Přes noc mu na hrobě vyrostla ruka

Plzeň je plná zajímavých míst a zákoutí, ke kterým se mnohdy váží také zajímavé legendy. Jeden takový příběh se měl odehrát v dávné minulosti i v samém centru města.

V Bezručově ulici v Plzni se měl kdysi dávno v rodině krejčího dle pověsti narodit syn. Ten se však dožil pouhých 10 let a poté zemřel. Během svého krátkého života se dopustil těžkého hříchu – vztáhl ruku na vlastní matku. „Jeho matka mu pravděpodobně dávala před zadek, on se bránil a zbil ji také. To vedlo k tomu, že když ho pohřbili u kostela sv. Mikuláše na Slovanech, kam se dříve pohřbívali ti nejchudší lidé z města, vyrostla mu na hrobě přes noc ruka,“ začal s vyprávěním pověsti předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

Rodiče byli pochopitelně vyděšení a šli se zeptat kaplana, co mají dělat. „Kaplan se nejprve domníval, že si vymýšlejí, tak se vypravil na hřbitov, kde opravdu viděl ruku čouhající z hrobu. Posvětil ji tedy, vykopal znovu hrob malého chlapce, přidal ruku do hrobu k rakvi, hrob zakopal a myslel si, že tím je problém vyřešen. Další noc ale opět ruka z hrobu vyrostla. Rodiče se tedy vypravili do františkánského kláštera na konci Bezručovy ulice, kde požádali františkány o radu,“ pokračoval Houška.

Jak celá záležitost dopadla? To si můžete poslechnout v reportáži.

Spustit audio