Přepis: Jak to vidí Pavlína Nečásková – 2. března 2022

2. březen 2022

Hostem byla redaktorka a bývalá zpravodajka na Slovensku Pavlína Nečásková.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný den přeje Zita Senková. Jsem ráda, že pozvání přijala Pavlína Nečásková, redaktorka Českého rozhlasu. Bývala zahraniční zpravodajka na Slovensku. Vítám vás, dobrý den.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zeptám se vás například na to, jak Slovensko zvládá příliv Ukrajinců prchajících před válkou. Proč se stále tolik Slováků vrací k Robertu Ficovi a Petru Pellegrinimu. Nakolik je pravděpodobná změna vlády a comeback expremiéra a jak se země změnila za 4 roky od vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Přeji nerušený poslech. Slovensko je od včerejška pro utečence z Ukrajiny oficiálně dočasným útočištěm. Rozhodla o tom vláda Eduarda Hegera. Ministerstvo vnitra k tomu informovalo, že jde o nejjednodušší způsob ochrany lidí prchajících před válkou. Ten status umožňuje rychlý neomezený přístup, jak na trh práce, tak i ke zdravotní starostlivostí. Pavlíno, jak vypadá ta pomoc Ukrajinců, jaké nálady jsou nyní mezi Slováky i vůbec máte-li informace právě na té hranici. Ta měří, pokud se nepletu necelých 98 kilometrů. Vy to velmi intenzivně sledujete.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Ano, je to tak. Já musím říci, že tak jak to vidíme u české společnosti, tu obrovskou vlnu solidarity, solidarity, tak to je teďko velmi podobné na Slovensku. Na hranicích je v tuto chvíli, možná tam vzniká i trošku zmatek, protože tolik lidí se snaží pomáhat. Tolik lidí se snaží poslat svou pomoc, ale zároveň je i tam doručit. A třeba jet tam prostě osobně, takříkajíc na vlastní pěst, což je věc, kterou teďko už úřady nedoporučují. Skutečně žádají lidi, kteří chtějí pomáhat, aby se spojili s nějakou neziskovou organizací přímo na místě. Aby tu jejich pomoc koordinovala, protože, protože hrozí, že, že tam vznikne skutečně chaos. A samozřejmě ta pomoc, kterou teďko Slovensko poskytuje. Ono ve velké míře je potřeba nějaká zdravotní pomoc a ta teď třeba na těch hranicích ještě na začátku týdne chyběla. Protože skutečně já jsem četla rozhovor i v Deníku N slovenském, vlastně s velitelem záchranářů a ze začátku to vypadlo tak, že skutečně jeden třeba zdravotník objížděl tři ty přechody během jednoho dne. A když si představíme, že tam skutečně přicházejí maminky s dětmi, kteří jdou třeba desítky kilometrů v obrovské zimě, nesou třeba v náručí své dítě 20 kilometrů. Je tam mínus několik stupňů. To znamená, že jsou velmi vyčerpány a ta zdravotnická pomoc je skutečně potřeba. Takže s tou Slováci úplně teďko jako běžná veřejnost pomoct nemůžou. Teď by se měly zřídit už nějaké hotspoty. Snad už i fungují na některých místech. A na každém tom hotspoty by měl být teda zdravotník.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pokud se nepletu, tak v Ublu, což je vesnice přímo na hranicích, navštívila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Eduard Heger, ten byl ve Vyšném německém. Jaké mohou být dopady, příliv Ukrajinců na pracovní trh na Slovensku? Ale možná i obráceně, případný odliv ukrajinských pracovníků. Jsou ve službách, pracuje v nemocnicích. Dokonce jsem četla ve slovenském deníku Sme, že zejména nemocnice na východě, které jsou beztak ve velmi špatném stavu, se obávají, kdyby jim v případě, pokud vlastně by dostali a oni už dostávají ty povolávací rozkazy, se vraceli bojovat za vlast domů zpět na Ukrajinu.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Tak oni se vrací houfně, vrací se i z České republiky, což vidíme. A velmi bez váhání se Ukrajinci vrací, aby mohli bojovat za svou vlast, takže to určitě pocítí samozřejmě ten zdravotnický systém, ten stavební průmysl, tím bude velmi postižen. Ono já si myslím, že se to ukáže až v dlouhodobějším horizontu, protože v tuto chvíli dá se říci, je každá instituce, která má cokoliv co dočinění s tou situací ve velké pohotovosti. A to nasazení lidí je obrovské. Já si myslím, že se to všechno projeví, až trošičku poleví napětí. Jestli to vůbec je možné a vlastně lidé se trošičku vrátí ke svým běžným životům a zjistí, co jim ta válka, byť se třeba jich přímo netýká, je ve vedlejší zemi, tak co jim vlastně způsobila. To, že vláda schválila tedy ten urychlený azylový program, je samozřejmě dobré. Ale zároveň nikdo si asi nemůže představit, jak to bude skutečně fungovat v reálu, protože na tu situaci skutečně nikdo nebyl připravený.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Podle ukrajinského ministerstva vnitra se ze zahraničí vrátilo na Ukrajinu až 80 tisíc lidí, jinak ministr financí ještě nedávno, premiér Igor Matovič jsou to dva roky, co vlastně vyhrál volby a jeho Olano řekl, že ze Slovenska udělají jednu velkou hubu, která bude schopna absorbovat jakýkoliv nával uprchlíků z Ukrajiny. Budou toho schopni, Pavlíno?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Já bych, to jsou tak velkolepé plány, které Igor Matovič má v každé situaci a za každého světového dění. Já bych nechtěla v tom Slovensko podceňovat, ale myslím si, že budou potřebovat i pomoc okolních států. Ostatně Česká republika intenzivně jedná se Slovenskem, jak jim v tom přílivu uprchlíků pomoc. I Maďarsko, na které samozřejmě také přicházejí uprchlíci. Ale není, nejsou tak velká čísla. Myslím, že je to zhruba 60 tisíc lidí od toho počátku. Ale i Maďarsko přímo řeklo Slovensku, že mu s tím přílivem bude pomáhat. Což je zajímavé, protože Maďarsko se uprchlíkům dlouhodobě bránilo. Teď jak se zdá, tak tamní premiér Viktor Orbán, rozděluje tedy uprchlíky na ty ukrajinské a na ty z arabského regionu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Také jsem si poznamenala odhad slovenského Červeného kříže. Podle něj 80 % Ukrajinců, kteří nyní přicházejí na Slovensko, pokračuje dál na západ nejčastěji směrem právě k nám do České republiky. Pavlíno Nečásková, kolik Ukrajinců žije na Slovensku, má trvalý pobyt a kolik jich, doufám, že vás moc nezaskočí, alespoň plus mínus možná přechodně pracuje.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Jsou to, já bych řekl, že jsou sta tisíce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V řádech jenom /souzvuk zvuků/.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Ta, sami víme, že ta, u nás je to nejpočetnější menšina a na Slovensku to samozřejmě bude ještě o to silnější vzhledem k tomu, že je to sousední stát, že se ty řeči se velmi prolínají. Takže ale konkrétní čísla bych raději, raději neodhadovala.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano, generální prokurátor Maroš Žilinka oznámil, že nebude, cituji, naplňovat program spolupráce s ruskou prokuraturou. Co tato zpráva znamená? Jak ji číst, už jsem četla nějaké reakce, že ji měl rovnou vypovědět. Co o tom víme v této chvíli?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Ono je to zajímavé z toho hlediska, že Maroš Žilinka ještě před pár týdny, před pár dny, bylo to myslím minulý měsíc. Jel na výročí, třísté výročí, založení ruské prokuratury do Moskvy. A byl v podstatě jediný prokurátor nebo zástupce takové instituce z celé Evropské unie, který tam osobně jel. Což bylo velmi negativně přijímáno na Slovensku, minimálně tou vládní stranou a těmi lidmi, kteří jsou spíše toho prozápadního myšlení a teď v podstatě Maroš Žilinka, ale ještě, ono to v podstatě nelze úplně říct, co to přesně znamená, jestli to je pouze jenom nějaké gesto a samozřejmě to vše dohání i ty reakce, že už to měl udělat mnohem dříve.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje a vysvětluje Pavlína Nečásková, redaktorka Českého rozhlasu. Jak ruská invaze ale i ta situace před ní zahýbala slovenskou politickou scénou, protože jak známo, politiku i společnost vlastně rozdělila nebo ještě rozděluje asi dohoda o obranné spolupráci se Spojenými státy. Možná kdybyste nám vysvětlila, o co v ní jde? Pro koho a proč je sporná?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Ta obranná dohoda se nebo dohoda o obranné spolupráci se Spojenými státy se podepsala minulý měsíc. Je to dohoda, která vlastně zaručuje nebo rozšiřuje trošku více tu spolupráci, kterou Slovensko zavázalo vstupem do Severoatlantické aliance. Jedná se spíše o takové byrokratické záležitosti. To znamená, že pakliže by bylo potřeba, aby na Slovensko přijely americké jednotky, tak ta byrokracie bude jednodušší. Neznamená to ale, že Američané se můžou kdykoliv vypravit na Slovensko a prostě si tam začít nějakým způsobem operovat nebo fungovat. To skutečně vše bude muset vždy schvalovat slovenská vláda. Zároveň americké jednotky budou moci využívat dvě vojenská letiště ve /nesrozumitelné/. A zároveň investují obrovské množství, množství peněz. Myslím, že je to asi 100 milionů dolarů na modernizaci těchto vojenských objektů. Ale tyto objekty zároveň stále zůstanou majetkem Slovenské republiky. Takže v podstatě je to dohoda o tom, aby když bude potřeba, tak, tak vše bylo, ty postupy byly rychlejší. Možná, že teď se právě Slovensko ocitá ve chvíli, kdy už to potřeba bude. No, ale vyvolalo to obrovské, nebo já bych řekla, že to až, až tak vehementně rozdělilo slovenskou společnost. Zajímavé na tom je, že o té dohodě začala vyjednávat ještě vláda expremiéra Roberta Fica. On byl ten, kdo ji prosazoval. Pak tady to zdědil po něm Peter Pellegrini. Další premiér, který také se zasluhoval o to, aby ta dohoda byla podepsána a ne dnes, když ji Slováci nebo současná slovenská vláda ještě spolu ve spolupráci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou skutečně schválila. Tak Petr Pellegrini a hlavně Robert Fico byli těmi, kteří proti ní nejvíce bojovali. A vlastně podporovali tu váhající část společnosti, která nevěděla, co si úplně o té dohodě má myslet. A možná se nechala ovlivnit i dezinformacemi, které se o ní šířili. Protože na Slovensku skutečně v předešlých týdnech putovaly zprávy, že Američané plánují jakousi invazi Slovenska, že Slovensko zůstane v područí americkým jednotkám, že tím odevzdali Slováci svou autonomii, což vůbec není pravda.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mají pánové krátkou paměť, Pavlíno, oni demonstrovali také s Nacionalistickou slovenskou národní stranou.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Já si nemyslím, že by to bylo tím, že, že by měli krátkou paměť. Spíš Robert Fico se snaží dostat zpět. Musíme říct, že se mu to minimálně co ukazují žebříčky popularity daří. Že je zase při síle, tak jako před lety a on pochopil, že už musí oslovit i trošku jinou část společnosti. To znamená, že já bych to řekla tak, že se snaží i tak odvést některé voliče, které se upínali třeba ke krajní pravici. A samozřejmě to vše, to není jenom s obranou dohodou, se Spojenými státy, ale přišlo to už s pandemií koronaviru. Kdy Robert Fico se postavil spíše na stranu těch váhajících, těch protisystémových voličů. A to se mu v tuto chvíli dařilo. Ale teď přišla invaze, ruská invaze na Ukrajinu a ta situace se velmi mění. A třeba velmi zajímavé je to, že ještě oslovit, ještě před dvěma týdny bysme o Slovensku mohli mluvit o tom, že tam velmi převládá jakási rusofilie nebo nějaká inklinace spíše na východ, spíše k Rusku a není tam příliš velká důvěra vůči Spojeným státům. Ale třeba na konci minulého týdne, když už bylo jisté, že tedy na Ukrajině začala válka. Tak Hospodářské noviny, slovenské Hospodářské noviny přinesly exkluzivní průzkum, který ukázal, že až přes 60 % lidí věří, že za tu válku na Ukrajině může Rusko. A pouze 25 % si myslí, že za něj můžou Spojené státy. Nám se ta čísla možná můžou zdát příliš vysoká pro ty Spojené státy a příliš, že 60 % není tolik. Ale na to, jak ty průzkumy vypadaly před tou ruskou invazí, tak to je skutečně velký rozdíl. Takže možná Robert Fico bude muset i zvážit zase, na jakou stranu se postaví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zatím se předpokládám nevyjádřil nebo komentoval to do této chvíle od toho 24. února?