Přestal jsem hledat štěstí v dálce a na Ostravu jsem nezanevřel, říká zpěvák a skladatel Michal Hrůza

11. květen 2017

Zpěvák Michal Hrůza patří na české hudební scéně k osobnostem, od nichž už fanoušci dobře vědí, co mají čekat. Píše hudbu, kterou hrají rádia, zní v seriálech i filmech. Zřejmě je také jediným českým zpěvákem, který se po dvou týdnech strávených v umělém spánku musel leccos učit znovu, včetně textů svých vlastních písní. „Začal jsem si víc vážit věcí a přestal hledat štěstí někde v dálce,” říká.

Na české hudební scéně je už dvacet let. Jeho počátky si dodnes mnoho lidí spojuje se jménem kapely Ready Kirken, odkud nakonec musel za ne zcela jasných okolností odejít.

„Vyhodili mě. Proč? To dodnes nevím,” vzpomíná zpěvák a skladatel. „Někdy jsme zkrátka obklopeni lidmi a až zpětně zjistíme, že je čas se osamostatit.”

To už je ovšem dávná historie. Dnes je Michal Hrůza uznávaný zpěvák a také skladatel. Jeho písně znějí v seriálech, filmech i rádiích. „Když dělám scénickou hudbu, je to zcela na vůli režiséra. Hudba totiž musí doplnit obraz,” popisuje Michal Hrůza.

Z výčtu filmů, na kterých se podílel, byste mohli získat dojem, že je odborníkem především na ty veselé: jako jsou třeba Pohádky pro Emu nebo Padesátka. Ale nebojí se ani dalších žánrů, což dokázal, když přijal spolupráci na filmu Lidice.

„Byla to náhoda. Lidice měla původně točit Alice Nellis, a když onemocněla, ujal se režie Petr Nikolaev, který musel postavit úplně nový tým. Právě od něj jsem dostal nabídku na složení hudby.”


Považuju se za písničkáře, a když cítím, že chci něco vyjádřit písní, kterou sám zahraju a zazpívám, je to skvělé. Je tu spousta lepších zpěváků než já, ale jsou závislí na vůli autora. V tomhle se považuju za šťastného.MICHAL HRŮZA

Než se tehdy do skládání pustil, nejprve se do Lidic osobně vypravil. A, jak přiznává, neuvěřitelně ho to zasáhlo. „Bylo to zavazující,” dodává.

Na Ostravu po rvačce nezanevřel

V roce 2014 zasáhla do života talentovaného zpěváka a skladatele nešťastná událost. Po potyčce se dvěma opilci upadl hlavou na obrubník a následující dva týdny strávil v umělém spánku.

„Lidé se mě často ptají, zda jsem kvůli tomu nezanevřel na Ostravu,” říká Michal Hrůza. „Ostrava s tím ale přece vůbec nesouvisí, naopak mi tam lidé velice pomohli: ať už šlo o doktora, který mě operoval, o sestřičky, které se o mě staraly, lidi na ulici, kteří mi pomohli a zavolali sanitku.”

Michal Hrůza

Krvácení do mozku a následná léčba Michala Hrůzu zasáhly nejen jako člověka, ale i jako hudebníka. Mimo jiné se musel znovu naučit texty vlastních písní.

Jak moc se od té doby změnil? I to si poslechněte v záznamu celého rozhovoru buď přímo v tomto článku, nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio