Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 6. prosince 2021

6. prosinec 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a dobrý poslech i celý nový týden přeje Zita Senková. Jsem ráda, že jste si naladili pravidelný rozhovor v souvislostech a že mohu ve studiu přivítat politologa Jana Kubáčka, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý den a přeji všem příjemný Advent. Doufám, že ho mají klidný a hlavně zdravý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To doufám také. Věnovat se budeme například předávání moci mezi rivaly, významu kolečka rozhovoru hlavy státu se členy budoucí vlády i rozjíždějící se prezidentské kampani, přeji nerušený poslech. Česká republika má v této chvíli dva premiéry. Jednoho v demisi a druhého designovaného, který čeká na schválení svého týmu prezidentem. Oba pánové Babiš a Fiala minulý týden vystoupili na společné tiskové konferenci a shodně podpořili očkování i Iniciativu lékařů. Docela unikátní obrázek na Strakovce se naskytl, pane Kubáčku. Rivalové po boku, bok po boku na společné tiskovce vyzývají ke společné akci, respektive, aby šla politika a spory stranou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Velmi vzácný, velmi bohulibý krok. Jen mě hned napadlo, když to člověk měl možnost sledovat. Kéž by se to stalo o měsíc dříve, možná by ty dopady i pro společnost byly pozitivnější. Dokonce já jsem si vzpomněl na rok zpátky, když se hlasovalo okolo nouzového stavu a bavili jsme se tady ostatně v tom pořadu samotném, že nám ti politici kolabovali a selhávali v přímém přenosu, kdy ten zdravotní systém fungoval, byl pod obrovským nátlakem a fungoval na jednotlivcích a politici se nebyli schopni dohodnout na základním dalším řešení. Tam jsem čekal, že možná si politici uvědomí, že taky mohou být například premiéři, mohou nést odpovědnost a bylo by v zájmu toho politického celku, vystoupit aspoň v těch základních kompromisech, základních rysech. Společnost by to uklidnilo. Nestalo se, stalo se rok poté, chtělo by se říct rok a den poté. Kéž by takovýhle kroků dál přibývalo, potřebujeme je a jenom chci připomenout, že pokud někdo řekne, no tady to není potřeba, nemáme tu zvyklost. Tak já rád vzpomínám, že i Barack Obama a Donald Trump dokázali po volbách se sejít a dokázali mít plodné rozhovory, kde se předávala vlastně rozpracovaná činnost, strategické a národní zájmy. Bylo by fajn, abychom si i my tohle uvědomili a politici byli schopni nad určitými tématy se nesekat, nepolitizovat je, protože státní nebo chcete-li společenský nebo národní zájem jak to kdo vnímá, v mnoha ohledech je prostě univerzální a ty politici ho stejně budou muset řešit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak vnímáte vlastně i v tomto kontextu té tiskové konference a toho shodného prohlášení, respektive vize obou pánů fakt, že ministerstvo zdravotnictví, řekněme, v demisi Adama Vojtěcha poslalo do legislativní rady vlády vyhlášku o povinném očkování pro lidi starší 60 let a vybrané profese, která by měla platit od března příštího roku. Tento týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů a nastupující vláda Petra Fialy chce zrušit paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. Včera alespoň to řekl v České televizi kandidát na post ministra práce a sociálních věcí Marián Jurečka, pokud profesní organizace budou požadovat, aby v jejich oblasti bylo očkování povinné, Fialova vláda je vyslyší. Tak jak teda, pane Kubáčku?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Politické.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jedna vláda něco zavádí.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
A druhá u vehementně ruší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Chce zrušit.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