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Komentoval, on si dal hodně dlouho načas, takže jim to trvalo asi 12 hodin, až odsoudil ruskou invazi. Ale on dá se říct, že našlapuje velmi opatrně a neustále mluví o konfliktu Ruska se Spojenými státy, do kterého by se Slovensko zapojovat nemělo. Takže on říká ano, není to správné, že tam jezdí ruské tanky. Ale zároveň se úplně proti Ruské federaci nevymezuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče té dohody o obraně, o obranné spolupráci, abych byla přesná se Spojenými státy a Slovenskem. Připomíná to trošku třeba ten spor, který jsme sledovali tady v České republice ohledně radaru v Brdech?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Trošičku ho to připomíná. Akorát, že to je, ta doba byla jiná. Neměli tak silné zastoupení, sociální sítě, dezinformace neměli. Tak vlastně ideální prostředí pro to, aby se šířily dál. Ale určitě by se tam některé jevy daly, daly porovnat. Já bych ale třeba tu situaci spíše přirovnal, byť se to zdá, že to nemá vůbec nic společného, ale třeba s přijetím pandemického zákona tady v České republice, o které usilovala česká vláda. Protože tam se přesně začalo dít, že se zveřejňovaly seznamy poslanců, kteří ten pandemický zákon podporují. A to se přesně stalo i na Slovensku. I strana SMER Roberta Fica začala zveřejňovat adresy poslanců, kteří podpořili tu dohodu o obranné spolupráci. Dokonce tedy k některým z nich dorazili ti jejich odpůrci až domů. Dokonce jedním se podařilo dostat se až před byt jednoho poslance. Který tedy klaní spíše prozápadním směrem a Robert Fico a jeho strana dokonce i nechala zaplatit transparenty obrovské po celé zemi. Kde je třeba fotografie Zuzany Čaputové se slovy, že ona je vlastizrádce. Ona je ta kdo zaprodal republiku Američanů a vlastně umisťují třeba zrovna v případě Zuzany Čaputové, ten transparent umístili do Pezinku. Přímo do místa jeho bydliště. Jen pár metrů od místa, kde ona bydlí a takhle vlastně postupují i ve směrech nebo v ohledech jiných poslanců. Dokonce to prošetřuje policie. Prošetřuje to i generální prokuratura, protože se vlastně to vyšetřuje, jako jestli to není tedy nějaký čin proti nebo vzbuřování, trestný čin vzbuřování společnosti a rozpolcování společnosti. A v tom si musíme říct, že v tomto ohledu Peter Pellegrini a jeho Hlas v tuto chvíli se trošku postavil spíše na tu druhou stranu než na stranu Roberta Fica a jeho strana odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a distancovala se od těchto činů, jako od rozmisťování plakátů, od zveřejňování adres a tak dále. Protože řekl, že to jsou skutečně činy, které vedou pouze k rozpolcení společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I tady v České republice se, když se vlastně přijímala, schvalovala novela pandemického zákona, jsme také viděli v podstatě, jak se zveřejňovaly adresy poslanců a také se u nás kreslily šibenice. Takže tady vidíme určité paralely i s tou situací na Slovensku. Mimochodem, Pavlíno, vy jste se zmínila i o těch dezinformacích. Jak je na tom v tomto ohledu, co se týče vlastně šíření různých manipulací, hoaxů a podobně Slovenská republika?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Já bych řekla, že je na tom mnohem hůře než třeba Česká republika, i když u nás ty informace také velmi silně šíří, ale na Slovensku dostali, jestli se to takhle dá nazvat, tak dostali obrovskou příležitost. Můžeme rozdělit Slovensko na západ a východ, byť se to někomu nemusí líbit, tak skutečně východ Slovenska je velmi silně ovlivněn těmi dezinformacemi. Může to být i tím, že se k nim začala klanět i právě ta demokratická opozice strany jako Robert, strany, tedy Roberta Fica, strana SMER. Nebo i částečně strana Petra Pellegriniho, protože předtím tyto nástroje používala pouze krajní pravice, Kotlebova strana a teď tedy její odnož, strana a republika, ale i Robert Fico dnes chodí do těchto médií a dává rozhovory a v podstatě podporuje tyto falešné zprávy. A je, je evidentní, že když se tam postaví člověk, který celá desetiletí vládl nebo desetiletí, 12 let držel vlastně, kontroloval nebo jeho vláda vládla Slovensku, a byl to člověk, který měl v té době kredibilitu a byl spíše na straně západu. Najednou říká takové věci, tak samozřejmě spoustu voličů, jeho voličů to nějakým způsobem ovlivní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Proč stále tolik Slováků tíhne k Robertu Ficovi? Máte pro to nějaké vysvětlení, kdo na něj slyší, lidově řečeno? Jaký typ voličů umí oslovit, oslovuje?