Prezident nemůže problémy v krajích přímo řešit. Má ale obrovský vliv na nastolování agendy, hodnotí politický analytik

23. únor 2023

Zvolený prezident Petr Pavel postupně navštěvuje kraje, ve kterých v lednové volbě nezvítězil. Cílem čtvrteční cesty je Ústecký kraj, kde se setká i s jeho hejtmanem Janem Schillerem z hnutí ANO. „Nezáleží na tom jestli nezvítězil. Jsem rád, že se zajímá o kraje, které mají problémy, a hlavně o ten náš,” vítá Schiller postup budoucího prezidenta. Pavel již dříve navštívil Karlovarský kraj a po své březnové inauguraci se také chystá na Ostravsko.

Pavlův postup oceňuje i politický analytik a reportér ze serveru info.cz Vratislav Dostál. Podle něj se mu daří přibližovat místům, ve kterých neuspěl. „Od druhého kola toho zvládl celkem dost, v tomto ohledu mu není co vyčítat. Je aktivní, zajímá se, stýká se s lidmi, s politiky, nejen domácími ale i zahraničními,” vyjmenovává Dostál. „Agendu řeší na všech úrovních.”

Hosté:
Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje z hnutí ANO
Vratislav Dostál, politický analytik a reportér ze serveru info.cz

Pro hejtmana Schillera už také není zásadní předvolební rétorika šéfa hnutí ANO, který opakovaně tvrdil, že Pavel je provládní kandidát. „Máme po volbách, měli bychom se soustředit na to, co je potřeba. Jestli je provládní, nebo ne, už je teď v podstatě jedno,” vysvětluje Schiller. „Setkání určitě proběhne v dobré náladě.”

Pavel je schopen lidem naslouchat a skutečně vážně přemýšlet o tom, co mu budou říkat.
Vratislav Dostál

Na schůzce by Schiller chtěl mluvit zejména o problémech kraje a možných řešeních. „Problémy, které máme, mu trochu nastíníme, protože nemá moc času na to, abychom mu to mohli říct všechno. Zajímá mě, jestli bude schopen něco udělat pro to, aby se náš kraj zvednul a začal se konečně řešit,” uvažuje Schiller. Pavel podle něj věnuje návštěvě krajského úřadu jednu hodinu.

Problémy Ústeckého kraje

Podle Schillera se kraj dlouhodobě potýká s množstvím problémů a až na malé výjimky se celý dá považovat za vyloučenou lokalitu. „Je skutečně doloženo, že všechny oblasti, kromě Litoměřicka, jsou vyloučená lokalita, je to doložené i statistikami,” vysvětluje Schiller. Pro Pavla si tak připravili nejpalčivější témata, například boj proti obchodu s chudobou nebo transformaci energetiky.

Čtěte také

„Předpokládám, že je zná, protože je z našeho kraje, takže to pro něj nebude nic nového. Nejenom, že mu řekneme ty problémy, které jsou nejpalčivější, ale hlavně máme i návrh nějakých řešení, jak by to mohlo proběhnout, jak by se vůbec stát, vláda měli k našemu kraji chovat,” popisuje Schiller.

Za nejvýznamnější problém považuje hejtman obchod s chudobou. „Mělo by se zvážit sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, zastropování výplaty dávek nebo stanovení cenové mapy nájmů. To je jedno z nejdůležitějších opatření, které když se nezavede tak bohužel ani naši starostové v těch městech nemají žádný nástroj, jak s tímto nakládat,” uvažuje Schiller.

Prezident přitahuje pozornost médií i veřejnosti

„Problémy jsou skutečně dlouhodobě známé. Ty regiony trpí úprkem mladých, je potřeba se nějakým způsobem zasadit o to, aby se tam vraceli. Musí tam mít vyžití pro své děti, musí tam mít práci,” navazuje na výčet Dostál. „Jsem přesvědčený o tom, že Pavel je schopen lidem naslouchat a skutečně vážně přemýšlet o tom, co mu budou říkat.”

Čtěte také

Podle Ústavy český prezident nemá zákonodárnou iniciativu, problémy tak nemůže přímo řešit. „To je v rukou vlády, to samozřejmě zmínil i pan hejtman. Ten, kdo se za to musí nějakým způsobem zasadit, jsou ministři a vláda Petra Fialy,” dodává Dostál. „Prezident nicméně samozřejmě má obrovský vliv, pokud jde o nastolování agendy.”

„Už jenom v případě, že o těch tématech bude mluvit, už jenom to, že se do toho kraje jede podívat a bude mluvit se zástupci jednotlivých politických stran, s hejtmanem a s dalšími lidmi přitáhne pozornost médií a celé veřejnosti. Pokud ty problémy pojmenuje, tak to může mít pozitivní vliv na jejich řešení,” uzavírá Dostál.

V celém pořadu Ranní Plus se také dozvíte, jak se v kraji projevuje obchod s chudobou nebo jak by Schiller chtěl upravit rozpočtové určení daní či s kým se má během návštěvy Pavel sejít. Provází Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , mwal
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.