Přerovský okresní soud se vrátil ke kauze údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek. Obžalovaný vinu popírá

22. červenec 2022 14:20

Bez rozsudku prozatím zůstává případ údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Soud se k případu vrátil ve středu po několika měsících. Verdikt nevynesl, protože je ještě potřeba doplnit dokazování.

Očekávaného rozsudku v případu údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek u Hustopečí nad Bečvou se tento týden kauza nedočkala, důvod vysvětluje soudce Tomáš Novotný. „V průběhu hlavního líčení pan obžalovaný předložil originál listiny – průvodní list skotu. To se týká právě zvířete, které je řešeno v rámci toho projednávaného skutku a zrovna toto bylo zmiňováno i ve znaleckém posudku ústavu, že tam není přímo originál a že by bylo dobré toto mít k dispozici,“ uvádí Novotný.

Soud odročil případ na začátek září

Soud proto po doložení nového důkazu obžalovaným případ odročil na začátek září. V kauze žalobce zástupce farmy Petra Gracu viní z chování skotu ve špatných podmínkách. Zvířata měl údajně ve výběhu plném bahna a výkalů, na farmě bylo nalezeno také mrtvé tele, kterému chovatel podle obžaloby nezajistil odpovídající potřeby. Soud si nechal zpracovat k případu znalecký posudek z Veterinární univerzita Brno.

„Jak může dělat kontrolu veterinář, který nepozná kozu od ovce a který nepozná dvoudenní tele od dvouměsíčního telete?“
Obžalovaný Petr Graca

Chovatel vinu popírá a s posudkem nesouhlasí. „Samozřejmě, že ne. Jak může dělat kontrolu veterinář, který nepozná kozu od ovce a který nepozná dvoudenní tele od dvouměsíčního telete? Jak může odebrat někdo nějaký vzorek na údajnou pitvu, když neudělá protokol, nezapečetí ten vzorek a nenechá si ho od vlastníka podepsat?“ říká Petr Graca, který u soudu podal i námitku podjatosti. A navrhl osobně vyslechnout zpracovatelku posudku. Zda bude vyslechnuta, soudce zváží.

autor: bas
Spustit audio

Související