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Tak v minulosti to byly, když se podíváme úplně do historie, tak on přebral voliči Vladimíra Mečiara. A vždycky se říkávalo, že, že dříve měly starší ženy a babičky, měly nad krbem fotku Vladimíra Mečiara a pouze fotografii vyměnily za fotografie Roberta Fica. To už dnes ale samozřejmě vůbec nemusí být pravda. Ale Robert Fico, když se na to podívám skutečně, nebudu hledět na fakta. Ale pouze na ten dojem, Robert Fico má obrovské charisma. Je naprosto vynikající rétor. A ve chvíli, kdy je při síle, což v tuto chvíli je, tak on má skutečně velmi dobré řečnické schopnosti. On ví, jak má argumentovat, je známe, že vést rozhovor s Robertem Ficem, je pro novináře nesmírně náročné. Protože on je velmi inteligentní a rétorika je jeho nejsilnější stránka. Takže já bych řekla, že je to tím, že on tím charismatem umí lidi přesvědčit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak je umí oslovit, přesvědčit Eduard Heger, současný premiér, který vystřídal Igora Matoviče?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Eduard Heger, řekla bych není zatím příliš výrazným premiérem. Teď můžeme říct, že možná nastala jeho chvíle. Protože teď je ta vláda skutečně velmi jednotná a drží ruku v ruce s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. A musím říct, že i v běžně velmi kritických médií vůči vládě najednou zaznívají její slova pochvaly. Že Slovensko se takříkajíc konečně pochlapilo a začalo činit. Je to samozřejmě z důvodu té ruské invaze a těch obrovských obav, které se šíří slovenskou společností. Ale do té doby nějak Eduard Heger výrazný nebyl. A panovalo i takové přesvědčení o tom, že se Igor Matovič už je na jiné pozici, na pozici ministra financí. Ale stále má na Eduarda Hegera a na jeho rozhodování velký vliv.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komentuje Pavlína Nečásková ze zahraniční redakce Českého rozhlasu. Jak se Slovensko změnilo 4 roky od nájemné vraždy mladého investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky archeoložky Martiny Kušnírové?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Změnilo se ohromně. Já si myslím dokonce, že ani nebylo ještě na tu změnu připraveno, ale na takovou změnu asi není připraven nikdy žádný stát. Změnily se poměry v zemi. Lidé, kteří měli ještě před čtyřmi lety obrovskou moc a byli vlastně zákonem nedosažitelný nedotknutelní, tak to jsou lidé, kteří dnes třeba sedí ve vazbě, nebo jsou nějaký způsobem vyšetřování, obrovská pardon rekonstrukce čeká policii, justici a není to jednoduché, protože když vyměníte téměř všechny lidi, tak je musíte také vyměnit za někoho jiného a to bude asi trvat celé generace. Protože pakliže byl ten systém nějakým způsobem poškozený, tak sahal od nejvyšších pater až po ta nejnižší. Takže to je proces, který Slovensko ještě čeká. A doufejme, že se odebere tím správným směrem. I na politické scéně se udály obrovské, obrovské proměny a takové posuny na šachovnici. Ale jak už jsme před chvílí říkali, tak ta situace je také postižená pandemii koronaviru a událostmi, které přichází teď i válkou na Ukrajině. A lidé mají krátkou paměť a ty jejich priority se mění. To znamená, že před čtyřmi lety to vypadlo, že Robert Fico odchází s tím, že není možnost návratu, že končí na politické rovině a dnes je možné, že za 2 roky až budou opět parlamentní volby, tak má šanci se na nich velmi dobře umístit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Po zavraždění novináře se, vlastně už jste řekla spustilo vyšetřování mnoha kauz, korupce musím i osobně říct, že se v tom v podstatě už i ztrácím. Protože je toho hrozně moc. Každý den svým způsobem přibývá nějaký nový příběh, noví aktéři. Do vězení se dostalo mnoho mocných lidí, exponentů, propojení politiky, byznysu, justice. Pavlíno, lze říct, pokud by se nestal Ján Kuciak obětí té chladnokrevné vraždy, došlo by k nějakému posunu právě v tomto směru?