Přes dvacet podnětů poslali zástupci MFO a MDO vedení města Olomouce. Týkají se plánovaného spojení obou institucí

12. prosinec 2023 09:37

Zástupci Moravské filharmonie a Moravského divadla včetně odborů poslali vedení Olomouce víc než dvacet podnětů k plánovanému spojení těchto městských institucí. Fúzi podpořili v polovině listopadu radní. Doporučili ji ke schválení zastupitelům. Ti budou jednat v pátek. Vedení města si od spojení slibuje úspory.

Mezi požadavky je například transparentní výběrové řízení na nového ředitele nebo zachování svébytné značky Moravská filharmonie Olomouc. „Mně stále jde a půjde i v budoucnu o to, aby zůstala zachovaná umělecká autonomie orchestru,“ říká ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Jakub Látal za odborovou organizaci Moravské filharmonie vidí riziko i v plánované redukci počtu hudebníků v orchestrech. Ta redukce vypadá ze 135 hudebníků spojené celé velké instituce na 110, což je bezmála 20 procent. To znamená podstatné omezení činnosti jakékoliv větší instituce,“ popisuje Látal.

Ředitel divadla: Zachovejme šíři kulturních služeb

Vzhledem k navrhovaným škrtům v úvazcích zdůrazňuje ředitel Moravského divadla David Gerneš zachování sociálního smíru. „To, co já vnímám jako prioritu, je, aby byla zachována šíře kulturních služeb a co možná největší umělecká kvalita a co možná největší sociální smír,“ říká Gerneš.

Čtěte také

Odpovědný náměstek primátora Viktor Tichák za koalici ProOlomouc a Piráti si uvědomuje potřebu vypracovat detailní modelový plán alespoň části sezony v propojeném režimu. „Zpracovat modelový scénář třeba na nějakém úseku sezony, řekněme tři měsíce až půl roku, aby bylo na konkrétních plánech vidět, že je ten model životaschopný,“ zmiňuje Tichák.

Už dříve se k výzvě proti spojení Moravské filharmonie a Moravského divadla připojili umělci z celé České republiky. Například Václav Hudeček, Olga Sommerová, Dagmar Pecková nebo Jiří Suchý. O možném spojení Moravské filharmonie a Moravského divadla budou zastupitelé jednat tento pátek. Pokud by se tak stalo, jednalo by se o první fúzi svého druhu v Česku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio