATO kvůli odchodu z Afghánistánu, Evropskou unii kvůli zelené dohodě. Jak na vás působila jeho slova? Možná i v kontextu pánů Fialy a Vystrčila?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak, když to člověk poslouchal, tak ho překvapilo, k jakým tématům se staví kriticky, ač je vlastně ve svých mandátech prožíval a mohl do značné míry ovlivnit. Jeho výtka takovéhoto mnichovanského útoku nebo odchodu velmi zmatečného z Afghánistánu, ta zaznívala. Tu dlouhodobě opakuje. Stejně jako v ekonomické oblasti rušení daňových výjimek, to je také jeho oblíbený evergreen, ale třeba ten vztah a ten distanc tomu zelenému údělu. Vždyť mnozí tady o tom mluví roky, upozorňují, že přináší spoustu v lepším případě nejasného, ale spíše problematického pro český průmysl, pro českou ekonomiku a pro celou řadu zemí, které nechtějí jít vysloveně tím, že budou vykupovat elektřinu a energie všeho druhu napříč unií a blízkém sousedství. Takže to mě docela překvapilo. Tam bych očekával, že spíše kapitánsky naznačí strategii a případně souhru s vládou, proto v podstatě tu vánoční řeč já čtu jako strategický distanc od vlády na jedné straně Andreje Babiše, ale de facto i a priori distanc už od vlády Petra Fialy. Čili já očekávám, že Miloš Zeman roku 22 bude hodně kritický. Bude o něm slyšet. Pokusí se využít některé důležité události v českém předsednictví, aby jakoby pojmenoval tu svou misi a vidění světa a rozhodně vláda Petra Fialy to nebude mít od prezidenta Miloše Zemana, nebude mít na růžích ustláno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. Jaká bude podle vás tuzemská politika v roce 2022? Když se třeba i podíváme do kalendáře jednotlivých akcí politických, tak řekla bych, že nejenom pro vás politology, pane Kubáčku, to nebude příliš klidných 12 měsíců. Samozřejmě ani ne pro domácí primátory a samozřejmě i pro občany.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte pravdu /souzvuk zvuků/, cynici by řekli, že politologové a pojišťováci budou mít žně. A máte do značné míry pravdu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Teď teda nevím, co jste myslel těmi pojišťováky ale.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No obávám se, že nás čeká složitý, ve všech ohledech složitý rok. A to samozřejmě vždycky takovýhle oblastem a odvětvím napomáhá takového toho krizového managementu nebo krizové ekonomiky. Ale máte pravdu. Do značné míry tady budeme mít hluboké, vyšrafované linie. Bude to zase takovéto černobílé soupeření, protože zpočátku si přinejmenším počítám, že pětikoalice bude si snažit a usilovat o to, udržet tu jakoby týmovou souhru přinejmenším do léta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vidíte tam, omlouvám se, nevidíme se, tak jsem vám do toho vpadla pane Kubáčku. Co byste označil možná nebo tipujete na jakýsi prubířský kámen této pětikoalice, která se ujala moci?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No jako vždy peněženka, to znamená ekonomická opatření, seškrtaný státní rozpočet, protože bude seškrtám velmi výrazně, neb jsme teďka v rozpočtovém provizoriu a musí být v podstatě během ideálně druhé poloviny ledna, maximálně poloviny února v podstatě schválen a připraven, aby mohl, aby neohrozil tu investiční polohu státu nesmírně důležitou. Zároveň do toho samozřejmě volným krokem a velmi úzce bude souviset i sociální zákonodárství. Mnohé přesahy právě v takové té plánované podpoře nebo, řekněme, tomu servisu ve službách ze strany státu. To budou všechno, protože v podstatě ono mnozí mají asi naplánováno, proměnit chování státu, říznout do zbytnělé, někdy už nepochopitelné byrokracie, protože často opravdu připomíná doby Marie Terezie. Ale to chce čas, a to dokážete zvládnout v tak horizontu roku, dvou. Teprve připravit a konkrétními kroky zaopatřit. Teď to vlastně bude jenom takové nutné ořezávání, omezování a čekají násk podzimu velmi důležité komunální volby, kde samozřejmě všechny politické strany budou hrát o to, protože to je nejen prubířský kámen toho, že získáváte nové tváře, nové zázemí, regionální respekt. Ale zároveň ono to je takové trošku referendum. Referendum o vaší politice, o veřejném povědomí, o veřejné stabilitě, případně slabosti vaší. Takže tam už počítám, že samozřejmě do toho ty jednotlivé politické subjekty budou vstupovat hodně samostatně. Budou se snažit odlišit. Do toho třetina Senátu bude vybírána, no a bude nám finišovat prezidentská kampaň. Čili to všechno nám dává vzkaz, že rozhodně ty časy nebudou klidné a čeká nás prostě souboj výrazných tváří, výrazných kandidátů. A myslím si, že to bude i souboj o sociálně vlídnou tvář, jak v opozici, tak i ve vládní koalici.