A to je dlouhodobý nešvar. Vzpomeňte si, bavili jsme se v minulosti tady o penzijním pilíři, dobrovolného spoření, aby nám druhá kandidující politická sestava hlásila, nebojte, zvolí nás, zrušíme. Před nedávnem se řešil nejvyšší státní zástupce, kdy nám vlastně de facto teďka vznikající politická formace slovy ústy pana Stanjury vzkazovala, hned to odvoláme, to je neštěstí, to je neštěstí, je to zoufalost, je to selhání politiků. Protože tohle mají být věci systémového charakteru. Mají vést k předvídatelnosti, mají vést ke zklidnění. A jen nám to dává vzkaz, že všechno je relativní, že kdo ví, co vydrží do pověstného jara, že politici, politici to stejně kolikrát zruší, proč by to tedy našinec měl dodržovat. Ne, je to, je to hloupost a mimochodem rovnou říkám hloupost, která doběhne ty nové. A teď ani neřeším, jestli povinně očkovat. Já razím heslo, že do momentu, dokud to nepodpoří odborná veřejnost, dokud to nepodpoří opravdu vakcinologové, kteří to mají na starosti. A mimochodem, dokud taky stát si k tomu hrdě nestoupne a neřekne, ano, my garantujeme to a garantujeme taky dostatek vakcín. Tak mám pocit, že to je naprosto irelevantní debata, která zase jenom společnost napíná, vede jí k hádání, vede jí k vzájemným kolizím, k vzájemné nedůvěře. Není to dobře a vrátí se nám to v trpkých plodech, protože lidé pak mávnou rukou a řeknou a já počkám. Mně se prostě vyplatí, v uvozovkách, mentálně se někde zakopat, vyčkat několik měsíců. Ono se to přežene, ono se bude dít něco podobného nebo zase zcela jinak. Nebudou poslouchat, když to omlouvám se za ten výraz, nebudou poslouchat stávající našince, ani ty nové pány, protože ta vzájemná střelba do kolen prostě dobrá není. A upřímně říkám, já myslím, že ani Andrej Babiš z toho nemá radost, protože mám dojem, že to je nějaký epitaf Adama Vojtěcha, který prostě si uvědomuje, že za pár týdnů bude v Helsinkách a buduje si nějaký vzkaz, nějakou vizi, nějakou cestu. Ale i kdyby měl tisíckrát pravdu, tak i ministr zdravotnictví prostě musí přesvědčit svého premiéra, musí přesvědčit svůj politický tým, že ten krok je neodvratitelný. Dneska ten úkol má širší, protože musí přesvědčit i politického nástupce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Spíš jsem měl na mysli vlastně, co si z toho vzít, když jedna vláda teda něco chce zavést a druhá to chce zrušit vzápětí, jakmile se dostane k moci.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
To, já bych to, chápal bych to, nebyl bych z toho šťastný, ale chápal bych to před rokem. Řekl bych si dobře, politická stávají vláda.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ale žijeme teď.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak přesně tak, má mandát, má nějakou politickou odpovědnost, má určitou politickou orientaci. Konkurence to vidí jinak. Ale, když jsme v situaci, že se vlastně moc předává, fakticky dneska už jakoby tu reál politickou váhu má Petr Fiala, protože má většinu v Poslanecké sněmovně. Zároveň i on si uvědomuje, že řadu věcí potřebuje podpořit mnohem širším kvórem, širší většinou. To znamená, potřebuje mít i korektní vztahy s hnutím ANO, neboli neprospívá mu válka růží a vykopávání dalších příkopů. Tak tohle mně přijde prostě hloupé, protože to povede k tomu, že pokud nastane pak situace, že opravdu třeba některé odborné svazy přijdou a řeknou, chceme povinné očkování. Nebo opravdu se tady vytvoří taková situace, takové zázemí, takové nové informace, že i třeba u některých věkových skupin se dostaneme do situace, že v podstatě by se jich to mělo dotýkat, tak to už nebude mít žádnou vážnost. Dopadne to podobně, jak když mně teď někdo vypráví o penzijní reformě a o nějakém spoření. Já si říkám, dokud to neuvidím černé na bílém a neuvidím to aspoň rok fungovat, tak tomu nevěřím. A to říkám jako politolog a jako člověk, který se nějakým způsobem veřejně zajímá a není mu to lhostejné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký bude, pane Kubáčku, podle vás vztah teda nového premiéra a toho stávajícího premiéra tedy, pánů Babiše a Fialy, když si vymění takříkajíc ty své role? Andrej Babiš bude lídr nejsilnější opoziční formace.