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Došlo, ale možná třeba až za generace. Tady to skutečně vše urychlilo. Já si dokonce myslím, že, že není ani jisté, zda by prezidentka Zuzana Čaputová dnes byla prezidentkou. Kdyby se nestala ta tragická událost. Protože ona je přinejmenším, jestli je nějaký symbol té pozitivní změny, tak se to povedlo v tom prezidentském paláci, kdy Zuzana Čaputová, kterou předtím vnímala jen velmi úzká slovenská veřejnost, najednou během jednoho měsíce získala takový náboj, že, že prezidentské volby vyhrála. Ale jestli by se to, já si myslím, že by se to neudálo bez toho nebo, že by to trvalo skutečně hodně dlouho. Protože předtím to fungovalo tak, že vláda Roberta Fica v podstatě každou aféru, každou kauzu ustála, protože Robert Fico byl k těm lidem, kteří mu jsou loajální, třeba jeho ministři, kteří drželi ty stejné pozice roky, tak se jim odvděčil vždy tím, že když se objevil jakýkoliv problém, tak on to vůbec nebral ani na vědomí. Novináři neměli tu sílu vlastně něco změnit. Robert Fico to vždy smetl ze stolu a šlo se dál. Takže to vypadlo, že to je člověk, který je neohrozit a vražda Jána Kuciaka toto vše změnila.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem ten celý případ co se týče vraždy Jána Kuciaka, ten pokračuje. Jakým směrem, nebo co lze očekávat od toho nového nebo pokračujícího vyšetřování, můžeme říct?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Tento týden znovu otevřel soud. Musíme říct, že před rokem Nejvyšší soud zrušil to rozhodnutí soudu nižší instance. To znamená, že Marian Kočner, Alena Zsuzsová nejsou nevinní, stále jsou obžalováni z toho, že si vraždu Jána Kuciaka objednali. A tento týden zasedl, tedy znovu jsou bohužel trošku zastíněni tedy těmi událostmi na Ukrajině. Nicméně vypadá to, že, že to bude všechno, teď hra právníků a všemožných obratů. Protože hned tento týden na začátku toho zasedání vznesli obžalovaní stížnost proti jedné ze soudkyň, která nově sedí v tom soudním senátu, který o tom má rozhodovat, protože je to ta stejná soudkyně, která už vlastně odsoudila jednoho z té oné skupinky, konkrétně Zoltána Ondruška, který bylo také zprostředkovatel té vraždy. A ona měla ho případ na starosti. Jak Marian Kočner tak i Alena Zsuzsová se teď vyslovili proti tomu, aby tato žena seděla v soudním senátu, který má rozhodovat i o jejich osudu. A protože je to velmi komplikované. Je v tom tak lidsky řečeno spoustu paragrafů, o kterých se bude muset rozhodovat. Tak teď se zdá, že zřejmě o tom opět bude muset Nejvyšší soud rozhodnout. O tom, zda tato žena tam má sedět, takže se celý proces zase pozdrží.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Takže je to takové zatím nekonečném protahování, pro /nesrozumitelné/ celé záležitosti, což teda je nesmírně bolestné pro pozůstalé, pro rodiče toho mladého páru. Máme už jenom pár vteřin. Pavlíno, přesto alespoň krátce, změnila se nějak a pokud v čem média slovenská za ty 4 roky?

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Slovenská média se neuvěřitelně sjednotila. Já jsem to ještě nikdy nezažila na žádné mediální scéně. To, že si, že se vlastně potřeli nějaké konkurenční mezi sebou hranice a začali si ti lidé pomáhat, a to trvá dodnes. To je věc, kterou by se mohly naučit i média v ostatních zemích od nich určitě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje a doporučuje Pavlína Nečásková, redaktorka zahraniční redakce Českého rozhlasu a bývalá zpravodajka na Slovensku. Děkuji za váš čas informace, přeji vše dobré, na slyšenou.

Pavlína NEČÁSKOVÁ, redaktorka ČRo, bývalá zahraniční redaktorka na Slovensku
Děkuji za pozvání. Přeji hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
K tomu se připojuje také Zita Senková, mějte se hezky.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.