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem vládní pětikoalice, jak víme, má většinu 108 hlasů. Znamená to tak, že vše prosadí hladce?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, no ono zdálo by se, početně, statisticky to vypadá na, jak se říká, krásný průlet a plně úspěšnou misi. Ale ten pověstný ďábel skví se v detailu. Neboli počítám, že logicky máme na jedné straně liberálně středolevicové Piráty. Na druhé straně máme, dejme tomu, pravostředé, středolevé některé, ale rozhodně konzervativní lidovce a teď do toho ty dva dominantní proudy. A mimochodem jenom podtrhuji lidovce. My máme tendenci to přehlížet, ale strana lidová má nejpočetnější poslanecký klub svých barev od roku 89. Takže ona to bude pověstná tichá síla, která se často vyjeví a bude právě ovlivňovat zejména to sociální zákonodárství. No a pak tady máme dva silné bloky, a to na jedné strany občanské demokraty a na druhé straně starosty. Ale samozřejmě každý už má jiný zájem. Občanští demokraté uvažují spíše trochu vcelku a vědí, že jejich mise se jmenuje reforma. Starostové vědí, že jejich mise se jmenuje, zbavit premiéra, teda dnes už expremiéra Babiše premiérství. To se jim podařilo. Ale potom je to velká skrumáž vlastně politických názorů, stanovisek a zdaleka vlastně starostové nejsou potom v těch regionech tak doprava, jak jejich poslanečtí zástupci. Takže tam se přesně bude bojovat už o ty strategické komunální volby ale i senátní, kde jsou starostové silní a už si myslím, že tam bude zaznívat vlastně mnohem středovější pohled na ta opatření, než například u občanských demokratů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vládní pětikoalice ještě v době, kdy byla v těch opozičních lavicích, tak kritizovala tehdejší vládu, menšinovou vládu Andreje Babiše, hnutí ANO a sociálních demokratů. Poučila se vládnoucí nyní pětikoalice z chyb tehdy rivala, vlastně rivala asi zůstalo /souzvuk zvuků/.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak přesně tak, to si myslím, že vlastně kuriózně bude pokračovat dál a že mnozí, kteří doufali, že skončí všichni takoví ti antibabišové programy, tak vlastně se nezmění příliš nic. Bude se v tom pokračovat akorát i z druhé strany opoziční. Tam se ukazuje, že hnutí ANO už se vyprofilovalo velmi strategicky jako hlavní opoziční síla, že si rozdělilo to pole, že Andrej Babiš si vybírá určitá témata a jeho jediným rivalem je Petr Fiala. A v podstatě připomíná myslím si, že naopak takovou tu jakoby hlavní tváří opozice se stává bývalá ministryně financí Alena Schillerová. To by ukázaly ty nejbližší minulé dny, kdy opravdu v podstatě ona systematicky začala popisovat slabiny, případně výhrady k nové vládní koalici. A nutno dodat, dělám to velmi umně. No a tu stínovou vládu, která si myslím, že se bude snažit hlásit o slovo vlastně permanentně, povede Karel Havlíček. Takže tam je vidět, že už jakoby ta, ta role je daná. Tomio Okamura si myslím, že se bude snažit vábit vlastně i hodně ty objekty, subjekty, které nebo voliče subjektů mimo sněmovnu. Bude vybírat ta jednotlivá bílá místa a bude je prostě prezentovat svým stylem, jak je zvyklý. No a do toho bude zajímavé sledovat roli Pirátů. Protože dá se očekávat, že jejich mise bude tak trochu opozice v pozici, opozice ve vládě. Ale tam uvidíme, jak to dopadne zanedlouho, doslova za pár dnů nás čeká důležité klání o předsedu Pirátů. A nutno dodat, Ivan Bartoš teďka je téměř neviditelný. A pokud by uspěl senátor Vagenknecht, tak očekávám, že to bude, že to bude dost neřízená střela ve vládní koalici. Nemyslím si, že by bouchali, opouštěli vládní koalici. Ale přinejmenším by byli Piráti rozděleni na ty ministry a na ty rebely jakoby zvenku, kteří prostě chtějí Piráty vést jiným směrem, razantnějším, levicovějším.