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Myslím si, že bude pragmatický, bude chladný tam, kde se pánové, dokáží dohodnout, dohodnou se. Otázka, jestli budou stát bok po boku, to bude také odpovídat strategii, jak Petra Fialy, tak zejména Andreje Babiše, jestli by se začalo orientovat a zajímat o prezidentský mandát. V tu chvíli si myslím, že to vyjednávání se spíš povede jakoby o patro níž. To znamená například přes Alenu Schillerovou jako předsedkyni poslaneckého klubu, případně přes různé politické předáky, protože samozřejmě Andrej Babiš potřebuje oslovovat i jiné voličstvo, které úplně jako nefandí a není nadšené Petru Fialovi. Není nakloněné až tak jako novému premiérovi a ta vláda bude muset dělat nepopulární kroky. Ale dovedu si představit, že v některých témat, která budou důležitá pro voliče hnutí ANO a pro Andreje Babiše osobně, anebo budou znamenat určitou kontinuitu, tak tam si dovedu představit, že ta shoda mezi oběma pány může být, protože si oba uvědomují, že ta situace dneska už je tak turbulentní, že zapalování dalších loučí a vyvolávání dalších sporů už ničemu neprospěje, že ta společnost opravdu bublá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jaký bude podle vás asi vztah Miloše Zemana prezidenta a Petra Fialy, při jmenování jeho pan prezident oslovil, milý Petře?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Já patřím mezi ty, kteří vzpomínali a stále vzpomínají, že si myslím, že nakonec ty vztahy budou poměrně korektní, protože prezident Miloš Zeman v různých svých politických pozicích ještě minulosti předáka ČSSD, pak předsedy Sněmovny, pak premiéra vždy uznával a platilo to i v tom prvním prezidentském mandátu, platí to i v tom druhém. Uznával politickou váhu, uznával politickou sílu, uznával politiky, kterým se dařilo, kteří si dokázali tu pozici udržet. Takže otevřeně já si myslím, že dneska má možná korektnější vztahy a vřelejší vztahy s Petrem Fialou než s Andrejem Babišem. Protože si uvědomuje, že tam je to 108. Uvědomuje si, že ten politický svět nakloněný Petru Fialovi má dominanci i v Senátu. A není to jenom ten pověstný článek 66, který tady stále jakoby ve vzduchu visí. Ale i ty kroky další. Prostě myslím si, že Miloš Zeman úplně netouží po nějaké studené válce. A mám dojem nebo čtu ty kroky, že i reakce Andreje Babiše v době, kdy Miloš Zeman byl v nemocnici, jak vůči jeho personáliím, tak vůči jakoby té prezidentské strategii. Podle mě zase vyvolaly šrám na vztazích Andreje Babiše a Miloše Zemana, neboli nikdy jsem neříkal, že jsou přátelé, říkal jsem, že jsou to přátelé k sobě odsouzení, momentální, pragmatičtí. Ale pokud bysme to pragmatické přátelství sledovali dál, tak si myslím, že se teďka posouvá k Petru Fialovi i tím, jak Petr Fiala vystupuje vůči prezidentu. Jak vlastně oficiálně nesděloval nominanty s tím, že je oznámí prezidentovi poprvé. To si myslím, že byl velmi důležitý signál vůči Miloši Zemanovi. On má rád takovéto symbolické uznání té autority a toho, že je ten alfa samec politického světa. A i teďka pro někoho korektní, pro někoho trapné, pro někoho nadbytečné, představování ministrů před prezidentem, ač Ústava to nezná, tak si myslím, že i to je součást toho symbolického tance, kdy Petr Fiala projevuje úctu Miloši Zemanovi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. V Lánech budou druhým týdnem pokračovat schůzky prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na nové ministry v nastupující vládě premiéra Petra Fialy. Jmenování celého kabinetu by se podle Hradu mohl uskutečnit v polovině tohoto měsíce. Jak teda vidíte ten význam schůzek, setkání s panem prezidentem? Ona ta pozornost se hodně soustředí, samozřejmě jak jde na formu, na to aranžmá schůzek. Pan prezident je za plexisklem, vlastně v takovém boxu, obě strany komunikují přes mikrofony, co ale obsah těch setkání a důležitost?