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vedení si zvolí na svém kongresu Občanská demokratická strana. Jakou nebo jak silnou pozici má Petr Fiala, předseda?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Naprosto bezmeznou, dnes nejstabilnější, jak dlouho předsedové občanských demokratů nezažívali. Myslím si, že fakticky žádný vyzyvatel doposavad není. Protože, řekněme si, otevřeně, občanští demokraté nepočítali s takovým výsledkem a s tím, že budou mít takovou famózní převahu v Poslanecké sněmovně. Takže Petr Fiala si myslím, že přijde doslova se soupisem svých navrhovaných kandidátů na místopředsedy. Pojmenuje svou misi a de facto to, co předloží, tak si myslím, že bude s drtivou většinou přijato. Samozřejmě Petr Fiala má složitou situaci, že z velkého úspěchu se strašně rychle ztrácí. Jo to by mohl vyprávět Jiří Paroubek ve své době a nakonec i Mirek Topolánek. Protože dlouho vítězila, a pak naopak i slabší prohra je prostě velkou potupou a velmi vás oslabí. Čili Petr Fiala si teď uvědomuje, že potřebuje v dalších prostě volebních kláních, ať to budou ty komunální, ať to budou ty senátní, případně prezidentské. To byl vysoký nadstandard pro něho a pro jeho premiérský život. Tak a pak samozřejmě následující, protože co rok máme volby. Tak v podstatě potřebuje aspoň solidně bodovat. Aby občanští demokraté, jako by se zase upevnili, zastabilizovali, objevovaly se jim další výrazné tváře a v podstatě tím Petr Fiala zastabilizoval i dlouhodobě svou pozici u občanských demokratů. Ale v současnosti je v podstatě superhrdina občanských demokratů a co si v lednu řekne, to bude mít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A o co si řekne, lidově řečeno, Miloš Vystrčil? Pokud se nepletu, tak už nehodlá kandidovat na post místopředsedy ODS.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, když budu číst mezi řádky Miloše vystrčila a jeho projevu, který jsme vzpomínali na začátku. Tak mám velmi silný dojem, že Miloš Vystrčil bude chtít vstoupit do prezidentského klání. A v podstatě jeho jediná žádost o občanských demokratů bude, aby mu případně nevybírali rivala, a aby mohl jít cestou občanského kandidáta. Protože si určitě uvědomuje stejně jako většina těch kandidátů, která už to teďka fakticky promýšlí a připravuje poslední detaily toho, toho jarního nastartování nebo pozdně zimního nastartování kampaně a zejména kontaktní. Tak si myslím, že i on si uvědomuje, že abyste zvítězila, nebo měla reálnou šanci, tak potřebujete být občanským kandidátem a nechcete mít a není pro vás výhodné mít tu stranickou nominaci nominaci. To znamená s podpisy poslanců či senátorů, protože to je automaticky v očích voličů disbalance, je to oslabení. Takže myslím si, že Miloš Vystrčil už má prezidentský plán a teď se snaží získat téma a zázemí takové, aby jakoby mělo logiku, že do toho volebního klání vstoupí a nedopadne jako jeho předchůdci. To znamená, nedopadne jenom jako účastník, ale jako člověk, který by měl šanci postoupit. Zatím to svou pozici má hodně složitou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem jsme v roce, pane Kubáčku, kdy ve sněmovně už nejsou zastoupeni ani sociální demokraté ani komunisté. Jak to ovlivní parlamentní politiku?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte pravdu, ovlivní to velmi výrazně, protože tady bude takový souboj v podstatě o takovouto všeobjímající, dejme tomu, středovou levici. Tam si myslím, že bude cílit primárně hnutí ANO. A na druhé straně takovou tu konzervativní, takovou tu spíš jakoby národně pojatou levici nebo starolevici. A tam si myslím, že bude cílit naopak Tomio Okamura. On ostatně, jestli někdo je hrobník komunistů, tak vedle toho opravdu velmi pasivního starého vedení, tak Andrej Babiš a zejména Tomio Okamura. Ten jim sebral opravdu ty strategie, ta strategická procenta. Ubíral je průběžně a myslím si, že bude na tom dále pracovat. Takže kuriózně tyhle dva subjekty mají velký problém, se vrátit do sněmovny. Myslím si, že u komunistů už je to téměř nezvládnutelné. U sociálních demokratů ukáže, já tomu říkám, taková geopolitika. To znamená to velké politické a ekonomické dění okolo nás, jestli mají šanci se vrátit. Budu to mít náročné, ale můžou samozřejmě zvažovat. A o jejich voliče bude obrovský přetlak, obrovský souboj právě mezi hnutím ANO a na druhé straně Tomio Okamurou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje Jan Kubáček, politolog. Jak už tady zaznělo, za rok zvolíme novou hlavu státu. Kampaň svým způsobem už tak nějak běží, byť oficiálně nikdo ze zájemců, kteří už jsou známí, nechce nebo neohlásil účast v boji o Hrad. Jak vidíte, pane Kubáčku, to hlavní téma, o čem bude přímá volba nové hlavy státu podle vás?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, rozhodne v podstatě, budou podle mě to dva aspekty. Rozhodne ekonomika, když se nám bude dařit jakžtakž solidně, protože teďka spíš všichni na to nahlížíme černěji. Tak má šanci středový kandidát. Tak má šanci kandidát, který nemá, který může být i z myšlenkového prostoru planety jménem Petr Fiala a pětikoalice. Když to takto symbolicky zjednoduším. Pokud ekonomika bude habrovat, bude na tom, tak jak někteří máme teď očekávání, nebo dokonce ještě to bude složitější. Tak si myslím, že se bude volit jednoznačná protiváha, jednoznačný distanc k pětikoalici, to znamená zjednodušeně, Miloš Zeman měl ve své době evergreen, že vlastně zbaví vládu Petra Nečase a Miroslava Kalouska z mandátů. Tak dost dobře se může objevit podobný kandidát, který řekne, prostě já přinejmenším budu protiváhou, budu ten, který bude koukat pod prsty a bude korekcí a bude dělat složitý každodenní provoz vládě pětikoalice a Petra Fialy. Druhý aspekt bude hodně o přístupu k prezidentskému úřadu. Já nepočítám, že by voliči hledali beránka božího nebo v podstatě politika s ovčími vlastnostmi. Myslím si, že tady bude opět volání po tom, aby to byl muž či žena ostrých loktů a razantnějšího vystupování. Ale bude tady velké volání jakoby takového pokorného nebo mnohem kultivovanějšího přístupu k Ústavě a k tomu právnímu a nepsanému prostoru politiky, než uznává, vyznává Miloš Zeman. Takže tady si myslím, že to bude mít zjednodušeně antizemanovské rysy a bude to volání odlišné. Ale pokud posluchači doufají v klidnou, kultivovanou kampaň, která bude tentokrát v rukavičkách a že budeme hledat úplný protipól Miloše Zemana, tak tady bych tahle očekávání zprahl, zklamal nebo rovnou vyvrátil, protože prostě prezidentská kampaň tím, že to je přímá volba. Tím, že to je o výrazné tváři, bude opět tvrdá. Bude to rétorické cvičení, protože ty debaty jsou nesmírně důležité. Bude tam ten aspekt, který já mám obecně rád a velmi ho vyzývám. Bude tam, bude i turistická. Prostě bude potřeba, aby i dotyční kandidáti opravdu tu republiku poznali vlastníma nohama a poznali i podanýma rukama, protože zaplať pánbůh se to začíná stávat hlavním rysem prezidentské volby, že prostě musíte poznat svého voliče. Musíte poznat zemi a je to jen dobře, protože ona to naše země, kdo cestuje, tak ví, že není malá a je velmi pestrá, co se týče politických zájmů, ekonomických potřeb, sociálních potřeb. Takže buďme rádi za to, že ty kampaně stále vyžadují, že ten politik prostě chtě, nechtě, musí to velké město opustit a začít tu zemi poznávat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak snad to bude také možné vzhledem k situaci. My jsme vlastně vstoupili do roku 2022 a je to zároveň třetí rok, když jsme nadále konfrontováni s epidemií koronaviru, covidu-19. Když se ohlédnu, tak rok 2020 byl ve znamení jakéhosi toho sociálního distance. Rok 2021 bylo o vakcinaci. Lze jedním slovem, pane Kubáčku, nějak říct, jaký by mohl být rok 2022?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Musím říct, že to bude hlavně o nějakém společenském přežití a pokusu zase nalézt společné téma, společný bod a nějaký soulad ve společnosti, aby ta společnost vůbec byla schopná se v něčem dohodnout a hlavně to ctila. Takže soulad, pokud chcete to jedno slovo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak to vidí politolog Lukáš Kovanda. Děkuji za váš čas, za vaše názory a přeji vše dobré v novém roce, mějte se hezky.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Všechno dobré všem posluchačům. Díky, hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková se připojuje. Mým zítřejším hostem bude ekonom Lukáš Kovanda. Vysílání Českého rozhlasu Dvojka pokračuje. Mějte se hezky, na slyšenou.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.