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, tedy velmi, velmi důležitý. Já to řeknu otevřeně. Pravda je, že těmi různými vtipy z toho akvária, z kterého Miloš Zeman promlouvá, tak se Miloši Zemanovi svým způsobem geniálně podařilo de facto informovat každého občana tohoto, této země, že se setkává s ministry, že je akceschopný. To si myslím, že pro něj bylo nesmírně důležité, aby veřejnost viděla, že je práceschopný, že, že funguje zase v nějakém limitovaném režimu. To si myslím, že byl první efekt, ale ten druhý důležitější efekt byl, že samozřejmě prezident v tomto pro něj jedinečném momentu má možnost dosáhnout toho, že tam bude jistá kontinuita těch ministerstev. Že ministři také dají těm tématům, která chtějí řešit určitou důležitost, že navážou první vztah s prezidentem neformální. Nemluvě o tom, že tam samozřejmě probíhají velmi důležité pragmatické mocenské detaily, takže myslím si, souhlasím s vámi, že obsah je významně důležitější než, než ta forma.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Já se jenom ptám.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ale máte absolutní pravdu a myslím si, že kdyby měl někdo tu možnost pověstnou, býti zlatou muškou a sledovat někde ty rozhovory, tak by doznal, jak bude formovat, fungovat při nejmenším první poločas, celá ta vláda Petra Fialy. A s čím bude spojeno také končící prezidentství Miloše Zemana. Protože je to de facto rok a já si říkám, dobře nějaké tři měsíce. A v předvečer českého předsednictví Evropské unie, nebo-li tam padá hodně důležitých detailů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Blíží se písmeno L, velmi očekávané vzhledem ke spekulacím, zatím nic nebylo potvrzeno, jestli pan prezident má ty výhrady, které vlastně jaksi aniž by uvedl, koho se to týká, deklaroval, by se měly snad týkat pana Lipavského, ale to nevíme. Citovala bych krátce z Twitteru Jany Černochové, adeptky na ministryni obrany. Cituji, prezident má covid, ale zároveň mám právo potkat se s kandidáty na ministry. Jak to vyřešit? Mohl 2-3 týdny ležet a nikoho nepřijímat nebo to udělat takto. Zvolil druhou variantu akvárium. Co mu teď vyčítáme? Tolik citace tweetu Jany Černochové.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Úplně to ukazuje jednak, jak politici nově nastupující vlády začali už jinak uvažovat. Všimněte si, už to není takovéto opoziční, černobílé vidění a za každou cenu okopávání. Náhle ten, ta otočka je velmi jako pragmatická a reálná, realistická. Já bych se připojil. Já patří mezi ty, kteří říkají, pokud tohle povede k tomu, že tam bude korektní komunikace mezi prezidentem a členy vlády, pokud to povede k tomu, že jmenování už bude konečně hladké a bezproblémové a jednoznačné, tak nemám s tím vůbec problém. To, že to Ústava nezná. Ano, Ústava České republiky nezná spoustu situací, a přesto jsme postupně jako precedenty do praxe vnesli, řekněme si otevřeně, že i po celém světě takhle spousta států funguje, že má spoustu nepsaných pravidel. A ta nepsaná pravidla jsou přesně vždy o tom, kam prezidenta pustíte a jak je je jednotná Poslanecká sněmovna. Já myslím, že posluchači už si asi vzpomenou, protože to tady relativně skloňuju co, co třetí pořád, že prezident je vždycky tak silný, tak slabý podle toho, jak je silná a konstruktivní a jednotná Poslanecká sněmovna. Dokud se lidově řečeno, bude Poslanecká sněmovna mezi sebou škorpit pro každou hloupost a někde mlátit téměř deskami, tak samozřejmě prezident bude neskutečně silný. Ale to platilo za Václava Klause, to platilo za Václava Havla. Bude to velká debata i u budoucího prezidenta a prezidentky, ale platí to stále. Prostě klasické římské, rozděluj a panuj. Čím více se hádají, tím samozřejmě ten pověstný třetí se nejen směje, ale vstupuje do toho. A to je často role prezidenta republiky. Takže pokud to povede jakoby ke korektnímu dalšímu vystupování a vzájemné znalosti obou stran a dohodnutí nějaké komunikační linky jen dobře. Pokud by to mělo charakter jen takového hloupého přezkušování. Tak se obávám, že to stejně ta vláda bude tomu prezidentovi zase vracet. Takže další měsíce ukáží, jestli to byly plodné debaty nebo jednostranná přednáška, anebo přeučování budoucích ministrů z toho, jestli to zvládají a na co se zaměří.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ostatně, pane Kubáčku, mohli bychom už nyní něco vydedukovat z těch reakcí, když ti jednotliví nominanti vycházejí z Lán a poskytují první informace médiím, jak se k tomu staví, jsou tam různé výroky, prošel jsem a podobně?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, přiznám se vám, že mně to přijde až legrační, protože mám pocit, že to takhle já měl pocity, když jsem absolvoval maturitu, když jsem absolvoval vysokou školu doktorát, protože to je až fascinující, jak jsou ti kolikrát i političtí matadoři mnohaletí, jakou mají dětskou radost, že prošli, že je pan prezident pochválil, že absolvovali pohovor bez ztráty kytičky pověstné a že se mohou ucházet o ministerstvo. Je to hodně zajímavé, protože člověk by si řekl, že kdy jsou tam někteří i třeba 10 let v té Poslanecké sněmovně, absolvovali xtero kampaní, tak budou mít úlevu, že volič je tam poslal. Ale nakonec se ukazuje, že Franz Josef a Masaryk Tomáš musí mít radost, protože tak trochu ten kult silného prezidenta nejen tatíčka, ale i zkoušejícího učitele pokračuje dál, protože zatím jsem měl dojem, že i u největších kritiků prezidenta republiky to byla úleva, že prošli, že se tam neodehrával žádný slovní střet a že v podstatě už je ruka v rukávě, /souzvuk zvuků/. Že vláda se vidí už jakoby jmenovaná, no a pak začnou ty těžké časy, protože se ukazuje, že to, co měla v programovém prohlášení na začátku, tak ekonomika neumožní a její stav a zdraví, takže to bude v podstatě o škrtání a udržení pár priorit. Už to vidíte z těch prezidentských pohovorů, že už jsou jiné, než když na začátku politici nastoupili a vedle toho řekli, dáme šanci všem a nebudeme jitřit rány, tak vlastně chtěli investovat, budovat. Teď to bude spíš o tom udržet, neškrtat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak to bylo vlastně v minulosti při jmenování těch předchozích vlád?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, pravdou je, že vlastně my zatím neznáme instrument a zkušenost, že se přezkušovala celá vláda, včetně několika návštěv premiéra. Vždy jsme znali situaci, že se přezkušoval kompromisní kandidát, mírně konfliktní kandidát, případně se pozdržoval. Vlastně poprvé tu zkušenost hlubší jsme měli u Václava Havla, který mimochodem tohle dělal premiéru Miloši Zemanovi, tehdy budoucímu premiérovi, kdy mu odmítal a vlastně tak trochu přezkušoval a pozdržel nebo chtěl pozdržet jmenování tedy ministra vnitra Grulicha a ministra zahraničních věcí Kavana. No a od té doby už je to taková tenká červená linie, kde byly situace, kdy někteří experti, dneska už exprezidenté, Václav Klaus ten přezkušoval z angličtiny s chutí a z ekonomických dat. Ale zatím jsme nezažili situaci, že nastoupila na zkušební maturitní startovní čáru celá vláda jako un block.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Říká politolog Jan Kubáček. Rozjíždí se už, pane Kubáčku, prezidentská kampaň o sběru, o startu sběru podpisů za kandidaturu končícího premiéra Andreje Babiše ve volbách 2023. Minulý týden jako první informoval server iDNES cz. První petiční stánek se objevil na pražském Andělu. Podpisy začal sbírat bezpečnostní analytik Miloslav Ondra. Potřebuje vlastně Andrej Babiš podobnou iniciativu?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Víte, na jednu stranu symbolicky potřebuje, protože ono se ukazuje, jednak se hraje o to, jak elegantně vstoupit do prezidentské soutěže, aby to nevypadalo jako vypočítané, aby to nevypadalo, že, že chcete sedět na další židli. Podobnou uměleckou formu teďka řeší Miroslav Kalousek. Podobnou uměleckou formu řeší v podstatě i mnozí další občanští kandidáti z řad ekonomů, případně veřejně činných osob. Protože ono prezidentská kampaň je navýsost velmi symbolická. I tím očekáváním nás voličů, ale i tím formátem, jaká témata řešíte, jaké to má časování. Je to ovlivněno samozřejmě i teď tou pandemií, zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana. Takže se řeší i nějaká forma taktnosti, protože vy, pokud chcete uspět, a to říká velké poučení Karla Schwarzenberga a zejména prof. Drahoše Jiřího, tak potřebujete oslovit i ten druhý svět. Nesmíte urazit jeho voliče, a proto teďka vlastně všichni přemýšlí, když teď máme to Stardance, tak tohle je takové politické Stardance, jak vstoupit do toho formátu, abyste nadchla i ty, co mají rádi mazurku, i ty co mají rádi moderní tance a zároveň i ty, co milují polku. A ideálně i ty, co vlastně rádi jenom koukají jako ostatní tančí a jen se klepou, aby nemuseli na taneční parket. Neboli v podstatě teď se vymýšlí, jak oslovit ideálně od každé voličské skupiny, která oslovitelná je, klíčovou část a obecně funguje, to se potvrzuje, když je ten kandidát nestraník, když buď nemá vůbec stranickou příslušnost nebo ji tak trochu demonstrativně odhodí, roztrhá a ideálně, když je navrhován lidmi, občany. Protože ono vám to ladí i s kontaktní kampaní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ptám se konkrétně tedy na Andreje Babiše i proto, že on by vlastně mohl využít i jaksi toho sběru 20 podpisů svých poslanců.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte, máte pravdu, on kdyby vysloveně šel tou parlamentní cestou a mnozí další kandidáti, tak ty podpisy dostanou od poslanců, dostanou od senátorů i tím, že se ukázalo, což je docela zajímavý precedent, že vlastně poslanci a senátoři mohou podpořit takhle několikero kandidátů. Ale ukazuje se, že ten občanský kandidát, který má nasbírané podpisy, tak má silnější podporu, plus on to je takový první test neformální. On to je takový jako průzkum realitou, když dostanete dostatek podpisů, tak je vidět, že ta veřejná poptávka je, když vám to drhne. Ta reakce je pomalá, mrazivá nebo taková tápavá, tak v tom máte vzkaz, že asi byste do toho úplně nemusela nebo spíš neměla jít. Protože ta nálada vám prostě není nakloněná. Ta témata vám nejdou vstříc a je to de facto prohrané pro to druhé kolo. A řekněme si otevřeně, že ta, ty některé politické těžké váhy prostě chtějí uspět v druhém kole. Oni se nejdou účastnit, protože na to už dokázali mnohé a tu kariéru si aktivně psali. Neboli ukazuje se, že ta kampaň v něčem bude jiná, protože bude, bude asi o hodně kandidátech vyhraněných osobností.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Aby ten parket stačil.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Je to pravda a bude se hlavně tančí, když už jsme u té taneční symboliky, bude se tančit velmi rychle. Protože ono se ukazuje, že i tím, že v zimě navíc v době pandemie fakt nemůžete dělat kontaktní kampaň, protože se prostě nemůžete s těma lidma sejít. A to byste musela mít jo podporovatele, aby v -20 vám tam někde nadšeně stoupenec hodiny čekali, až přijdete a kývnete rukou a řeknete, jdu do toho děkuju, neboli začíná, fakticky si myslím, až nám začne takovéto předjaří, začne se zase ohřívat trošku půda a nálada mezi lidmi, budou moct vyjít ven, čili od března. A teď si vemte ten čas velmi rychle kvapí. Takže bude to velká přetlačovaná, a proto ti páni, kteří teďka jsou vzpomínání, kteří už tak trochu jako takovou quasi kampaň, dělají, dělají dobře. Protože pak bude, bude najednou tlak a ten, kdo si malinko vyběhne dopředu, tak společnost se o něm bude jakoby dozvídat víc, bude si ho víc nastudovávat a bude i symbolicky jeden z prvních. Ta skrumáž, která nastoupí v březnu, v dubnu, tak to už bude přetlačovaná. To už bude kandidát číslo 3, 5 možná i 11. A už budou mít velmi složitou situaci, se dobře odprezentovat a mít na to klid a čas.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Už teď těch jmen přibývá, třeba i předseda stan budoucí ministr vnitra Vít Rakušan nevyloučil, že by se o post hlavy státu ucházel. Uvidíme.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Uvidíme, přesně tak.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. Já vám děkuji za vaše názory a přeji vám hezký den, na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Děkuji, všem příjemný adventní den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková zve k dalšímu poslechu Českého rozhlasu Dvojka. Zítra se mimochodem můžete těšit na Thomase Kulidakise, příjemný den.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.